Sensorer afliver fejlproduktion i plaststøbeindustrien
Med digitale sensorer i støbeforme til plastprodukter kan det blive muligt at mindske fejlproduktion. Samtidig bliver det lettere at vide præcis, hvornår det er tid til at vedligeholde formene.

Sensorer afliver fejlproduktion i plaststøbeindustrien

Tusindvis af plaststøbte produkter kasseres eller gensmeltes grundet fejl på emnerne. Dette medfører tabt produktion samt øget energiforbrug og omkostninger. DTU Mekanik, Move innovation, Mouldflo og LEGO er gået sammen om at skabe en ny platform til sensorintegration i plastindustrien, der kan sikre højere kvalitet.

For at nedbringe fejlproduktion af plastikprodukter har mekatronikhuset Move Innovation siden 2012 udviklet sensorer med høj nøjagtighed til plastindustrien og til energisektoren. Produkter der i dag anvendes i daglig drift i produktionsmiljøer.

Nu skal et nyt projekt med hjælp fra Innovationsfonden realisere visionen om at digitalisere overvågningen af sprøjtestøbeprocessen.

Projektet High Accuracy Sensors Integrated In Mould, HASIM, vil sætte yderligere skub i udviklingen af sensorprodukter. Det er et område, hvor der både er potentiale for nye patenter og varige arbejdspladser.

Visionen for projektet er at skabe et helt nyt grundlag for anvendelse af sensorteknologi i industrielt produktionsudstyr. I plaststøbningsindustrien er der i dag et stort problem med fejlstøbning af mindre og mikroskopiske plastemner, som stiller høje krav til emnernes præcision.

- Idéen med projektet er først at udvikle og derefter indbygge sensorer i støbeformene, så man kontinuerligt kan overvåge, om formen skulle flytte sig, så man bliver nødt til at reparere den.

- Det nye er, at du hele tiden kan tage data ud af sensorerne og kontinuerligt overvåge produktionen, siger Hans Nørgaard Hansen, professor på DTU Mekanik, og nævner, at præcision er vigtigt inden for produktion af plastelementer til eksempelvis høreapparater, insulinpenne og LEGO-klodser.

En plaststøbeform vil i sin levetid grundet metallets fysiske egenskaber altid slå og vride sig. Dette kan plastproducenter ikke monitorere i realtid på nuværende tidspunkt.

Resultatet er fejlproduktionstid, reparationstid og omkostninger til af- og genmontering af støbeformene. Med gennemførsel af HASIM-projektet vil producenter i fremtiden kunne minimere omkostninger til fejlproduktion gennem øget overvågning af produktionen.

 

-mklarlund

24/2 2016
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage