Madpoliti og madspild til debat på Aarhus Food Festival
Fængselsstraf for madspild i supermarkeder er blevet realitet i Frankrig - og tendensen er ved at sprede sig i resten af EU. Politikere og ledende fødevareaktører tager den nye franske lovgivning op til debat på Aarhus Food Festival
Bøde på op til 75.000 euro (560.000 kroner) og sågar en fængselsstraf, hvis supermarkedet ikke donerer overskudsmaden til velgørende organisationer. Det er fra nu af realitet i Frankrig. Senest Italien har også implementeret lovgivningen, og Finland og nu også Chile overvejer denne form for lovgivning.
I sidste uge talte lovens ophavsmand, den franske politiker Arash Derambarsh, på Miljø- og Fødevareministeriets internationale fødevaretopmøde på Christiansborg 'Food Summit: Better Food for More People'. Arash Derambarsh arbejder p.t. på at påvirke Europa-Kommissionen til at introducere denne lovgiving i hele EU.
Men langtfra alle jubler i begejstring. På lørdag diskuterer politikere og tunge fødevareaktører denne nye udvikling. Det sker ved en paneldebat på Aarhus Food Festival lørdag formiddag.
- I Lidl ser vi reduktion af madspild som en del af vores samfundsansvar og fornuftigt købmandskab, siger Tina Kaysen, CSR-konsulent i Lidl Danmark.
- Derfor har vi også udviklet forskellige tiltag og løsninger til at reducere madspild, både på vores lagre, i butikkerne og hjemme i kundernes egen husholdning. Vi er fortalere for at udvikle løsninger i dialog og samarbejde med organisationer og andre interessenter fremfor lovgivning på området.
Den danske regering går heller ikke ind for madpoliti, dette var klart budskab i Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsens, Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholts og stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juuls fælles kronik i JydskeVestkysten den 7. august.
Danmark er i forvejen af flere tunge internationale medier som The Guardian blevet kåret som EU’s førende land til reduktion af madspild.
- Danmarks madspild er de sidste fem år reduceret med 25%, siger Lene Horsbøl, medlem af Aarhus Byråd (V).
- Aarhus Kommune har stærkt fokus på mindre madspild, fordi det giver mening for den enkelte borger, men også den samlede service, som Århus Kommune kan levere. Det er meningsfuldt, men også en økonomisk gevinst.
Madspild kan reduceres på mange måder, og Medlem af Hovedbestyrelsen for Kost & Ernæringsforbundet Brian Glenn Pedersen, peger på at storkøkkener også bærer stort potentiale til madspildsreduktion:
- I storkøkkener og generelt i professionel forplejning er der et potentiale for at reducere madspild - det er en problematik vores faguddannede medlemmer arbejder med hver dag.
Den franske lovgivning om madspild, samt et bredere perspektiv på kampen mod madspild, bliver diskuteret på en paneldebat nu på lørdag på Aarhus Food Festival. Paneldebatten er arrangeret af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i samarbejde med Århus Radikale Ungdom og med støtte fra Lidl.
Paneldebattens deltagere er Emil Moselund Østergaard fra Århus Radikale Ungdom, Lene Horsbøl, Medlem af Aarhus Byråd (V), Brian Glenn Pedersen, Medlem af Hovedbestyrelsen for Kost & Ernæringsforbundet, Tina Kaysen, CSR- konsulent i Lidl Danmark, Malou Rotvel Pagh, Madblogger hos Klidmoster.dk samt Sebastian Dueholm fra YourLocal. Ordstyrer og konferencier på paneldebatten er Knud Meldgaard, chefredaktør på FødevareDebat samt Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet, som har mange års erfaring med fødevarepolitik.
Palendebatten finder sted den 3. september 2016 kl. 11.30 til 13.30 på Aarhus Food Festival, Tangkrogen, Marselisborg Havnevej 1, 8000 Aarhus - i området Madeksperimentariet, Madspildsteltet.
-hawin