Digital innovation med tribo-plast fra igus

Digital innovation med tribo-plast fra igus

Köln-virksomheden igus øger sit salg med 17 procent til 690 millioner euro

Motion plastics er fortsat stærkt efterspurgt verden over. I 2017 øgede igus GmbH sit salg med 17 procent til 690 millioner euro. Samtidig blev der investeret kraftigt i produktinnovation, leveringskapacitet og digitalisering. Leverandøren fra Köln vil fortsætte ad denne vej i 2018 og bidrage til sine kunders yderligere forøgede konkurrenceevne i det globale miljø.

På Hannover Messe 2018 demonstrerede Igus at nutidens tribo-polymerer længe har været andet og mere end bare grå, ubetydelige plastdele. Verden af motion plastics er varieret og mangefacetteret: lige fra enkelte robotled, som kan bruges til konstruktion af økonomiske robotter, 3D-printede dobbelttandhjul, der kan konfigureres online, til energikæder, hvis status overvåges kontinuerligt under løbende drift.

Anvendelser med brug af højtydende plast strækker sig fra maskiner i halvlederproduktion eller i mere end 1.000 STS-kraner fra Antwerpen til Shanghai eller i amfibiekøretøjer, der anvendes på Nordpolen. Det klare og konstante mål er at opnå tekniske forbedringer og sænke omkostninger med brugen af højtydende plast til anvendelser i bevægelse.

Over 200.000 kunder verden over nyder godt af disse fordele. Med motion plastics opnåede igus i 2017 et salg på 690 millioner euro, en stigning på 17 procent i forhold til året før. Af det samlede salg fandt 53 procent sted i Europa, 30 procent i Asien og 17 procent i Amerika og Afrika. Medarbejderantallet steg til 3.800.

Store investeringer i global logistik
For hurtigt at kunne forsyne og servicere sine globale kunder lokalt udvidede igus sidste år sin globale produktions- og lagerkapacitet i Nordamerica, Asien og Europa i væsentligt omfang.

I USA blev det første spadestik taget til en udvidelse af fabrikken med yderligere 5.000 kvadratmeter, mens fabriksarealet blev fordoblet i Japan, Polen og Indien. På den kinesiske grund i Shanghai påbegyndte igus også opførelsen af nye bygninger, som får et gulvareal på omkring 22.000 kvadratmeter og står færdige i 2019.

Også salgsfilialerne i Belgien, Danmark, Estland, Frankrig, Østrig og Spanien blev udvidet sidste år for at understøtte væksten. Men på hovedsædet i Köln Porz-Lind fortsatte igus også med at investere kraftigt for hurtigt at kunne forsyne sine kunder med deres plastdele. Alene i fjor blev omkring 100 nye sprøjtestøbemaskiner taget i brug, og den logistiske kapacitet blev øget markant.

Digitalisering gør virksomheder fremtidsparate
De samme investeringer er sket i IT-infrastrukturen, hvor investeringerne blev øget 4,5 gange i forhold til 2014. Sigtet er at gøre alle igus produkter konfigurerbare og beregnelige online og derefter fremstille dem automatisk med digital support på alle sider af vores drift - fra ordrebehandling og produktion til vedligeholdelse og serviceydelser.

Denne digitalisering er nu blevet virkelighed hos igus og går hånd i hånd med de mere end 50 års erfaring med plast samt data fra igus' testlaboratorium, der er 2.750 kvadratmeter i gulvareal og dermed branchens største af sin art.

- Takket være vort stort anlagte forskningindsats er det lykkedes os at sætte brugere i stand til at udføre beregninger med bevægelige maskinelementer som for eksempel glidelejer, linearlejer, tandhjul og sågar kabler fremstillet af plast. Det er enestående på markedet i øjeblikket, siger Frank Blase, CEO for igus GmbH. I kraft af disse online-værktøjer kan ingeniører hurtigt og nemt samt hvor som helst og når som helst finde det igus produkt, de behøver, og pålideligt beregne dets levetid i deres egne anvendelser - alt dette kan gøres online uden betaling eller tilmelding.

Samtidig indarbejdes digitaliseringen også i selve produkterne. Nu med produktfamilien "isense" i produktsortimentet har igus banet vejen for at gøre energikæder, kabler, linearføringer og drejeringlejer intelligente ved hjælp af sensorer og overvågningsmoduler.

På den måde kan kunderne planlægge vedligeholdelsesarbejde pålideligt og forudseende. Under drift registrerer de graden af slid og indikerer, når reparation eller udskiftning er nødvendig. Gennem etablering af netværk med igus' kommunikationsmodul (icom) er online-statusindikation eller -alarmmelding muligt via PC eller smartphone.

Det muliggør også direkte integration i hele virksomhedens infrastruktur. Med denne intelligens på basis af testdata realiserer igus prædiktiv vedligeholdelse i sine komponenter. Da forskellige brugere har stærkt varierende krav, vil igus ikke alene fremvise nye produkter på messen, men også helt nye isense-koncepter - fra en rent selvstændig til en fuldt integreret online-løsning.

Fascinerende tribo-ideer til nye anvendelsesområder
Ekspertisen i plast, afprøvningen og den uopholdelige udvikling af tribo-plast åbner hele tiden nye muligheder for igus inden for helt nye anvendelsesområder.

Prisbillig robotteknik er et godt eksempel på dette. robolink Apiro, som igus præsenterer på årets Hannover Messe, er en helt ny type smøre- og vedligeholdelsesfri prisbillig leddelt enhed til robotanvendelser.

Det gør det muligt nemt og økonomisk at implementere ekstremt komplicerede bevægelser og maskinkoncepter blot med nogle få elementer – fra en enkel lineær robot til komplekse humanoide og animatroniske robotter. Men på mange andre områder er mulighederne med tribo-plast fortsat enorme. Vores e-kædesystemer er et godt eksempel.

Bitte små energikæder fører sikkert og pålideligt kabler i biler, mens store e-spools bruges til at flytte scener i teatre og operahuse. Og hvor stålkæder benyttes, går flere og flere kunder over til e-kæder i plast, for eksempel i offshore-industrien.

Det er dog ikke begrænset til metalkæder, for også andre former for energiforsyningsudstyr, som for eksempel festoon-systemer, kabeltromler og busskinner, udskiftes i stadig højere grad med energikædesystemer. igus tilbyder en alsidig service: fra online-konfigurering og -levetidsberegning for en enkelt komponent til global samling og installation af nøglefærdige systemer.

-hawin

 

3/7 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage