Palleteringsanlæg kører på 13. år

Palleteringsanlæg kører på 13. år

Det er hele 13 år siden, KiMs-fabrikken i Søndersø på Nordfyn automatiserede palleteringen af deres produkter med tre komplette palleteringsanlæg fra Dan Palletiser. Og selv om maskineriet efterhånden har en del år på bagen, kører det stadigvæk upåklageligt – med god hjælp fra Dan Palletisers serviceteknikere

Det går stærkt på den fynske fabrik i Søndersø på Nordfyn, som siden 2016 har heddet Orkla Confectionery & Snacks Danmark, men som nok bedre er kendt som ”KiMs-fabrikken”. Her sørger knap 200 medarbejdere i administration og produktion for, at der er nok af de populære chips og snacks til supermarkedernes hylder.

Nogle af medarbejderne i produktionen betjener og overvåger produktionsanlæggene, mens andre pakker de færdige poser i kartoner, som siden bliver palleteret og kørt ud til kunderne.

Imens det store produktionsanlæg på fabrikken i Søndersø er afhængige af de flittige medarbejderes varme hænder og skarpe blik, kræver det store palleteringsarbejde imidlertid kun en enkelt operatør pr. skift. Og sådan har det været i efterhånden 13 år.

Ingen monotone løft og flaskehalse

- Palleteringsarbejdet er i dag ren automatisering. Førhen var der mange medarbejdere på palleteringen, da den foregik manuelt. I dag er der én en operatør pr. skift, som passer det hele, fortæller Anders Siefert, vedligeholdelseschef hos Orkla Confectionery & Snack Danmark.

Den automatiserede palletering har været en vigtig brik i produktionen siden 2004. Dengang leverede Dan Palletiser et komplet anlæg med tre pallelastere og fordelingsbaner, som palleterer kartoner med chips fra op til 14 produktionslinjer på samme tid. Og hver af de tre pallelastere kan håndtere seks forskellige paller samtidigt.  

- Alle linjer mødes i palleteringsanlægget og ryger direkte på paller. På den måde undgår vi, at vores medarbejdere skal udføre monotont løftearbejde, og samtidig undgår vi flaskehalse, fordi palleteringen foregår hurtigt og meget mere effektivt end tidligere, fortæller Anders Siefert, der til trods for anlæggets fremskredne alder afviser, at det trænger til en udskiftning.

Fuldt opdateret anlæg

At anlægget fortsat kører derudad, skyldes ifølge vedligeholdelseschefen en kombination af maskineriets kvalitet og ikke mindst den serviceaftale, fabrikken i Søndersø har med Dan Palletiser – en aftale, som indebærer fire årlige servicebesøg inklusive et gennemgribende serviceeftersyn i forbindelse med planlagt produktionsstop i sommerferien, hvor Dan Palletisers serviceteknikere ved behov udskifter sliddele som kæder, lejer, tandhjul og aktuatorer.

Herudover er anlægget også løbende blevet opgraderet med hjælp fra Dan Palletisers serviceafdeling. Senest blev betjeningspanelerne i oktober i år udskiftet med nye og mere brugervenlige betjeningspaneler, ligesom pallelasterne ved samme lejlighed fik nye frekvensomformere.

- Opgraderingerne har betydet, at vi i dag kører med et fuldt opdateret anlæg trods dets høje alder, lyder det fra Anders Siefert. Og tilfredsheden med anlægget fra Dan Palletiser er så stor, at han inden for nær fremtid forventer at udvide det med endnu en laster:

- Kapaciteten på vores fabrik øges kontinuerligt grundet mersalg og merproduktion, så for at undgå flaskehalse på palleteringen skal vi inden for en årrække have en laster mere. Her er det smarte ved Dan Palletiser-anlægget, at vi til den tid blot kan udvide det og bygge på, så vi ikke skal ud og investere i et helt nyt komplet anlæg.

Gnidningsfrit samarbejde

Ifølge Anders Siefert har samarbejdet med Dan Palletiser ”bare fungeret” siden dag et, og blandt andet derfor tøvede Orkla heller ikke med at investere i et palleteringsanlæg til deres nøddecenter, der ligger tæt på chips-fabrikken, og som nu – ligesom på chips-fabrikken – også kører med fuldautomatisk palletering af deres produkter.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Dan Palletiser. Ud over de planlagte serviceeftersyn assisterer de også ved nedbrud og ved behov for support, og vi føler altid, at vi bliver prioriteret, når vi ringer til dem, siger Anders Siefert og tilføjer:

- Og så fungerer det bare rigtig fint, at vi har nogle faste kontaktpersoner tilknyttet, som er huskendte her i firmaet. Det betyder, at de kan færdes i produktionen, uden at vi skal undervise om hygiejne og sikkerhed. Så vi skal ikke starte forfra, hver gang der skal laves service på vores anlæg. Det er en kæmpestor fordel for os, fordi det sparer os for en masse tid.

-hawin

19/12 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage