Økologi hitter ved morgenbordet

Økologi hitter ved morgenbordet

Danskere er verdensmestre i at købe økologi. Det kan også mærkes hos Arla, hvor økologiske mejeriprodukter tegner sig for 20 % af det samlede salg. Og særligt et måltid er blevet omdrejningspunkt for økologi, nemlig morgenmaden

Arla tror på, at denne udvikling vil fortsætte og har netop søsat en ambitiøs strategi om at øge omsætningen af økologiske produkter i Danmark med ikke mindre end 50 % de næste tre år.

På nuværende tidspunkt udgør salget af økologiske mejeriprodukter 20 % af det samlede salg. Særligt dagens første måltid er præget af økologi. Hele 40 % det samlede salg af mejeriprodukter inden for yoghurtkategorien er nemlig økologiske produkter. Det dækker over produkter som A38, yoghurt og skyr.

Økologi er blevet en del af hverdagen
Med danskernes smag for økologi på morgenbordet tyder det på, at økologiske fødevarer for alvor er blevet en fast del af hverdagen og den gode start på dagen. En udvikling, som Arla forventer vi fortsætte de kommende år.

- Økologi er blevet en del af vores madkultur. De senere år har vi set et stigende fokus på kvalitet, bæredygtighed og gode naturlige råvarer. For mejeriprodukter er det især om morgenen, at økologi har vundet indpas. Vi starter dagen ud med økologisk yoghurt eller skyr og økologisk mælk på havregrynene, i grøden og i kaffen, siger Laurent Ponty, der er kategoridirektør for mælk og yoghurt i Danmark, og fortsætter:

- Morgenmaden er et godt sted at starte, hvis man vil have mere økologi ind i hverdagen. Den består som regel af nogle enkelte basisvarer, som vi spiser meget af, og som ikke koster en formue i den økologiske udgave. Eksempelvis havregryn, mælk og A38. Et godt råd til at få mere økologi på morgenbordet er ved at bage sit eget brød, der vinder både på smag og pris.

Morgenmadsvaner under forandring
Der er to klare madtendenser, der bliver mere og mere udbredt i Danmark. Det stigende forbrug af økologi er en af dem, mens sundhed i madlavningen er en anden. En nyere undersøgelse fra Karolines Køkken viser, at hver tredje dansker går mere op i sundhed end for tre år siden. Og det kan ses på morgenmadsbordet:

- Danskernes morgenmadsvaner er begyndt at forandre sig i takt med, at der er kommet øget fokus på sundhed. Før i tiden havde det hvide brød og sukkerholdige morgenmadsprodukter en fast plads på morgenbordet. Nu er vi i stedet begyndt at spise mere protein og flere fibre til morgenmad fra eksempelvis grovbrød og skyr. Samtidig er nye morgenmadsalternativer kommet til, som smoothies, overnight oats og chiagrød. Det er gode og sunde alternativer, når morgenmaden skal varieres, siger Laurent Ponty.

Fem gode råd til en sund start på dagen

  1. Kommer du for sent ud af fjerene, bliver tiden mindre til at lave et sundt morgenmåltid. Stå op i god tid, så du når det hele eller forbered morgenmaden dagen før, eksempelvis ved at lave overnight oats.
  2. Mange danskere får ikke protein nok til morgenmaden, selvom det giver kroppen en tilfredsstillende mæthedsfornemmelse og sørger for en bedre fordøjelse. Mejeriprodukter og æg er en god kilde til protein.
  3. Varier din morgenmad ved at veksle mellem forskellige mejeriprodukter, grød af fx havregryn og grovbrød. Varier også med forskellige slags topping på dit mejeriprodukt og grød som eksempelvis bær, nødder og frugt.
  4. Det er en god ide at spise syrnede mælkeprodukter med probiotiske kulturer, da det hjælper med at holde din mave sund. Det får du eksempelvis gennem A38 og skyr. Top med mættende fibre i form af eksempelvis frugt, grønsager og kornprodukter.
  5. Planlæg dine indkøb, så du sørger for at købe ind til hele ugen og undgå at stå op til et tomt køleskab.

 

-hawin

 

Fakta

  • Salget af økologiske mejeriprodukter udgør 20 procent det samlede salg, ifølge tal fra Arla.
  • Hele 40 procent det samlede salg af mejeriprodukter inden for yoghurtkategorien er økologiske produkter. Det dækker over A38, skyr og yoghurt.
  • Økologiske produkter udgør 9,6 procent af det samlede salg af fødevarer i detailhandlen i Danmark. Det viser en ny international rapport fra det schweiziske forskningscenter for økologisk landbrug, FiBL.
  • En befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken viser, at danskerne går mere op i økologi og sundhed end tidligere. 34 pct. går mere op i at deres mad er sund end for tre år siden, men 31 pct. går mere op i at deres mad er økologisk end for tre år siden. Undersøgelsen er foretaget via Epinions Danmarkspanel i perioden 29. januar til 9. februar 2016 blandt 1.005 respondenter. 
7/6 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage