Stærk emballage styrker web-shop-oplevelsen

Stærk emballage styrker web-shop-oplevelsen

Varer købt i webshops bliver håndteret op til 50 gange igennem transport- og logistikkredsløbet og bliver ofte udsat for en hård medfart. Derfor kræver det rigtig god emballage at beskytte varerne og give webshopkunder den optimale brandoplevelse. DS Smith har kompetencerne til at udvikle emballageløsningerne og oplever stigende efterspørgsel på dem

Af Hans Windeløv

E-handelen er eksploderet og tordner stadig frem. Vi køber varer på nettet som aldrig før og forventer både god service, hurtig leverering, at varerne kommer uskadt frem, og at returforsendelser er nem og billig, hvis ikke gratis. Sådan ser verden ofte ud for slutkunderne. Helt så enkelt er det ikke, hvis man ser sagen fra leverandørernes side, som skal garantere, at varerne kommer både uskadte og til tiden.

Brandowners, forhandlere og logistikoperatører ved godt, at der er stor sandsynlighed for, at slutkunderne klikker videre til andre webshops næste gang, de skal have samme eller lignende produkter, hvis serviceydelserne ikke er i orden, eller hvis varerne er beskadiget ved leveringen.

Forsyningskæden blev analyseret

Når det handler om beskadigede varer, har emballageproducenterne da også oplevet større og større interesse fra både vareproducenters, detailhandleres og logistikoperatørers side.

En af de emballageproducenter, der mærker kæmpe interesse for sikre emballageløsninger til varerne i hele forsyningskæden, er DS Smith.

- I koncernen oplevede vi allerede for flere år siden, at aktørerne i webshopsegmentet i stigende grad havde øget fokus på emballage, der kan beskytte de enkelte varer under transport. Derfor gik vi selv i gang med at analysere de udfordringer, de forhindringer og de belastninger, der møder varerne undervejs fra den færdige produktion og til de ender ude hos slutkunderne i webshopsegmentet. Og det er altså ikke småting, de bliver udsat for, siger Marketing og Impact Centre Manager hos DS Smith i Taastrup, Mette Herrefoss.

Rigtig mange touchpoint

Som hun forklarer, viser DS Smiths undersøgelser, at en pakke har helt op til 50 såkaldte ’touch-points’ undervejs i forsyningskæden. Altså punkter, hvor de bliver håndteret, og hvor de eksempelvis bliver losset fra en lastbil i colli eller på paller og placeret i en reol på lageret.

Hvorefter de bliver plukket enkeltvis over på en palle på en plukketruck. Herefter bliver de ført videre over på et pakkebånd og efterfølgende pakket og lagt i en burvogn. Den bliver lastet over på en lastbilbil, som kører dem til en terminal, hvor de bliver sorteret og lagt i et nyt bur og efterfølgende kørt til posthus eller pakkecenter, hvor de sandsynligvis bliver lagt over på reoler.

- Det bliver op til 50 håndteringer, hvis der også er tale om returvarer, som udgør op til 70 % af alle webshopvarer. I logistikkredsløbet bliver pakkerne hele tiden udsat for stød og slag, bliver mast, rystet og presset og måske kastet og tabt. Det skaber risiko for, at varerne bliver ødelagt. Og faktisk viser vore undersøgelser, at godt og vel 10 % af varerne i forsyningskæden inden for e-commerce bliver beskadiget. Det mister de mange webshopskunder på, og derfor er der stort fokus på at elliminere andelen af beskadigede varer, forklarer Mette Herrefos.

Simulator giver indsigt i problemstillingerne

DS Smith har for kort tid siden åbnet et testlaboratorie i England, hvor man tester emballagen  på de fem mest kritiske områder i e-handel.

Denne testmetode hedder DISCS. Planen er, at DS Smith på sigt vil tilbyde denne teststandard mange steder i Europa, og i dag kan kunder fra DK få testet deres e-handelsemballage i England, hvis de ønsker det.

Indtil da har man mulighed for at se og opleve en demonstration af testmetoden i DS Smiths Impact centre, hvor der er opstillet en simuleringsmaskine, som viser de fem mest kristiske punkter for emballager i e-handel. Og allerede nu kan DS Smith  tilbyde deres kunder at indarbejde denne viden i fremtidige løsninger.

- I Danmark har vi ikke testsystemet og simulatorerne. Blandt medarbejderne herhjemme har vi dog stiftet bekendtskab med dem og kender til de resultater og mange af de projekter, man har arbejdet med i Tyskland, Frankring og England. Det ligger godt i tråd med den måde, vi arbejder med emballageudvikling i Danmark.

Og kendskabet til de udenlandske resultater og deres måde at bearbejde problemstillingerne på har udviklet vore kompetencer yderligere. Derfor er vi faktisk rigtigt godt klædt på til de udfordringer, som der bliver flere og flere af, når det handler om varetransport inden for e-commerce, siger Mette Herrefoss.

Standard- og kundespecifikke løsninger

Som hun kommer ind på, er det både brandowners, logistikoperatører, grossister og webshops med eget lager, som efterspørger emballage til de varer, man sender ud til kunderne.

- Vi snakker både med brandowners om den primære emballage, og om der er muligheder for at justere den og gøre den stærkere og mere stødabsorberende, uden det går ud over produktoplevelsen, vægten og størrelsen. Samtidig udvikler vi emballage til produkter, som bliver forsynet med transportemballage i pakkeprocessen eksempelvis i logistikcentret. Vi øger blandt andet styrken i hjørnerne, hvis der er tale om kasser.

- Og så ser vi på mulighederne for at lave forskellige stødabsorberende løsninger. Dels har vi flere standardløsninger, og dels udvikler vi også emballage til specifikke produkter, siger Mette Herrefoss og kommer ind på, at vin er et af de produktområder, som man får mange forespørglser om.

- Der bliver solgt rigtigt meget vin på nettet, og det er ikke helt lige meget, om det er et lige eller ulige antale flasker man skal sende. Flaskerne skal fikseres og må grundlæggende ikke støde mod hinanden. Det er blandt andet sådanne ting, vi tager højde for, siger hun.

B2B er sikre varer

Emballage til varer i e-commerce segmentet adskiller sig markant fra varer i business og detailhandelen. Varer i B2B-segmentet bliver som regel sendt ud til forretningerne eller ud til store produktionssteder pakket på paller og bliver wrappet og læsset i containere og på lastbiler, hvor de er stabilt placeret.

- Her sker der sjælent noget med varerne. Det er noget helt andet, når det drejer sig om at transportere en enkelt vare ud til en enkelt kunde. Her er der altså tale om rigtig mange varer, hvor det samtidig skal gå hurtigt. Varerne bliver hele tiden håndteret individuelt og ofte ret hårdhændet, og derfor sker skaderne. Derfor er det også helt logisk, at der kommer større og større fokus på emballagen til varerne i forsyningskæden.

Sikker emballage er en ’gamechanger’

Vi er overbeviste om, at udvikling af de helt rigtige emballager bliver en ’game-changer’ inden for e-commerce og distribution. Vi har den know-how og de kompetencer, det kræver at udvikle emballager, der beskytter varerne igennem logistikkredsløbet og samtidig sørger for at styrke slutkundernes brand-oplevelse, så de også efterfølgende finder vej tilbage til de webshops, de har handlet i. Så genkøbsraten stiger og loyaliteten til brandownerne og mærkevarerne bliver styrket, forklarer Mette Herrefoss.

Hun forklarer, at nogle af de helt store udenlandske spillere, som Amazon, inden for e-commerce da også allerede stiller krav om emballagen til de produkter, der sælges via deres portaler.

- På sigt skal vareproducenterne leve op til nogle helt specifikke krav for at få lov til at bruge netkæderne som salgsplatform. I Danmark ser vi lidt de samme tendenser, til at både distributører og logistikoperatører og brandowners kigger efter optimale emballageløsninger. Har de dem, giver det nogle helt klare fordele. Vi kender deres krav og er klar til at hjælpe dem, fastslår Mette Herrefoss.

 

31/10 2017
  • Plastic Change kommer på finansloven

    Plastic Change kommer på finansloven

    emballage ›Miljøorganisationen får 2 millioner kroner til sit arbejde for at forhindre plastikforurening. Derudover går 90 millioner kroner til at fremme et mere bæredygtigt forbrug i Danmark - bl.a. med genbrugelig takeaway-emballage
  • Ny økonomidirektør i Dagrofa Foodservice

    Ny økonomidirektør i Dagrofa Foodservice

    emballage ›Mikkel Korsholm er ny økonomidirektør hos Dagrofa Foodservice, der er en af landets største totalleverandører til foodservicesektoren i Danmark. Virksomheden er bl.a. fødevaregrossist for hoteller, kantiner og lokale restauranter
  • Amcor og Berry fusionerer

    Amcor og Berry fusionerer

    emballage ›Amcor og Berry Global har netop indgået en endelig fusionsaftale, i form af en ren aktietransaktion som betyder at aktionærerne i Amcor og Berry ejer henholdsvis ca. 63% og 37% af det kombinerede selskab
  • Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    emballage ›BrauBeviale finder sted fra den 26. til den 28. november 2024 i Nürnberg og samler igen alle de nøglekomponenter, der er nødvendige for en vellykket produktion, emballering og markedsføring af øl og drikkevarer
  • Phoenix Contact går over til emballage uden tryk

    Phoenix Contact går over til emballage uden tryk

    emballage ›Phoenix Contact ændrer sin emballage til fremover at være uden tryk, både nationalt og internationalt. Emballagen kan dermed genbruges, lyder det fra virksomheden
  • Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    emballage ›En ny analyse fra Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer de almene boligforeninger, dokumenterer store forskelle i affaldsgebyrer på tværs af landets 98 kommuner
  • Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    emballage ›En af guld, to af sølv og to af bronze. Det er den samlede medaljehøst i den fællesnordiske konkurrences særlige kategori for emballagedesign, udviklet af studerende
  • Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    emballage ›Medikamenter og medicinsk udstyr i papirposer er en af Faller Packagings seneste udviklinger. Nu præsenterer virksomheden de nye papirbaserede sekundæremballager på en række webinarer, hvor der også er mulighed for at tale med brugerne