Svanemærkets og EU-Blomstens popularitet vokser

Svanemærkets og EU-Blomstens popularitet vokser

Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten, er populære blandt både forbrugere og virksomheder

På bare fem år er omsætningen af svanemærkede produkter og serviceydelser næsten fordoblet. Hver 3. dansker køber ofte eller meget ofte miljømærkede produkter til egen husholdning.

Miljømærkning Danmark, som i Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten, har netop opgjort omsætningen af svanemærkede produkter og serviceydelser for 2014.

Opgørelsen viser, at der i 2014 blev omsat for mere end 7 milliarder kroner svanemærkede produkter og serviceydelser i Danmark. I 2009 var tallet 3,7 milliarder kroner, og der er dermed tale om næsten en fordobling på bare fem år.

Samme positive udvikling finder man, når man ser på udbuddet af miljømærkede produkter og serviceydelser i Danmark: Mens der i begyndelsen af 2011 var færre end 6.000 produkter og serviceydelser med Svanemærket og EU-Blomsten, er tallet nu oppe på mere end 12.000. Det vil sige en fordobling på fem år.

Den udvikling glæder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen:

- Forbrugere, som gerne vil lægge miljøvenlige produkter i indkøbskurven, skal også have nemt ved at finde dem på hylden. Derfor er det dejligt, at så mange virksomheder kan se fordelen i at bruge miljømærkerne Svanen og Blomsten, og at flere og flere forbrugere køber miljømærkede produkter. Det er positivt, at en tredjedel af danskerne er optaget af at gøre en ekstra indsats for miljøet ved at købe flere miljømærkede produkter, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

En helt ny undersøgelse fra YouGov viser, at hver tredje dansker ofte eller meget ofte køber produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten til egen husholdning. Det er et flot tal, men der er stadig brug for at gøre opmærksom på det store udbud af produkter og serviceydelser:

- Tidligere undersøgelser har vist, at rengøringsmidler, vaskepulver, plejeprodukter, køkkenruller og toiletpapir er de områder, hvor flest danskere ved de kan finde miljømærkede alternativer. Men undersøgelserne viser også, at danskerne mangler kendskab til, at de også kan vælge miljømærkede produkter inden for mange andre produktområder, eksempelvis hygiejneprodukter, mad- og bagepapir, møbler, maling, legetøj og byggeprodukter, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Derfor sætter Miljømærkning Danmark i løbet af februar fokus på bredden i det store udvalg af miljømærkede produkter. Det sker med kampagnen 'Dit valg i dag betyder alverden i morgen', som vil være synlig på en lang række medier, og som hele 10 dagligvarekæder bakker op om.

Den nye undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1011 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 15. - 17. januar 2016.

-hawin

Fakta:
• Omsætning svanemærkede produkter og serviceydelser i DK: Fra 3,7 mia. kr. (2009) til over 7 mia. kr. (2014)
• Udbud af miljømærkede produkter og serviceydelser i DK: Fra færre end 6.000 (primo 2011) til over 12.000 (primo 2016)
• Udvalget af miljømærkede produkter er bredt – lige fra sæbe, vaskepulver, husholdningspapir, legetøj, byggeprodukter, tekstiler og møbler til miljømærkede serviceydelser som fx renserier, hoteller og bilvaskehaller.
• Cirka 9 ud af 10 danskere kender Svanemærket (YouGov 2015).
• Hver 3. dansker køber ofte eller meget ofte miljømærkede produkter til egen husholdning. Yderligere en tredjedel køber af og til miljømærkede produkter (YouGov 2016).
• Svanemærket og EU-Blomsten adskiller sig fra de fleste andre mærkningsordninger ved at tage hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering med i vurderingen, når kravene til miljømærkede produkter fastsættes.
9/2 2016
  • DHL Danmark indfører papirløs returnering

    DHL Danmark indfører papirløs returnering

    etiketter-og-maerkning ›Med produktet "Label Free" kan logistikvirksomhedens kunder nu tilbyde forbrugerne en nemmere og mere miljøvenlig returmetode. I stedet for at skulle printe returlabels, kan forbrugerne blot anmode om en returnering og modtage en QR-kode, som de kan bruge til at returnere deres varer
  • Etiketproducent efterspurgt som ekspert i tekniske folier

    Etiketproducent efterspurgt som ekspert i tekniske folier

    etiketter-og-maerkning ›Grob-Werke er afhængig af udstansede specialfolier fra S+P Samson, når de opsætter deres højpræcisionsanlæg til produktion af batteri der består af moduler i flere lag.
  • UPM Raflatac integrerer data om miljøaftryk direkte i sine tilbud

    UPM Raflatac integrerer data om miljøaftryk direkte i sine tilbud

    etiketter-og-maerkning ›Etiketspecialisten vil sætte ny standard med produktpassprototyper i tilbud til kunderne. De gennemsigtige miljødata skal gøre det lettere at træffe de rette materialevalg
  • To genvalg og et nyt medlem i GRAKOMs bestyrelse

    To genvalg og et nyt medlem i GRAKOMs bestyrelse

    etiketter-og-maerkning ›På generalforsamlinger i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgivere tidligere på måneden var der genvalg til næstformand Thomas Søby fra BUCHS og bestyrelsesmedlem Palle Studsgaard Odgaard fra Dystan & Rosenberg. René Milholt fra Jydsk Emblem Fabrik er nyt bestyrelsesmedlem
  • Etiketten danner multipakkerne

    Etiketten danner multipakkerne

    etiketter-og-maerkning ›Benner MSA's nye multipakmaskine til "mid-range"-produkter er udstyret med Herma-labelapplikatorer
  • Coop vil indføre mærkning af eventuelle, ekstra toldramte varer

    Coop vil indføre mærkning af eventuelle, ekstra toldramte varer

    etiketter-og-maerkning ›Hvis koncernens få, amerikanske produkter bliver belagt med ekstra told fremover, vil de få påført et særligt mærke. Coop vil samtidig reducere markedsføringen af varer fra USA
  • Gallus MatteJet er klar til markedet

    Gallus MatteJet er klar til markedet

    etiketter-og-maerkning ›Heidelberger Druckmaschinens datterselskab, Gallus Group har netop annonceret, at den nye  efterbehandlingsteknologi til Gallus One, Gallus MatteJet er blevet komercielt tilgængelig på globalt plan
  • Vildledende, grøn markedsføring skal stoppes med lov

    Vildledende, grøn markedsføring skal stoppes med lov

    etiketter-og-maerkning ›Ord som "grøn”, ”bæredygtig” og ”miljøvenlig” skal fra september næste år være ulovligt at bruge for virksomheder, hvis de ikke kan dokumentere det. Det er indholdet i et lovforslag, regeringen nu fremsætter i Folketinget