Teknologisk Institut åbner Cobot Lab

Teknologisk Institut åbner Cobot Lab

Et nyt laboratorium for kollaborative robotter hos Teknologisk Institut i Odense skal hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker

Hvor har kollaborative robotter deres berettigelse? Hvordan anvender man cobots - som de også bliver kaldt - bedst? Har vi overhovedet brug for en tredje hånd i produktionen? Dét og meget andet kan virksomheder nu få svar på med et nyt Cobot Lab, der er blevet plads til ved bygningen af en tredje robotinnovationshal på 800 kvadratmeter hos Teknologisk Institut i Odense.

- Med det nye Cobot Lab kan vi dynamisk demonstrere og fremvise kollaborative robotter og de teknologier, der følger med. Vi tilbyder skræddersyet viden om cobot-teknologier, så virksomheder kan identificere risici og potentialer ved at anvende cobots, og vi vil uvildigt vejlede dem i, hvilken løsning virksomheden har bedst gavn af, siger centerchef hos Teknologisk Institut Kurt Nielsen.

- Vi skal kort sagt hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af kollaborative robotter, og på den måde sikre, at ny teknologi bliver implementeret i industrien, hvor det giver mening, tilføjer han.

Skræddersyet, uvildig rådgivning
Forretningsleder hos Teknologisk Institut Mads Mathiesen fortæller, at man som virksomhed kan få et skræddersyet rådgivningsforløb i Cobot Lab.

- Vi tilbyder et virksomhedsspecifikt teknologiudviklingsforløb, som typisk starter med identificering af automationspotentialer ved brug af cobots. Med afsæt i de mest velegnede cases udvikler vi i tæt samarbejde med virksomheden koncepter udvalgt på baggrund af en uvildig teknologiscreening, siger Mads Mathiesen.

- Forløbet involverer løbende virksomhedens relevante medarbejdere og på den måde sikres der ejerskab for løsningen samt rodfæstning af viden, som virksomheden kan bruge i fremtidige investeringer, uddyber han. 
Kurt Nielsen tilføjer, at Teknologisk Institut også kan tilbyde unik viden og en uvildig tilgang gennem forsknings- og udviklingsaktiviteter. 

- Vi har et internationalt netværk med specialister inden for alle afkroge af kollaborativ robotteknologi, siger Kurt Nielsen og henviser blandt andet til de to europæiske projekter COVR og Cobot Knowledge Lab, som Teknologisk Institut står i spidsen for, og som begge understøtter udbredelsen af kollaborative robotter.

Et dynamisk demonstrationsområde 
Teknologisk Instituts nye Cobot Lab indeholder de nyeste cobot-teknologier – både kollaborative robotter, men også tilbehør så som gribere, visionteknologi, sensorer og sikkerhedskomponenter – som alt sammen kan inddrages som en del af teknologiscreeningen. 

Det er også muligt at opbygge en demonstrationscelle, som kan hjælpe med proof-of-concept i de skræddersyede virksomhedsforløb. 

- Det bliver et dynamisk og virksomhedsnært demonstrationsområde, hvor vi kan fremvise processer og delprocesser med kollaborative robotter, uddyber Mads Mathiesen.

Sikre, kollaborative robotter
En radikal ændring af den vanlige og kulturelle tilgang til robotsikkerhed og en søgen efter konsensus om hvad der betragtes som værende sikker nok, er nogle af de afgørende årsager til, at mange af de eksisterende cobot-installationer ikke udnyttes til fulde, fortæller Mads Mathiesen. 

Hvor man traditionelt ofte tænker sikkerhed til sidst, ved at anvende f.eks. lysgitter eller indhegning, skal man nu vænne sig til at tænke sikkerhed ind allerede i designet for at få en sikker, kollaborativ robot. 

- Sikkerheden er ofte en barriere for virksomheder ved implementering af kollaborative robotter. Teknologisk Instituts Laboratorie for Avanceret Robotsikkerhed er derfor en vigtig del af Cobot Lab, hvor vi kan hjælpe virksomheder med at kortlægge deres sikkerhedsstrategi for implementering af cobots, afslutter han.

Teknologisk Instituts nye Cobot Lab bliver indviet til ROBOTBRAG 2019 den 14. november.

-lipe

24/10 2019
  • Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    maskiner ›Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier
  • Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    maskiner ›Kongskilde Industries, der leverer luftdrevne løsninger og materialehåndteringssystemer, annoncerer sit 75-års jubilæum og fejrer en bemærkelsesværdig arv af teknisk ekspertise, brancheinnovation og kundepartnerskaber
  • Fleksibel sizing og batching

    Fleksibel sizing og batching

    maskiner ›Scanvaegt Systems udvider produktprogrammet med en ny serie graders, der i kraft af høj præcision, fleksibilitet og konkurrencedygtig pris optimerer danske fødevareproducenters råvareudnyttelse
  • Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    maskiner ›Producenten Sidel lancerer Hydra Ultrasonic, der kombinerer kemisk- og ultralydsteknologi for at opnå ekstra høj ydeevne. Flaskevaskeren skal både reducere produktionsomkostningerne og miljøaftrykket ved genbrugsflasker
  • Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    maskiner ›Arla Foods Ingredients har gennemført opkøbet af Volacs Whey Nutrition-forretning, efter det tidligere blev godkendt af de britiske konkurrencemyndigheder
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet