Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne
En ny analyse fra Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer de almene boligforeninger, dokumenterer store forskelle i affaldsgebyrer på tværs af landets 98 kommuner
Af Dan Bjerring
Ifølge seniorøkonom i BL, Vibeke Borch Henning, er der brug for mere gennemsigtighed på affaldsområdet.
Der er store forskelle rundt om i landet på, hvad borgerne skal betale for deres affald. I én kommune kan det koste helt op til 5.000 kroner om året pr. bolig for at håndtere affald, mens prisen i en nærliggende kommune kan ligge omkring 2.000 kroner.
Og samtidig er gebyrerne for affaldshåndtering steget markant i de seneste år.
Høje stigninger
Ifølge analysen har Forsyningstilsynet opgjort den gennemsnitlige stigning for affaldsgebyrer til 46 procent. for etageboliger og 37 procent for enfamilieshuse i perioden 2019-2023.
Landsbyggefonden har regnet sig frem til en gennemsnitlig stigning i renovationsudgifter på 40 procent for almene boliger – uanset om der er tale om etageboliger eller tæt, lavt byggeri - i perioden 2017-2023:_
- Udfordringen er blandt andet, at kommuner og kommunale selskaber tolker lovgivningen forskelligt. Det efterlader en uensartet og uigennemskuelig kommunal affaldspraksis – til frustration for både boligselskaber og beboere, siger Vibeke Borch Henning.
Meget større sortering
Der kan ifølge BL være flere årsager til, at affaldsgebyrerne er steget. En del af prisstigningerne tilskrives nye regler i forhold til sortering af affald i flere fraktioner end tidligere.
Det er en konsekvens af klimaplanen i 2020. Flere beholdere og fraktioner medfører naturligt en stigning i affaldsgebyrerne.
Men ifølge rapporten oplever man også prisstigninger, der ikke hænger sammen med ændringer i serviceniveauet:
- Det betyder, at boligorganisationer – og i sidste ende beboerne – betaler for håndtering af affald, uden egentlig at kunne gennemskue, hvad de betaler for, lyder budskabet.
Brug for mere gennemsigtighed
Boligerne i den almene sektor huser godt én million mennesker og har en omkostningsbestemt husleje. Derfor er det ikke underordnet, om der betales en for stor del af udgifterne til affaldsbehandlingen:
- Der er brug for mere gennemsigtighed på området, så det reelt er muligt for boligorganisationer at se, om de kommunale affaldsgebyrer er ”omkostningsægte”.
- Den gennemsigtighed eksisterer desværre typisk ikke ude i kommunerne i dag, siger Vibeke Borch Henning, som har været med til at udarbejde analysen.