Fra dyremad til emballage, kosttilskud mm

Fra dyremad til emballage, kosttilskud mm

Svenske forskere forædler skaller fra korn så de kan bruges til mange andre formål. 10 millioner støttekroner fra den svenske stat og samarbejde med bl.a. danske Novozymes skal videreudvikle projektet.

Miljøvenlig emballage til bøfferne, tilsætningsstof som øger fiberindholdet i forskellige fødevarer eller nyt materiale til medicinkapsler.

Mulighederne er mange når det gælder anvendelsen af hvedeklid – det vil sige den ydre, hårde skal af kornene.

De to forskere, Andrea Ruthes og Francisco Vilaplana har på det tekniske universitet i Stockholm udviklet en metode til at forædle skallerne, så de kan anvendes til meget andet end det dyrefoder, de oftest ender i.

Hvedeklid indgår også allerede nu i menneskeføde, hvor fiberindholdet skal være højt, men kun i begrænsede mængder, da produktet er svært for menneskekroppen at fordøje.

Derfor bliver størstedelen af biproduktet fra kornproduktenen brugt som basis i forskellige former for dyrefoder.

Vand erstatter kemiske opløsningsmidler
Alene i Sverige bliver der hvert år dyrket tre millioner tons hvedemel, hvoraf 10 procent er klid. Det betyder, at der er 300.000 tons hvedeklid som årligt biprodukt, der med den rette forarbejdning kan anvendes til andre produkter.

Forskerne har brugt vand og enzymer til – under højt tryk og varmepåvirkning – at ekstrahere – dvs. udtrække – sukkerarten polysackarider fra skallerne. Selve metoden med at bruge vand som opløsningsmiddel er banebrydende, da industrien som regel bruger kemikalier til lignende processer.  

- Mere bæredygtigt kan det ikke være. Og de biomolekyler, vi ekstraherer, har i øvrigt antioxidante egenskaber, fortæller Francisco Vilaplana, og nævner nogle af de produkter, der kan komme ud af forskningen:

- Materialer af polysackarider kan bruges som syrebarriere i direkte kontakt med madvarer, så kan kan eksempelvis emballere kød med film produceret af materialet, og dermed droppe den plastik, der bliver brugt i dag.

10 millioner i støtte til forskningen
De udvundne stoffer har desuden en positiv indvirkning på de nyttige bakterier, der findes i fiberrige fødemidler, så produktet også bruges som tilsætningsstof, som øger sundheden i forskellige madvarer.

Forskerne arbejder nu videre med at udvikle teknikken, sammen med bl.a. den danske enzymvirksomhed, Novozymes. Og det svenske statslige forskningsråd, Formas har netop bevilget 10 millioner kroner i støtte til projektet.

-lipe

 

 

12/4 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage