Festivaler sætter overskudsmad i banken
Når Roskilde Festival for alvor går i gang fra onsdag, er det bl.a. i et samarbejde med FødevareBanken, der henter overskudsmad på festivalens sidste dag. Også på Northside, den netop afsluttede Tinderbox og den kommende Smukfest, er FødevareBanken en vigtig samarbejdspartner
Sommer er festivaltid, festival er mad og dermed også madspild. Madspild er noget nær umuligt at undgå ved store begivenheder, men efterhånden tager de fleste festivaller initiativer til at gøre noget ved det.
Og her er FødevareBanken blevet en central partner. På de store danske festivaler landet rundt, er det således FødevareBanken, der bl.a. på festivalens sidste dage, henter overskudsmad og herefter fordeler det til socialt udsatte.
Helt aktuelt er det et samarbejde med Roskilde Festival, der i år videreudvikler deres madspildsindsats og dermed ønsker at sætte endnu større fokus på håndtering og forebyggelse af madspild på festivalen.
FødevareBanken skal stå for den logistiske afvikling i form af registrering, kørsel og lagerstyring af overskuddet og konsulentvirksomheden Rub & Stub skal bistå med koordinering af den indsats det er, at overskue overskudsvarer fra omkring 80 stadeholdere, der laver mad til 130.000 festivaldeltagere henover en uge.
Spild minimeres fremover
Divisionschef, Roskilde Festival Hans Christian Smed, siger:
- Roskilde Festival har forebygget madspild ved, i samarbejde med boderne på festivalen, at indsamle og donere overskudsmad til udsatte borger i mere end ti år. Men vi vil gerne udbygge indsatsen, derfor har vi udvidet med samarbejdspartnere, som har gode erfaringer med bl.a. dataindsamling og generelt madspildsforebyggende arbejde.
Der bliver således ikke blot samlet mad ind, men også data og analyser, der skal ligge til grund for den forebyggende, så spild fremover minimeres.
Karen-Inger Thorsen, direktør, FødevareBanken glæder sig også over samarbejdet.
- FødevareBankens systematik, vores kølebiler og placering af lagre over hele Danmark gør, at vi er en attraktiv partner og kan sørge for at logistikken kan fungere. At maden så tilmed går til socialt udsatte er noget alle kan se en mening med, siger hun.
I år har FødevareBanken allerede samlet mad ind fra Northside i Aarhus, den netop overståede Tinderbox i Odense. Nu er det så Roskilde Festival og senere på sommeren kommer Smukfest i Skanderborg. Også til events som DHL løbet, Royal Run og Skole OL har FødevareBanken stået for indsamling af mad og videredistribution til væresteder, herberger, kvindecentre med flere.
FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark.
-hawin