Teknologisk Institut: 5G giver robotter helt nye muligheder

Teknologisk Institut: 5G giver robotter helt nye muligheder

Den nye trådløse teknologi vil styrke automatiseringen i mange virksomheders betydeligt. Især når det gælder placering, styring og fjernstyring af flere enheder, fortæller seniorkonsulent i robotteknologi

-5G handler om meget mere, end blot at danskernes SMS’er kommer hurtigere frem. Det kommer til at have stor betydning for mulighederne inden for robotteknologi. Det siger seniorkonsulent i Teknologisk Institut Rune Hahn Kristensen om 5G-nettet, som fremover vil betyde, at den trådløse kommunikation i Danmark vil blive mere stabil og 100 gange hurtigere kommunikere trådløst i forhold til 4G.

Rune Hahn Kristensen er specialist i robotteknologi, og fremhæver tre områder, hvor 5G vil forbedre virksomhedernes udnyttelse af robotter:

Find Robert
Når selvstyrende robotter erstatter manuelt betjente truck på produktionsgulvene, kan et ustabilt, indendørs GPS-signal ofte betyde, at man ikke kan se, hvor enhederne befinder sig mellem de tykke betonmure.

- I dag lokalitetsbestemmer man ved, at robotten først tegner sit eget kort for eksempel ved hjælp af laserscanning, som den derefter navigerer rundt efter. 5G er ikke som udgangspunkt designet til lokalitetsbestemmelse, men med de rigtige frekvenser, basestationer og antenner kan positionen trianguleres meget nøjagtigt, fortæller Rune Hahn Kristensen.

-En anden fordel er, at man også kan bevæge robotterne frem og tilbage mellem ude- og indemiljøet, hvilket ikke er muligt i dag uden at kombinere mange forskellige teknologier, tilføjer han.

Flere enheder og hurtigere beregning
I mange produktionshaller bruges wifi-netværket til at sende data mellem robotterne og den styring, der bruges til at planlægge og strukturere robotternes opgaver.

- Men mange steder rundt omkring i produktionerne er der udfordringer med dækningen, fortæller Rune Hahn Kristensen og fortsætter:

- 5G-teknologien understøtter, at flere enheder er på nettet samtidigt, og det er i den grad effektivt efterhånden som flere robotter og enheder kobles på nettet uden at gå på kompromis med hastighed og kort latenstid.

Men den helt store gevinst kommer, når processeringskraften flyttes over i skyen, forklarer han:

- Robotter kan gøres mere simple, fordi man kan fjerne meget af teknikken og i stedet montere et 5G-modem på selve robotten. Når data behandles i den lokale sky fremfor på hver enkelt robot, opnår man bedre koordinering og ’flådestyring’ og selve konstruktionen af hver robot bliver billigere, fortæller Rune Hahn Kristensen.

- Når man så skal opdatere robotternes software eller give dem ordrer, kan man gøre det fra en central computer over 5G-netværket uden problemer. Derved kan man opnå hurtigere omstilling og en dynamisk tilpasning af robotterne i realtid, fordi man ikke er låst af at skulle tilgå dem enkeltvis for at kunne programmere dem.

Fjernstyring af robotterne
Mobile robotter og selvkørende enheder, for eksempel førerløse trucks, har et sikkerhedssystem, der sikrer, at robotten navigerer uden om forhindringer. Disse robotter er afhængige af, at der ikke er huller i data.

- Indtil den autonome teknologi, som for eksempel førerløse biler, er stabil nok, vil der være behov for overvågning af robotten, og det kan man ved hjælp af 5G, fortæller Rune Hahn Kristensen.

- Wifi og 4G-netværket kan egentlig godt bruges til at overvåge, at robotter udfører opgaver i kendte omgivelser. Men hvis noget ændrer sig – en medarbejder eller andre uforudsigelige elementer forstyrrer robotten – så kan det være nødvendigt at overtage eller fjernstyre processen. Der vil 5G gøre en forskel, slår han fast.

Femte generations trådløse netværk, 5G, er dog ikke at finde i toppen af din mobiltelefons skærm eller implementeret i robotternes hverdag fra i morgen af, hvis du spørger Rune Hahn Kristensen.

- Selvom der i starten af september officielt blev tændt for det nye mobile netværk, så er der lidt vej igen. Men i løbet af næste år bliver mulighederne med 5G udrullet, og det bliver meget interessant – ikke mindst for robotteknologien, fortæller seniorkonsulenten hos Teknologisk Institut.

-lipe

7/10 2020
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet