Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?(Foto: Teknologisk Institut)

Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:

Når det udvidede producent ansvar (EPR) for emballage træder i kraft 1. oktober 2025, flytter både det økonomiske og det praktiske ansvar for emballageaffald fra kommunerne til de virksomheder, der sætter emballage på det danske marked.

I praksis skal virksomhederne være medlem af en kollektivordning, der sikrer at emballageaffaldet reelt genanvendes. En af de vigtigste nyheder i de økonomiske mellemværender er det miljøgraduerede bidrag – en differentieret takst, som belønner de mest genanvendelige eller genbrugelige emballager og gør de dårligste løsninger dyrere.

Kort om lovgivningen

To ufravigelige krav i EPR-systemet
1.  Årlig mængdeindberetning til producentregistret (DPA) af al emballage, der gøres tilgængelig i Danmark.
2.  Finansiering af indsamling og genanvendelse af den tilsvarende mængde emballageaffald via medlemskab af en kollektivordning.

Det miljøgraduerede bidrag – hjertet i incitamentstrukturen
Kollektivordningerne beregner en grundtakst (kr./ton) for håndtering af de enkelte materialetyper.

Oven på denne grundtakst pålægges eller fratrækkes et miljøtillæg afhængigt af, om emballagen placeres i grøn, gul eller rød kategori:

*De detaljerede kriterier findes i Miljøstyrelsens vejledning om det miljøgraduerede bidrag.

Merindtægterne fra rød kategori fordeles som rabat på grøn kategori, så den samlede ordning balancerer økonomisk.

Ordningen gælder alle materialer, men plast udgør det største omkostningspres: COWI har i rapporten ”Økonomi ved behandling af emballageaffald i 2025” estimeret, at de operationelle omkostninger ved at håndtere papiraffald er næsten 10 gange lavere end for plastaffald.

I øvrigt har Miljøstyrelsen offentliggjort reviderede nøgletal på baggrund af denne rapport fornyeligt (MST 20. maj 2025).

Designguides
De detaljerede designkrav bygger på en årelang tradition med at udvikle designguides for bæredygtig emballage. Her kan især Plastindustriens arbejde med “Designguide for Genbrug og Genanvendelse af plastemballage til de private forbrugere” nævnes.

Selvom Miljøstyrelsens designkrav dækker de gældende regler, er det arbejde som organisationer, virksomheder og forsknings- og udviklingsinstitutioner lægger i udvikling af guides væsentligt, fordi de typisk vil være foran markedet og spotte trends før de kan regelsættes.

Hvad betyder det for plast- og emballagevirksomheder?
1. Design for monomaterialer: Jo renere plasttype, desto større chance for grøn kategori – eksempelvis PP- eller PE-film med få eller ingen barrierelag.
2. Data som konkurrenceparameter: I skal kunne dokumentere præcis plasttype, pigmenter, labels, lukkeanordninger m.m. til den kollektive ordning.
3. Samarbejde i værdikæden: Brand-owners, emballageproducenter og råvareleverandører må tidligt afklare, om en emballage skal optimeres til genbrug (fortæring, refills) eller genanvendelse.
4. Økonomisk styring: Simulér allerede nu, hvad en 35% tillægssats på “problematiske” produkter betyder for jeres marginer.

PPWR
Hvor det udvidede producentansvar og det miljøgraduerede bidrag sætter rammerne for den økonomiske håndtering af det emballageaffald, som virksomhederne sætter på markedet, så sætter Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) rammerne for, hvad der overhovedet må sættes på markedet.

PPWR inddeler på samme måde som vejledningen til det miljøgraduerede bidrag emballagen i tre ydeevneklasser for genanvendelighed: A, B, og C.

I sidste ende, dvs. i 2038, vil emballage, hvor mindre end 80% af materialet i praksis ikke kan genanvendes, være forbudt at sende på markedet.

Metoden til at vurderer om emballagen genanvendes i praksis – ”reel genanvendelse” eller ”genanvendt i stor målestok” fastsættes af EU-Kommissionen i 2030, men PPWR indeholder allerede elementerne i denne vurdering fx sporbarhed og verification.

Genbrugsemballage
For virksomheder, der tilgængeliggør genbrugsemballage, er medlemskab af kollektivordninger en mulighed, men ikke et krav. Men de fleste virksomheder vil samtidig sætte engangsemballage på markedet og skal derfor alligevel være medlem af en kollektivordning.

Kravene til genbrugsemballage supplerer kravene til engangsemballage, hvor materialerne genanvendes (recycling) eller genvindes (recovery). I rigtig mange tilfælde vil genbrugs-emballage have lavere miljøaftryk end engangsemballage, hvor materialet genanvendes.

Et lille udpluk:
1.    Reusable by design
       •  Emballagen skal kunne gennemføre flere rotationer under reelle brugs-, påfyldnings-, tømme- og rengøringsforhold.
2.    Registrering af rotationsfaktor
       •  Producenten/ordningen skal kunne dokumentere, hvor mange gange emballagen i praksis bliver genbrugt; tallet indberettes årligt til DPA som en del af EPR-rapporteringen.
3.    End-of-life-kravet
       •  Når emballagen ikke længere kan genbruges, skal den opfylde genanvendelses- eller anden materialegenvindingsegnethed; dvs. den skal kunne indsamles, sorteres og materialerecirkuleres efter gældende teknik uden uforholdsmæssig miljø- eller omkostningsbelastning. Det er ikke nok, at den blot kan forbrændes med energiudnyttelse; materialegenbrug er minimumskravet for at måtte markedsføres som "genbrugsemballage".

Konklusion
Det udvidede producentansvar og det økonomiske incitament i det miljøgraduerede bidrag kommer uden diskussion til at give et incitament til udvikling og nyskabelse i emballagebranchen, når det træder i kraft oktober 2025.

Teknologisk Institut hjælper gerne – både med vurderinger af materialevalg, design og certificeringer, fx efter RecyClass og lignende, og analyser af bæredygtigheden.

-hawin

 

25/6 2025
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud