Logistikvirksomhed vil bekæmpe madspild
Logistik er afgørende for bekæmpelsen af madspild. Det viser nye tal fra den europæiske fødevarebank og logistikvirksomheden Chep, som har indgået et samarbejde om at nedbringe mængden af den mad, virksomheder dagligt smider ud
Bekæmpelse af madspild er blevet en international mærkesag, som får stigende opmærksomhed både blandt interesseorganisationer, staten og industrien.
Undersøgelser viser, at detailbranchen står for 23 procent af det samlede madspild i Danmark svarende til 163.000 ton, mens fødevarebranchen står for 19 procent.* Alligevel er madspild nu også blevet en sag for logistikbranchen. Og det med god grund.
Danmark spilder 715.000 ton mad om året
Optimering af logistik- og forsyningskæder er blevet et stort fokusområde for Feba – den europæiske sammenslutning af fødevarebanker – i forsøget på at gøre det lettere for organisationer at indlevere den mad, de har i overskud.
Alene i Danmark spilder vi 715.000 ton mad om året, viser tal fra bevægelsen StopSpildAfMad. Enorme ressourcer, der både skal adresseres gennem en målrettet indsats hos forbrugerne, men der ligger også et kæmpe potentiale i at optimere butikkernes forsyningskæder.
En af dem, der har indgået samarbejde med Feba, er logistikvirksomheden Chep, som stiller sin viden om forsyningskæder til rådighed samt bidrager med naturalier, frivillig arbejdskraft og donationer. Alt dette er med til at finansiere Febas arbejde i kampen mod madspild, og nu offentliggør Chep de foreløbige resultater af samarbejdet.
Samarbejde har afgørende betydning
Tre ton mad på 300 dage I løbet af det seneste år har de europæiske fødevarebanker modtaget mere end 94.000 blå paller med donerede fødevarer, og over de seneste to år har hundredvis af Chep-medarbejdere bidraget med tusindvis af timers frivilligt arbejde. Fødevarebankerne vurderer, at samarbejdet har afgørende betydning for deres fælles mission om at sikre en effektiv fordeling af den donerede mad.
- I Feba arbejder vi hele tiden på at fjerne de mange forhindringer, der står i vejen for at donere fødevarer. For eksempel ved at indføre nye retningslinjer for donation af fødevarer i EU i samarbejde med FoodDrinkEurope, EuroCommerce og Hotrec.
- Retningslinjerne sikrer en mere omfattende og sikker fordeling af overskydende varer til sårbare grupper, så de også kan få adgang til ernæringsrigtig kost. Med sin støtte til Feba gør Chep en stor logistikmæssig indsats for at vi kan nå vores mål, siger Patrick Alix, generalsekretær i Feba.
Madspild på paller
I Danmark hjælper Chep virksomheder med at levere overskudsprodukter til Fødevarebanken, som 300 dage om året kører ca. tre tons mad ud til bl.a. væresteder, herberger og kvindecentre på blå paller. En af de kunder, der donerer mad til Fødevarebanken, er industrikoncernen Unilever:
- Madspild er en global problemstilling, som vi ikke har løst optimalt endnu. Gennem en fælles indsats har vi dog mulighed for at påvirke udviklingen i en positiv retning. Unilever Danmark er en af de kunder, der har valgt at levere deres overskudsvarer på vores paller. Det er utroligt positivt og et vigtigt signal til resten af branchen, og vi håber, at endnu flere vil følge trop i kampen mod madspild de kommende år, siger Torben Lund, dansk landechef for Chep.
370.000 måltider sikret
Det er dog ikke kun i Danmark, at kampen er intensiveret. I Irland har Chep eksempelvis faciliteret samtaler mellem sine kunder og den irske fødevarebank, Cross Care. Efterfølgende er ni producenter og en detailvirksomhed begyndt at donere varer til fødevarebankerne.
Samtidig har den italienske sammenslutning af fødevarebanker, Banco Alimentare, fået hjælp af Chep til at optimere og reducere sine transportomkostninger. Initiativet har sparet Banco Alimentare over 193.00 danske kroner i transportomkostninger, hvilket svarer til over 370.000 måltider.
I Storbritannien har Chep også igangsat et projekt i samarbejde med FareShare, som netop indsamler brugbare fødevarer til hjælpeorganisationer. Her hjalp Chep FareShare med at skabe et sikkert arbejdsmiljø i logistikleddet for virksomhedens frivillige og fastansatte medarbejdere.
-hawin
*Kilde: Miljøstyrelsen, rapporten – ”Food waste prevention in Denmark - Identification of hotspots and potentials with Life Cycle Assessment”, 2017.