Teknologisk Institut åbner Cobot Lab

Teknologisk Institut åbner Cobot Lab

Et nyt laboratorium for kollaborative robotter hos Teknologisk Institut i Odense skal hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker

Hvor har kollaborative robotter deres berettigelse? Hvordan anvender man cobots - som de også bliver kaldt - bedst? Har vi overhovedet brug for en tredje hånd i produktionen? Dét og meget andet kan virksomheder nu få svar på med et nyt Cobot Lab, der er blevet plads til ved bygningen af en tredje robotinnovationshal på 800 kvadratmeter hos Teknologisk Institut i Odense.

- Med det nye Cobot Lab kan vi dynamisk demonstrere og fremvise kollaborative robotter og de teknologier, der følger med. Vi tilbyder skræddersyet viden om cobot-teknologier, så virksomheder kan identificere risici og potentialer ved at anvende cobots, og vi vil uvildigt vejlede dem i, hvilken løsning virksomheden har bedst gavn af, siger centerchef hos Teknologisk Institut Kurt Nielsen.

- Vi skal kort sagt hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af kollaborative robotter, og på den måde sikre, at ny teknologi bliver implementeret i industrien, hvor det giver mening, tilføjer han.

Skræddersyet, uvildig rådgivning
Forretningsleder hos Teknologisk Institut Mads Mathiesen fortæller, at man som virksomhed kan få et skræddersyet rådgivningsforløb i Cobot Lab.

- Vi tilbyder et virksomhedsspecifikt teknologiudviklingsforløb, som typisk starter med identificering af automationspotentialer ved brug af cobots. Med afsæt i de mest velegnede cases udvikler vi i tæt samarbejde med virksomheden koncepter udvalgt på baggrund af en uvildig teknologiscreening, siger Mads Mathiesen.

- Forløbet involverer løbende virksomhedens relevante medarbejdere og på den måde sikres der ejerskab for løsningen samt rodfæstning af viden, som virksomheden kan bruge i fremtidige investeringer, uddyber han. 
Kurt Nielsen tilføjer, at Teknologisk Institut også kan tilbyde unik viden og en uvildig tilgang gennem forsknings- og udviklingsaktiviteter. 

- Vi har et internationalt netværk med specialister inden for alle afkroge af kollaborativ robotteknologi, siger Kurt Nielsen og henviser blandt andet til de to europæiske projekter COVR og Cobot Knowledge Lab, som Teknologisk Institut står i spidsen for, og som begge understøtter udbredelsen af kollaborative robotter.

Et dynamisk demonstrationsområde 
Teknologisk Instituts nye Cobot Lab indeholder de nyeste cobot-teknologier – både kollaborative robotter, men også tilbehør så som gribere, visionteknologi, sensorer og sikkerhedskomponenter – som alt sammen kan inddrages som en del af teknologiscreeningen. 

Det er også muligt at opbygge en demonstrationscelle, som kan hjælpe med proof-of-concept i de skræddersyede virksomhedsforløb. 

- Det bliver et dynamisk og virksomhedsnært demonstrationsområde, hvor vi kan fremvise processer og delprocesser med kollaborative robotter, uddyber Mads Mathiesen.

Sikre, kollaborative robotter
En radikal ændring af den vanlige og kulturelle tilgang til robotsikkerhed og en søgen efter konsensus om hvad der betragtes som værende sikker nok, er nogle af de afgørende årsager til, at mange af de eksisterende cobot-installationer ikke udnyttes til fulde, fortæller Mads Mathiesen. 

Hvor man traditionelt ofte tænker sikkerhed til sidst, ved at anvende f.eks. lysgitter eller indhegning, skal man nu vænne sig til at tænke sikkerhed ind allerede i designet for at få en sikker, kollaborativ robot. 

- Sikkerheden er ofte en barriere for virksomheder ved implementering af kollaborative robotter. Teknologisk Instituts Laboratorie for Avanceret Robotsikkerhed er derfor en vigtig del af Cobot Lab, hvor vi kan hjælpe virksomheder med at kortlægge deres sikkerhedsstrategi for implementering af cobots, afslutter han.

Teknologisk Instituts nye Cobot Lab bliver indviet til ROBOTBRAG 2019 den 14. november.

-lipe

24/10 2019
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet