Pap- og papiraftalerne er på pladsAdministrerende direktør i Vana, Marianne Roed Jakobsen.

Pap- og papiraftalerne er på plads

Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne

Når producentansvaret for emballage træder i kraft den 1. oktober, står tusindvis af danske virksomheder over for en ny og betydningsfuld opgave. De skal løfte ansvaret for hele emballagens rejse, lige fra produktion til genanvendelse.

For at sikre, at virksomhedernes pap og papir bliver håndteret effektivt og miljømæssigt ansvarligt, har den danske kollektivordning, Vana, nu indgået en række nye aftaler på området.

Vana har netop indgået behandlingsaftaler på knap 90.000 tons pap og papir om året. Det svarer, ifølge Vana, til cirka halvdelen af den samlede mængde, som i dag bliver indsamlet via de kommunale indsamlingsordninger i hele landet.

Aftalerne er fordelt mellem fem leverandører: Stena Recycling, Verdis, HCS, Marius Pedersen og RagnSells. De to førstnævnte – Stena Recycling og Verdis – vil tilsammen stå for cirka tre fjerdedele af den samlede mængde.

- Det har på alle behandlingsaftaler været vigtigt for os at sætte barren højt, både når det gælder praktikalitet og miljøeffekt.

- Med de nye pap- og papiraftaler viser vi, at det også på det her område kan lade sig gøre at forene sporbarhed, høj genanvendelse og ansvarlig drift, siger Marianne Roed Jakobsen, som er administrerende direktør i Vana.

Oparbejdes til nye produkter
Med de nye aftaler sikrer Vana, at det indsamlede pap og papir fra danske hjem bliver behandlet og oparbejdet til nye produkter. Det sker på anlæg i Danmark og Nordtyskland, hvor materialerne bliver sorteret, renset og forarbejdet til nye papir- og papprodukter.

Det betyder, at emballagen får nyt liv i form af f.eks. bølgepap, avispapir og æggebakker, hvilket sparer både energi, ressourcer og CO2 sammenlignet med produktion fra nyfældede træer.

Vana har samtidig indført krav om sporbarhed og dokumentation. Det betyder, at der bliver ført nøje regnskab med, hvor materialerne kommer fra, hvordan de bevæger sig gennem værdikæden – og hvor stor en andel der rent faktisk bliver genanvendt.

- Vi har lagt vægt på, at de aftaler, vi indgår, ikke kun skal fungere på papiret. De skal skabe reelle, målbare forbedringer. Derfor har vi stillet krav til hele processen – fra sortering til behandling og dokumentation.

- Det er den bedste måde, hvorpå vi som kollektiv ordning kan garantere høj kvalitet til vores medlemsvirksomheder, siger Marianne Roed Jakobsen.

Stærke partnere i hele landet
Hos Stena Recycling, som er en af de største aftalepartnere, er der stor opbakning til Vanas krav om dokumentation og reelle miljøgevinster:

- Vi er stolte over, at Vana har valgt at samarbejde med os. Både den høje sporbarhed og reelle genanvendelsesgrad, som Vana har lagt vægt på, er helt nødvendig, hvis vi skal sikre, at de indsamlede materialer faktisk gør gavn i nye produkter.

- Vi ser frem til at bidrage til en mere cirkulær affaldssektor i Danmark, siger Søren Ladefoged Sørensen, som er regionsdirektør Vest i Stena Recycling.

Også hos Verdis er der stor tilfredshed med samarbejdet.

- Det er vigtigt, at kollektiv ordninger som Vana går foran og stiller krav til hele værdikæden. Det er ikke nok at få materialerne indsamlet fra husholdningerne og virksomhederne – vi skal også sikre, at de behandles rigtigt og gør nytte, siger Freja Marloth Bechmann, der er cco i  Verdis.

Et løft til den danske affaldssektor
Med de nye aftaler på pap og papir har Vana nu sikret miljømæssigt og driftsmæssigt stærke løsninger på alle de store emballagefraktioner – herunder også plast, metal og glas.

Det betyder, at Vana er helt klar til at løfte opgaven, når omkring 7.000 danske virksomheder fra den 1. oktober bliver omfattet af det nye producentansvar for emballage.

Med sporbarhed, høje krav til kvalitet og et fokus på den reelle miljøeffekt arbejder Vana for, at det udvidede producentansvar bliver en samfundsgevinst.

Transportaftaler er også på plads
Udover de nye behandlingsaftaler på pap og papir har Vana også indgået over 80 transportaftaler fordelt over hele landet, der sikrer, at de indsamlede emballager hurtigt og effektivt kommer fra husholdningerne til de rette behandlingsanlæg.

Det samlede transport set-up understøtter høj effektivitet og stabil drift på tværs af hele landet.

- Vi er nu klar på alle fronter – med solide aftaler, stærke samarbejdspartnere og en samlet løsning, der kan bringe os trygt i drift fra 1. oktober.

- Det er vigtigt, at vi som kollektiv ordning både kan levere effektivitet og kvalitet – og det mener vi, at vi kan med det samlede set-up, vi nu har på plads, understreger Marianne Roed Jakobsen.

-hawin

2/7 2025
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K-2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud