Vejen til vækst og nye ansatte begynder på uddannelserne

Vejen til vækst og nye ansatte begynder på uddannelserne

Efterspørgslen på studerende der vælger at uddanne sig til job i automations- og robotbranchen vokser næsten dag for dag. Flaskehalsproblemer med mangel på medarbejdere truer væksten i en branche, der tordner frem med høje vækstrater

Derfor har automationsvirksomheden B&R Danmark tilbudt Syddansk Universitet og Erhvervsakademiet Lillebælt undervisning ude i virksomheden.

Hos B&R Danmark efterspørger man ansatte, der både kan programmere, men også har en teknisk forståelse for, hvad der egentlig sker i maskinen, når man ændrer i koden på softwaren. Det kan være en udfordring, og det er nødvendigt at sikre rekrutteringsvejen, når der er vækst år efter år.

– I stedet for at stille os op og råbe med i koret om at vi mangler ansatte, så har vi gjort noget på flere fronter. Både når det handler om at knytte studerende til vores virksomhed, men også med vores akademi og samarbejdet med uddannelserne, understreger Martin Larsen, salgsmanager hos B&R Danmark.

Virksomheden har de seneste år oplevet en kraftig vækst og siden begyndelsen i 2007, som registreret aktieselskab i Danmark, tredoblet antallet af medarbejdere. I år forventer B&R Danmark at ansætte yderligere syv medarbejdere.

– Vi forventer, væksten vil fortsætte, og derfor er vi hele tiden på udkig efter dygtige udviklere, der kan bidrage med relevante kompetencer og styrke vores team, siger han.
Rekrutteringen sker blandt andet ved at have åbne døre for studerende, der står godt, når de er færdige i forhold til en ansættelse. Aktuelt er der 4 studerende, der er på virksomheden cirka 10 timer om ugen.

– Vi har allerede god tradition for ingeniørstuderende, der er i praktikforløb eller skriver speciale hos os. I øjeblikket har vi fire studerende, og der er rigtig gode muligheder for, at de bliver ansat, når de er færdiguddannede, siger Martin Larsen, salgsmanager hos B&R Danmark.

Sidste år i april åbnede B&R Danmark deres eget akademi, hvor de underviser kundernes ansatte i de produkter, der bliver solgt. Det næste skridt var naturligt nok at tilbyde uddannelsesinstitutioner på Fyn undervisning i virksomheden.

Mike Gornitzka, business development consultant, er tovholder på akademidelen, og han ser det som den bedste strategi at gøre automation mere attraktivt.

– Så kan vi også i fremtiden sikre os de dygtigste folk til en branche, der er en af de hurtigst voksende. Derfor er der et naturligt behov for et aktivt og involverende samarbejde med universiteterne og andre uddannelsesinstitutioner, så vi sammen kan lave en effektfuld indsats, der kan sikre den fortsatte udvikling i vores branche, siger han.

Maria Vind Juul, videncenterchef for automation og robotteknologi ved Erhvervsakademiet Lillebælt, finder det helt naturligt at samarbejde med firmaer som B&R Danmark. Samarbejdet om uddannelse af automationsteknologer og bacheloruddannelsen 'Produktudvikling og teknisk integration' kan også være et springbræt til flere forløb.

- Vi tænker i fremtiden at knytte studerende tættere til virksomheder i robotklyngen gennem talentprogrammer, herefter vil vi afvikle differentieret undervisning for de studerende, hvor vi målretter deres kvalifikationer til det udstyr, der benyttes hos den pågældende virksomhed, den enkelte studerende er knyttet til. Det forringer ikke den enkeltes uddannelse, da grundstammen i programmering indlæres uanset, men det sikrer, at den studerende kan indgå i en virksomhed og give værdi fra dag et, understreger hun.

Ole Dolriis, lektor, SDU Robotics, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet fortæller, at det ikke er første gang, de bruger folk fra industrien i forbindelse med undervisning.

– Det er især til undervisning i, hvad man kunne kalde ’fremspirende teknologier’. Universiteterne er ikke altid først med det nyeste, og på den måde er det enormt vigtigt, at vi som universitet lader os inspirere af, hvad der sker i industrien og ikke gemmer os under en ’akademisk osteklokke’, understreger han.

Det aktuelle samarbejde beror på udviklingen af den nye diplomingeniøruddannelse i robotteknologi på SDU, som starter med første optag til efteråret.

– Her har B&R Danmark indgået i følgegruppen. Inden da har forbindelsen beroet på personlige kontakter. Fakultetets kontakt til virksomheden er meget typisk for vores relationer til den lokale robot- og automationsindustri, siger han.

-hawin

27/1 2017
  • Robotløsning automatiserer pakkeanlægget

    Robotløsning automatiserer pakkeanlægget

    maskiner ›RoboTool har designet og implementeret en ny pakkeløsning hos Danfoss Drives
  • Fødevarer kommer på græs

    Fødevarer kommer på græs

    maskiner ›Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Smag og farve fra udtrækket har hidtil skabt forhindringer, men det har forskere på AAU arbejdet på at gøre noget ved
  • Tetra Pak New Food Technology Development Centre er åbnet

    Tetra Pak New Food Technology Development Centre er åbnet

    maskiner ›Forsøg med pilotanlæg vil fremskynde produktlanceringer, reducere investeringsrisikoen og hjælpe producenterne med at levere konkurrencedygtige fermenterede produkter af høj kvalitet
  • Bleer bliver til plast, cellulose og vand

    Bleer bliver til plast, cellulose og vand

    maskiner ›Den danske miljøvirksomhed, Verdis, har fået til opgave at genanvende københavnernes bleer. På Kanalholmen 24 i Hvidovre opfører de derfor et nyt genbrugsanlæg, der skal sikre, at københavnernes brugte bleer bliver omdannet til genanvendelige materialer som bl.a. plast, cellulose og vand
  • Universal Robots på markedet med sin hidtil hurtigste cobot

    Universal Robots på markedet med sin hidtil hurtigste cobot

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter præsenterer i denne uge sin UR15 på Automate-messen i Detroit. Robotten kan løfte 15-17 kg og egner sig især til f.eks. bil-, metal- og forarbejdsningsindustrien og elektronik og teknologibranchen
  • Komplet, rullende arbejdsplads fra Norris Print Tech

    Komplet, rullende arbejdsplads fra Norris Print Tech

    maskiner ›En stor tablet, labelprinter og egen kraftig strømforsyning er NPTs nyeste bud på en mobil arbejdsstation til lagre og produktionsmiljøer. Løsningen hedder Newcastle NB Slim Cart og er kombineret med Zebras nye KC50 tablet
  • Årets EuroSkills i Herning bliver den største nogensinde

    Årets EuroSkills i Herning bliver den største nogensinde

    maskiner ›Aldrig før i europæisk skillshistorie har der været så mange deltagere tilmeldt til en EuroSkills-konkurrence. Det står klart efter fristen for at tilmelde fagatleter er lukket, og ikke mindre end 597 unge talenter fra hele Europa har meldt deres ankomst til Danmark
  • Forbedret checkvejer med intelligente optioner til fødevareproducenter

    Forbedret checkvejer med intelligente optioner til fødevareproducenter

    maskiner ›Mettler-Toledo har annonceret en større opdatering af sin førende C31 StandardLine-checkvejer. Den indeholder en række nye muligheder, der giver større fleksibilitet, hurtigere implementering og forbedret overholdelse af fødevaresikkerheden