Svanemærkets og EU-Blomstens popularitet vokser

Svanemærkets og EU-Blomstens popularitet vokser

Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten, er populære blandt både forbrugere og virksomheder

På bare fem år er omsætningen af svanemærkede produkter og serviceydelser næsten fordoblet. Hver 3. dansker køber ofte eller meget ofte miljømærkede produkter til egen husholdning.

Miljømærkning Danmark, som i Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten, har netop opgjort omsætningen af svanemærkede produkter og serviceydelser for 2014.

Opgørelsen viser, at der i 2014 blev omsat for mere end 7 milliarder kroner svanemærkede produkter og serviceydelser i Danmark. I 2009 var tallet 3,7 milliarder kroner, og der er dermed tale om næsten en fordobling på bare fem år.

Samme positive udvikling finder man, når man ser på udbuddet af miljømærkede produkter og serviceydelser i Danmark: Mens der i begyndelsen af 2011 var færre end 6.000 produkter og serviceydelser med Svanemærket og EU-Blomsten, er tallet nu oppe på mere end 12.000. Det vil sige en fordobling på fem år.

Den udvikling glæder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen:

- Forbrugere, som gerne vil lægge miljøvenlige produkter i indkøbskurven, skal også have nemt ved at finde dem på hylden. Derfor er det dejligt, at så mange virksomheder kan se fordelen i at bruge miljømærkerne Svanen og Blomsten, og at flere og flere forbrugere køber miljømærkede produkter. Det er positivt, at en tredjedel af danskerne er optaget af at gøre en ekstra indsats for miljøet ved at købe flere miljømærkede produkter, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

En helt ny undersøgelse fra YouGov viser, at hver tredje dansker ofte eller meget ofte køber produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten til egen husholdning. Det er et flot tal, men der er stadig brug for at gøre opmærksom på det store udbud af produkter og serviceydelser:

- Tidligere undersøgelser har vist, at rengøringsmidler, vaskepulver, plejeprodukter, køkkenruller og toiletpapir er de områder, hvor flest danskere ved de kan finde miljømærkede alternativer. Men undersøgelserne viser også, at danskerne mangler kendskab til, at de også kan vælge miljømærkede produkter inden for mange andre produktområder, eksempelvis hygiejneprodukter, mad- og bagepapir, møbler, maling, legetøj og byggeprodukter, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Derfor sætter Miljømærkning Danmark i løbet af februar fokus på bredden i det store udvalg af miljømærkede produkter. Det sker med kampagnen 'Dit valg i dag betyder alverden i morgen', som vil være synlig på en lang række medier, og som hele 10 dagligvarekæder bakker op om.

Den nye undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1011 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 15. - 17. januar 2016.

-hawin

Fakta:
• Omsætning svanemærkede produkter og serviceydelser i DK: Fra 3,7 mia. kr. (2009) til over 7 mia. kr. (2014)
• Udbud af miljømærkede produkter og serviceydelser i DK: Fra færre end 6.000 (primo 2011) til over 12.000 (primo 2016)
• Udvalget af miljømærkede produkter er bredt – lige fra sæbe, vaskepulver, husholdningspapir, legetøj, byggeprodukter, tekstiler og møbler til miljømærkede serviceydelser som fx renserier, hoteller og bilvaskehaller.
• Cirka 9 ud af 10 danskere kender Svanemærket (YouGov 2015).
• Hver 3. dansker køber ofte eller meget ofte miljømærkede produkter til egen husholdning. Yderligere en tredjedel køber af og til miljømærkede produkter (YouGov 2016).
• Svanemærket og EU-Blomsten adskiller sig fra de fleste andre mærkningsordninger ved at tage hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering med i vurderingen, når kravene til miljømærkede produkter fastsættes.
9/2 2016
  • Føtex ønsker ny score-mærkning for fødevarer

    Føtex ønsker ny score-mærkning for fødevarer

    etiketter-og-maerkning ›Med åbningen af sit ombyggede supermarked i Kokkedal markerer føtex samtidig fremtiden for hele kæden, hvor måltider, convenience og sundhed skal være i højsædet. Bl.a. vil føtex arbejde for en ny mærkningsordning for fødevares ernæringsværdi
  • Ny inlineteknik til dobbelt etikettering

    Ny inlineteknik til dobbelt etikettering

    etiketter-og-maerkning ›Herma og Bahmüller introducerer en ny maskine, der for første gang gør det muligt at sætte etiketter på foldeæsker af bølgepap på to sider på samme produktionslinje
  • Orkla vil kalde en plantebøf en plantebøf

    Orkla vil kalde en plantebøf en plantebøf

    etiketter-og-maerkning ›At efterligne saftige, røde oksebøffer med plantebaserede ingredienser er ikke længere vejen frem, når man skal udvikle fremtidens fødevarer. Det siger Nordens største fødevareleverandør til Berlingske
  • Ny version af yndet labelsoftware

    Ny version af yndet labelsoftware

    etiketter-og-maerkning ›Codesoft er en af leverandøren Norris Print-Techs mest populære produkter inden for labelsoftware. Version 2024 byder bl.a. på print via Cloud-service, forbedret grafik- og billedhåndtering og enklere brug af netværkslicenser
  • Nye afvaskelige etiketter til returemballager

    Nye afvaskelige etiketter til returemballager

    etiketter-og-maerkning ›UPM Raflatac udvider sin termiske linerless-serie med lanceringen af en OptiCut WashOff-løsning. Den er specifikt designet til retur- og genanvendelige plastbeholdere til fødevarer
  • Fødevareministeren etablerer madspildsklubben “Klub 12.3

    Fødevareministeren etablerer madspildsklubben “Klub 12.3

    etiketter-og-maerkning ›Hvert år bliver der i Danmark - stadigvæk - smidt over 873 tons mad ud. Og nu bliver pioneren inden for bekæmpelse af madspild. Selina Juul ambassadør for den nye klub, som er oprettet af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V)
  • QR-kode afslører spandens miljøoplysninger

    QR-kode afslører spandens miljøoplysninger

    etiketter-og-maerkning ›Flügger lancerer nye blå spande i genanvendt plast til en lang række produkter. Udover den nye farve og markant højere brug af genanvendt plast vil man kunne scanne en QR-kode med direkte adgang til produktets dokumentation
  • Buchs Labels styrker ejerstrukturen med erfaren profil

    Buchs Labels styrker ejerstrukturen med erfaren profil

    etiketter-og-maerkning ›Buchs Labels fra Randers er inde i en positiv udvikling. Og virksomheden har ambitioner om mere og udvider nu ejerkredsen med Christian Nissen, der kommer med mange års erfaring fra branchen