Teknologisk Institut: 5G giver robotter helt nye muligheder

Teknologisk Institut: 5G giver robotter helt nye muligheder

Den nye trådløse teknologi vil styrke automatiseringen i mange virksomheders betydeligt. Især når det gælder placering, styring og fjernstyring af flere enheder, fortæller seniorkonsulent i robotteknologi

-5G handler om meget mere, end blot at danskernes SMS’er kommer hurtigere frem. Det kommer til at have stor betydning for mulighederne inden for robotteknologi. Det siger seniorkonsulent i Teknologisk Institut Rune Hahn Kristensen om 5G-nettet, som fremover vil betyde, at den trådløse kommunikation i Danmark vil blive mere stabil og 100 gange hurtigere kommunikere trådløst i forhold til 4G.

Rune Hahn Kristensen er specialist i robotteknologi, og fremhæver tre områder, hvor 5G vil forbedre virksomhedernes udnyttelse af robotter:

Find Robert
Når selvstyrende robotter erstatter manuelt betjente truck på produktionsgulvene, kan et ustabilt, indendørs GPS-signal ofte betyde, at man ikke kan se, hvor enhederne befinder sig mellem de tykke betonmure.

- I dag lokalitetsbestemmer man ved, at robotten først tegner sit eget kort for eksempel ved hjælp af laserscanning, som den derefter navigerer rundt efter. 5G er ikke som udgangspunkt designet til lokalitetsbestemmelse, men med de rigtige frekvenser, basestationer og antenner kan positionen trianguleres meget nøjagtigt, fortæller Rune Hahn Kristensen.

-En anden fordel er, at man også kan bevæge robotterne frem og tilbage mellem ude- og indemiljøet, hvilket ikke er muligt i dag uden at kombinere mange forskellige teknologier, tilføjer han.

Flere enheder og hurtigere beregning
I mange produktionshaller bruges wifi-netværket til at sende data mellem robotterne og den styring, der bruges til at planlægge og strukturere robotternes opgaver.

- Men mange steder rundt omkring i produktionerne er der udfordringer med dækningen, fortæller Rune Hahn Kristensen og fortsætter:

- 5G-teknologien understøtter, at flere enheder er på nettet samtidigt, og det er i den grad effektivt efterhånden som flere robotter og enheder kobles på nettet uden at gå på kompromis med hastighed og kort latenstid.

Men den helt store gevinst kommer, når processeringskraften flyttes over i skyen, forklarer han:

- Robotter kan gøres mere simple, fordi man kan fjerne meget af teknikken og i stedet montere et 5G-modem på selve robotten. Når data behandles i den lokale sky fremfor på hver enkelt robot, opnår man bedre koordinering og ’flådestyring’ og selve konstruktionen af hver robot bliver billigere, fortæller Rune Hahn Kristensen.

- Når man så skal opdatere robotternes software eller give dem ordrer, kan man gøre det fra en central computer over 5G-netværket uden problemer. Derved kan man opnå hurtigere omstilling og en dynamisk tilpasning af robotterne i realtid, fordi man ikke er låst af at skulle tilgå dem enkeltvis for at kunne programmere dem.

Fjernstyring af robotterne
Mobile robotter og selvkørende enheder, for eksempel førerløse trucks, har et sikkerhedssystem, der sikrer, at robotten navigerer uden om forhindringer. Disse robotter er afhængige af, at der ikke er huller i data.

- Indtil den autonome teknologi, som for eksempel førerløse biler, er stabil nok, vil der være behov for overvågning af robotten, og det kan man ved hjælp af 5G, fortæller Rune Hahn Kristensen.

- Wifi og 4G-netværket kan egentlig godt bruges til at overvåge, at robotter udfører opgaver i kendte omgivelser. Men hvis noget ændrer sig – en medarbejder eller andre uforudsigelige elementer forstyrrer robotten – så kan det være nødvendigt at overtage eller fjernstyre processen. Der vil 5G gøre en forskel, slår han fast.

Femte generations trådløse netværk, 5G, er dog ikke at finde i toppen af din mobiltelefons skærm eller implementeret i robotternes hverdag fra i morgen af, hvis du spørger Rune Hahn Kristensen.

- Selvom der i starten af september officielt blev tændt for det nye mobile netværk, så er der lidt vej igen. Men i løbet af næste år bliver mulighederne med 5G udrullet, og det bliver meget interessant – ikke mindst for robotteknologien, fortæller seniorkonsulenten hos Teknologisk Institut.

-lipe

7/10 2020
  • igus lancerer kompakt energikæde til skuffer og racks

    igus lancerer kompakt energikæde til skuffer og racks

    maskiner ›Producenten af motion plastics har til kabelføring i applikationer med en lav grad af bevægelse udviklet draw-e-chain. Med sin reducerede og mere velproportionerede størrelse kan energikæden spare brugerne 30 procent af omkostningerne
  • Odense Robotics StartUp fund kåret som en af de bedste

    Odense Robotics StartUp fund kåret som en af de bedste

    maskiner ›Fondens og dens inkubator ved Teknologisk Institut er på den britiske avis Financial Times' liste over Europas bedste startup hubs og accelerator programmer. Tilmed er den danske StartUp Fund den eneste, som udelukkende er dedikeret til robotteknologi
  • Ny løsning til overvågning af produktion og emballering i realtid

    Ny løsning til overvågning af produktion og emballering i realtid

    maskiner ›Virksomheden GEA lancerer på Anuga FoodTec messen en ny cloud-baseret webapplikation til fødevareforarbejdnings- og emballeringslinjer. Løsningen skal optimere produktion og ressourcer i fødevareindustrien
  • SOCO System leverer total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    SOCO System leverer total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    maskiner ›Den danske virksomhed har for tyske POLICYCLE bygget et fuldautomatisk pakke- og palleteringsanlæg til f.eks. plastiksække af genanvendt forbrugerplast. Se video:
  • Styr på kakaomassen

    Styr på kakaomassen

    maskiner ›Q-Interline har fået sin første ordre til måling af kakao, og dermed bevæger virksomheden sig ind i et nyt fødevaresegment indenfor konfekture
  • Absalon søger om at åbne robotuddannelse i Kalundborg

    Absalon søger om at åbne robotuddannelse i Kalundborg

    maskiner ›Professionshøjskolen har ansøgt om at åbne ny diplomingeniøruddannelse i robotteknologi og automation. Uddannelsen skal være med til at imødekomme industriens behov både i Kalundborg og i resten af landet
  • SICK lancerer den første touchscreen-betjente fotocelle

    SICK lancerer den første touchscreen-betjente fotocelle

    maskiner ›Sensor-specialisten lancerer den nye W10 i fire varianter, der egner sig særligt godt til fødevare- og farmaindustrien. De kan alle indstilles til enten forgrunds- eller baggrundsafblænding. Desuden kan brugeren vælge om sensoren skal havde fokus på hastighed eller præcision
  • Udvidelse giver plads til vækst indenfor specialmaskiner

    Udvidelse giver plads til vækst indenfor specialmaskiner

    maskiner ›Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec, som bl.a. leverer specialmaskiner til pharma- og medicoindustrien er vokset ud af lokalerne. Derfor har virksomheden taget første spadestik til en ny montagehal, der udvider pladsen med en tredjedel