Støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter

Støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter

Fra oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.

Et tilskud på 50.000 kroner til en privat rådgiver, der kan hjælpe virksomheder med at afklare, hvordan robotter kan hjælpe dem i deres daglige produktion.

Sådan lyder indholdet af en nyligt oprettet pulje fra SMV:Digital, der skal være med til at øge udbredelsen af robotter og automatisering i danske virksomheder.

Puljen er den første af sin slags og åbner for ansøgninger d. 2. oktober 2023. Den er på i alt fem millioner kroner, hvilket betyder, at 100 virksomheder kan modtage tilskud fra puljen.

Og det er noget, der glæder Regional President for Universal Robots i Nord- og Østeuropa, Michael Hjertebjerg.

- Danmark skriger på arbejdskraft, men alligevel sakker vi bagud i forhold til andre lande, når det kommer til niveauet af automatisering ude hos produktionsvirksomhederne. Det er en skam, for robotter er en stor del af løsningen på den manglende arbejdskraft. Vi må og skal have fokus på, hvordan automatisering kan hjælpe, siger han og fortsætter:

- Jeg håber, at denne pulje vender tilbage år efter år, og meget gerne i en udvidet udgave, så endnu flere virksomheder kan få øjnene op for, at robotter kan være løsningen på deres udfordringer.

Øget beskæftigelse med robotter
Puljen fra SMV:Digital kommer på et tidspunkt, hvor der gennem en længere periode har været fokus på manglende arbejdskraft i industrien i Danmark.

I en nyligt offentliggjort analyse, foretaget af ingeniørvirksomheden COWI for organisationen Industriens Uddannelser, fremgår det, at der i 2030 kommer til at mangle op mod 126.000 ekstra ansatte i industrien herhjemme, hvis Danmark skal nå de ambitiøse klimamål, Folketinget har vedtaget.

Netop manglen på arbejdskraft er noget, et øget fokus på automatisering i virksomheder kan afhjælpe. Ifølge en undersøgelse fra Økonomiministeriet omrobotter på det danske arbejdsmarked, er der flere fordele ved automatisering, når det kommer til beskæftigelse. Der er nemlig både mulighed for at øge produktiviteten og frigøre arbejdskraft, når man som virksomhed vælger at automatisere dele af produktionen.

Dermed vil denne nye SMV:Digital-pulje også komme til at fungere som et skridt på vejen til at udbrede robotteknologi og automatisering i endnu flere danske virksomheder, hvilket i sidste ende kan føre til flere arbejdsmæssige muligheder inden for industrien i fremtiden.

FAKTABOKS:

  • Puljen fra SMV:Digital åbner officielt for ansøgninger den 2. oktober klokken 09.00.
  • Puljen er på i alt fem millioner kroner, og dermed kan 100 virksomheder modtage et tilskud på 50.000 kroner.
  • Pengene skal bruges på en privat rådgiver, der kan hjælpe med at afklare virksomhedens behov for fysiske robotløsninger, beskrive relevante robotteknologiske løsninger på markedet og rådgive om implementering af robotteknologi.
  • Der er forskellige krav til de virksomheder, der søger. Herunder bl.a. SMV-status og minimum to årsværk i seneste afsluttede regnskabsperiode. Resten af kravene kan læses her.

Læs mere om analysen COWI har lavet for Industriens Uddannelser og download den HER

Læs mere om analysen: Robotter på det danske arbejdsmarked HER

1/10 2023
  • Lette arbejdsredskaber til de barske miljøer

    Lette arbejdsredskaber til de barske miljøer

    maskiner ›Håndterminaler, der kombinerer touchskærm med tastatur og pistolgreb og en tablet, der kan betjenes med handsker eller fedtede fingre i alle temperaturer er blandt nyhederne fra Norris Print Tech A/S
  • Sealing System går ind i insektproduktion

    Sealing System går ind i insektproduktion

    maskiner ›XIO -Intelligent Farming er et nyt forretningsområde for leverandøreren af automatiserede end-of-line pakkelinjer i Skandinavien. Løsningerne går fra logistiksystemer og datatracking til produktion af insektprotein
  • Sikre og grønne løsninger til den farmaceutiske industri

    Sikre og grønne løsninger til den farmaceutiske industri

    maskiner ›På messen ACHEMA 2024 præsenterer MULTIVAC en komplet linje til fremstilling af farmaceutiske kombipakker, et transportbånd og til fleksibel og sikker mærkning af farmaceutiske produkter. Desuden er der fokus på mere miljøvenlige emballagekoncepter
  • Ny platform forenkler robotautomatiseringen

    Ny platform forenkler robotautomatiseringen

    maskiner ›Software og automatiseringsvirksomheden Scape Technologies' 3D robot guidance platform, Scape CoCreator kombinerer avanceret 3D Vision-teknologi og AI med intuitiv, kodefri programmering af robotter
  • Nyt værktøj gør det nemt at måle friktion på pakkefolie

    Nyt værktøj gør det nemt at måle friktion på pakkefolie

    maskiner ›Tentoma, der fremstiller RoRo StretchPack® pakkemaskiner, introducer COF indicator ST 1.0 , som kan estimere friktionskoefficienten (COF) på pakkefolier. Dette er nyttigt hvis en pakkemaskine kræver en folie med en specifik friktionskoefficienten for at fungere optimalt
  • 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

    500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

    maskiner ›Hvert år bliver der smidt en million tons overskudsmaterialer ud årligt fra industri- og produktionsvirksomheder. Det tal skal nedbringes gennem projekt ZeroWaste, som har fået 24 millioner kroner af Industriens Fond
  • Markante forbedringer inden for checkvejning og inspektion

    Markante forbedringer inden for checkvejning og inspektion

    maskiner ›Scanvaegt Systems introducer ny generation af højeffektive og præcise inspektionsløsninger til pakkelinjen. Programmet omfatter bl.a. en serie af hurtige og præcise checkvejere med hastighed op til 300 pakninger/min og en nøjagtighed helt ned til 0,1 g
  • Fremtidens robotter bliver selvtænkende og gør skrot til genbrug

    Fremtidens robotter bliver selvtænkende og gør skrot til genbrug

    maskiner ›EU-projektet RoboSapiens vil give morgendagens robotter evnen til at tilpasse sig store og uforudsete ændringer i deres miljø – herunder arbejdet tæt med mennesker. Projektet ledes af Aarhus Universitet og med i det er Teknologisk Institut, som bl.a. har fokus på renovering af elektronik