Posepanten virker

Posepanten virker

Netto tester som den første danske dagligvarekæde pant på plastikposer i et samarbejde med WWF Verdensnaturfonden. Og de første resultater viser, at initiativet rent faktisk medvirker til, at poserne bruges flere gange

Det er sjældent, at en butikskæde glæder sig over et faldende salg. Men det er ikke desto mindre tilfældet i Netto, der som de første i Danmark har indført pant på plastikposer.

Her viser de første erfaringer fra den nu to måneder lange test på Fyn nemlig, at pant på poserne faktisk medvirker til, at forbrugerne benytter deres poser flere gange og forbruger mindre plastik. Således er faldet af plastikposerne faldet med over 10 procent, hvilket er præcis det, som har været hensigten med pantposerne.

– Vi kan se et ganske markant fald i salget af vores plastikposer, hvilket er meget glædeligt. Det indikerer, at forbrugerne har forstået og i endnu højere grad genbruger de poser, de køber hos os. I Netto er det er vores klare og langsigtede mål, at vi vil medvirke til at minimere den plast, der er for meget af, og vi er kommet godt fra land, siger Michael Løve, direktør i Netto.

Faldet i salget af plastikposerne sker samtidig med, at Netto-butikkerne i testperioden har fastholdt omsætningen. Derfor kan effekten af pant-poserne for så vidt isoleres. 

– Panten skal sikre øget genbrug og bedre genanvendelse, og vi opfordrer alle vores kunder til at bruge deres poser igen og igen. Når vi analyserer forbruget på Fyn, virker det til, at kunderne bakker klart op om det, og det er vi meget glade for, uddyber Michael Løve. 

WWF Verdensnaturfonden: Sender klart signal

Testen og hele den ambitiøse plast-ambition, Netto og Salling Group har lanceret, sker i tæt samarbejde med WWF Verdensnaturfonden, og Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, er også meget tilfreds med de foreløbige resultater: 

– Danskerne sender et klart signal om, at vi vil gå forrest i kampen mod al den unødvendige plastik, der kvæler naturen omkring os. Nu køber vi kun poserne, når vi virkelig har brug for dem. Og vi genbruger dem mange gange, før de er så slidte, at vi leverer dem tilbage igen. Færre poser i omløb, betyder færre poser i naturen. Så WWF’s og Nettos pantposer tegner til at blive en succes. Det er en god dag for verdens dyreliv.

Flere poser kommer forhåbentlig retur

I testperioden har kunderne betalt en pant på 50 øre for hver købt pose. Og når poserne returneres til kasseassistenten, får kunderne 1 kr. retur. Derfor har Netto også set på antallet af pant-poserne, som er kommet retur. Her er den foreløbige konklusion, at andelen endnu er forholdsvis lav, men støt stigende dag for dag:

– Vi kan se, at flere og flere kommer retur med poserne. Tendensen er stigende, og det skulle også gerne kun gå en vej. Vi kan endnu ikke se, at alle kommer retur med deres poser, men i og med at vi netop opfordrer til, at poserne bruges så mange gange som muligt, og at kunderne først afleverer poserne, når de er slidt op, glæder vi også over det billede, vi ser, fortæller Michael Løve.

Testen forsætter i de næste måneder på Fyn og på Bornholm, som testen også er blevet udvidet til. Planen er fortsat, at hvis initiativet fungerer, udbredes pantordningen til samtlige Nettos næsten 500 butikker i Danmark samt i udlandet, hvor Netto driver flere end 800 butikker fordelt over Sverige, Polen og Tyskland.

-hawin

 

Pant på plastikposer

* Netto indledte den 16. april en test af pant på specialdesignede plastikposer i alle de fynske Netto-butikker. Og udvidede denne til Bornholm den 4. juni.

* I testperioden betaler kunderne en pant på 50 øre for hver købt pose.

* Netto tager imod alle slags plastikposer og sender dem til genanvendelse, men man får kun pant retur for Nettos egen pose.

* Poserne kan returneres til kasseassistenten, hvorefter kunden får 1 kr. retur.

* Forskellen betales af Netto.

* Poser, der bliver afleveret, bliver indsamlet og afleveret til genanvendelse.

Vælger man ikke at pante posen, går pantoverskuddet fra Netto til WWF

* Verdensnaturfonden, som Salling Group og Netto samarbejder med gennem et fælles partnerskab om plast.

Netto ser den nye pantordning som en investering, hvor udgifterne går til et godt formål – nemlig at mindske plastforurening.

 

14/6 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage