Madpoliti og madspild til debat på Aarhus Food Festival

Madpoliti og madspild til debat på Aarhus Food Festival

Fængselsstraf for madspild i supermarkeder er blevet realitet i Frankrig - og tendensen er ved at sprede sig i resten af EU. Politikere og ledende fødevareaktører tager den nye franske lovgivning op til debat på Aarhus Food Festival

Bøde på op til 75.000 euro (560.000 kroner) og sågar en fængselsstraf, hvis supermarkedet ikke donerer overskudsmaden til velgørende organisationer. Det er fra nu af realitet i Frankrig. Senest Italien har også implementeret lovgivningen, og Finland og nu også Chile overvejer denne form for lovgivning.

I sidste uge talte lovens ophavsmand, den franske politiker Arash Derambarsh, på Miljø- og Fødevareministeriets internationale fødevaretopmøde på Christiansborg 'Food Summit: Better Food for More People'. Arash Derambarsh arbejder p.t. på at påvirke Europa-Kommissionen til at introducere denne lovgiving i hele EU.

Men langtfra alle jubler i begejstring. På lørdag diskuterer politikere og tunge fødevareaktører denne nye udvikling. Det sker ved en paneldebat på Aarhus Food Festival lørdag formiddag.

- I Lidl ser vi reduktion af madspild som en del af vores samfundsansvar og fornuftigt købmandskab, siger Tina Kaysen, CSR-konsulent i Lidl Danmark.

- Derfor har vi også udviklet forskellige tiltag og løsninger til at reducere madspild, både på vores lagre, i butikkerne og hjemme i kundernes egen husholdning. Vi er fortalere for at udvikle løsninger i dialog og samarbejde med organisationer og andre interessenter fremfor lovgivning på området.

Den danske regering går heller ikke ind for madpoliti, dette var klart budskab i Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsens, Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholts og stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juuls fælles kronik i JydskeVestkysten den 7. august.

Danmark er i forvejen af flere tunge internationale medier som The Guardian blevet kåret som EU’s førende land til reduktion af madspild.

- Danmarks madspild er de sidste fem år reduceret med 25%, siger Lene Horsbøl, medlem af Aarhus Byråd (V).

- Aarhus Kommune har stærkt fokus på mindre madspild, fordi det giver mening for den enkelte borger, men også den samlede service, som Århus Kommune kan levere. Det er meningsfuldt, men også en økonomisk gevinst.

Madspild kan reduceres på mange måder, og Medlem af Hovedbestyrelsen for Kost & Ernæringsforbundet Brian Glenn Pedersen, peger på at storkøkkener også bærer stort potentiale til madspildsreduktion:

- I storkøkkener og generelt i professionel forplejning er der et potentiale for at reducere madspild - det er en problematik vores faguddannede medlemmer arbejder med hver dag.

Den franske lovgivning om madspild, samt et bredere perspektiv på kampen mod madspild, bliver diskuteret på en paneldebat nu på lørdag på Aarhus Food Festival. Paneldebatten er arrangeret af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i samarbejde med Århus Radikale Ungdom og med støtte fra Lidl.

Paneldebattens deltagere er Emil Moselund Østergaard fra Århus Radikale Ungdom, Lene Horsbøl, Medlem af Aarhus Byråd (V), Brian Glenn Pedersen, Medlem af Hovedbestyrelsen for Kost & Ernæringsforbundet, Tina Kaysen, CSR- konsulent i Lidl Danmark, Malou Rotvel Pagh, Madblogger hos Klidmoster.dk samt Sebastian Dueholm fra YourLocal. Ordstyrer og konferencier på paneldebatten er Knud Meldgaard, chefredaktør på FødevareDebat samt Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet, som har mange års erfaring med fødevarepolitik.

Palendebatten finder sted den 3. september 2016 kl. 11.30 til 13.30 på Aarhus Food Festival, Tangkrogen, Marselisborg Havnevej 1, 8000 Aarhus - i området Madeksperimentariet, Madspildsteltet.

-hawin

1/9 2016
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage