Nestlé med i dansk madspilds-initiativ
Nestlé Danmark ser madspild som en kæmpe udfordring i verden. Madspild er nemlig meget mere end spild af dyrebar mad. Det indebærer også spild af arbejdskraft, naturressourcer og energi.

Nestlé med i dansk madspilds-initiativ

Madspild er en af nutidens og ikke mindst fremtidens største udfordringer. En tredjedel af al verdens mad produceret til mennesker går tabt fra jord til bord. Alene i Danmark bliver der hver eneste dag året rundt smidt næsten 2.000 ton mad smidt ud. Og alt i alt tegner Danmarks samlede madspild sig for 700.000 ton årligt

Derfor vil en række af landets førende virksomheder (herunder Salling Group og Nestlé Danmark), Danmarks største forening mod madspild, Stop Spild Af Mad, og organisationen FødevareBanken nu gøre op med det. Sammen lancerer de et banebrydende partnerskab, som under overskriften ”Danmark mod Madspild” skal samle danske forbrugere og virksomheder i kampen mod madspild.

- Vi synes, det er et fantastisk initiativ. Vi ser kampen mod madspild som et af de vigtigste emner overhovedet. Madspild er desværre meget mere end spild af dyrebar mad. Det indebærer også spild af arbejdskraft, naturressourcer og energi til for eksempel produktion og transport. Læg så dertil, at vi bliver ca. tre milliarder flere på kloden i 2050. Derfor skal der gøres meget mere mod madspild både nu og i fremtiden. Og vi ser meget gerne, at Danmark bliver foregangsland for ideer og metoder til reduktion af madspild, og det kan vi gennem Danmark mod Madspild, siger Henriette Kjær Schmidt, landechef i Nestlé Danmark.

Mens forbrugerne med Danmark mod Madspild både kan dele og få gode råd til, hvordan de kan være med til at smide mindre mad ud, forpligter alle deltagende virksomheder sig til at lægge deres madspildstal åbent frem og til at halvere deres samlede madspild inden 2030 – en målsætning, der direkte bidrager til FN’s verdensmål for madspild.

- For Nestlé er madspild en del af vores DNA. Faktisk blev vi stiftet på det for 150 år siden, for vi begyndte med at producere kondenseret mælk, der er langtidsholdbar. Det skete med baggrund i, at meget mælk dengang gik tabt. Og i 1930’erne opfandt vi Nescafé, der baserede sig på brug af overskudsbønner fra Brasiliens kaffeproduktion, som den brasilianske regering havde spurgt, om vi kunne være med til at løse, siger Henriette Kjær Schmidt.

I mange år har Nestlé arbejdet med reduktion af madspild på sine næsten 500 fabrikker i verden, og Nestlés viden om madspild blev også brugt, da World Resources Institute for to år siden i København lancerede verdens første fælles standard til måling af madspild.

Nestlé arbejder også sammen med sine leverandører om bekæmpelse af madspild, fx i Pakistan, hvor mælkespildet normalt er på ca. 20 %, inden det når forbrugerne (kilde: Asian Development Bank).

- I Nestlés egen forsyningskæde er det nede på 1,4 %, fordi vi har investeret i kølesystemer og træning til de lokale farmere, som så til gengæld kan levere meget mere frisk mælk til vores produktion, siger Henriette Kjær.

Nestlé mener, at åbenheden i forsyningskæden er afgørende for at nedbringe madspild.

- Bekæmpelse af madspild kræver mere åbenhed og tættere samarbejde i alle dele af fødevareforsynings-kæden. Hvis alle led fra landmand til forbruger præcist ved, hvad den næste del i kæden vil bruge, ville madspild være fortid. Det ultimative mål er, at alt det, der bliver produceret, også bliver spist, siger Henriette Kjær.

Nestlé Danmark opfordrer også flere aktører til at tilslutte sig Danmark mod Madspild, så det kan blive endnu stærkere. Det kan gøres på danmarkmodmadspild.dk/

 

14/8 2018