Stigende efterspørgsel på pakkemaskiner til fødevarer
En fortsat vækst i verdens befolkning, stigende urbanisering, højere beskæftigelsesfrekvenser og stigende indkomster driver den globale efterspørgsel på emballerede fødevarer og dermed efterspørgslen på pakke- og emballeringsmaskiner
Ifølge VDMA Food Processing and Packaging Machinery Association forudsiger den britiske markedsundersøgelsesvirksomhed Euromonitor International, at det globale salg af emballerede fødevarer vil stige med i alt 14 % til 932 mio. ton i perioden 2021 til 2026.
Efterspørgslen udvikler sig dog forskelligt fra region til region. I udviklingsregioner og lande med lavere forbrug pr. indbygger vil efterspørgslen stige over gennemsnittet. Det er især tilfældet i Asien, Mellemøsten og Afrika. Både der og i Latinamerika og Østeuropa, køber flere og flere forbrugere i stigende grad højkvalitets og hygiejnisk fremstillede og emballerede produkter. På mættede markeder med et i forvejen højt forbrug pr. indbygger af emballeret mad er efterspørgslen også stabil på et højt niveau. Forbrugerbevidsthed og adfærd ændrer sig. Forbrugerne er mere opmærksomme på, hvad og hvor meget de spiser og køber bevidst mindre, også for at skulle smide mindre ud.
Sverige topper listen
Landene i Nordeuropa, inklusive de baltiske lande, står for 1 % af det globale forbrug af emballeret mad. Inden for Europa tegner disse lande sig for 5 % af emballeret madforbrug. Efterspørgslen forventes at stige med i alt 4,4 % mellem 2021 og 2026 til 11,3 mio. ton i 2026. Det største salgsland i regionen Nordeuropa og Baltikum er Sverige med en andel på knap 32 %, efterfulgt af Finland med en andel på 19 %, Danmark og Norge med knap 18 % hver. De baltiske stater Litauen, Letland og Estland følger efter med en andel på mellem 5 og 3 %.
Den største produktkategori er mejeriprodukter. Her forventes salget at stige med knap 4 % til knap femmillioner ton frem til 2026. Den næststørste kategori er bageriprodukter. Her forventes efterspørgslen at vokse med 4 % til knap to millioner ton i 2026. Forarbejdet kød, skaldyr og kødalternativer ligger på en tredjeplads målt på salg. Efterspørgslen her forventes at stige med i alt 6 % til knap en million ton i 2026.
Påkrævet udvidelse af produktionskapaciteten
VDMA forventer, at den stigende efterspørgsel på emballeret mad i regionen vil resultere i yderligere investeringer i fødevareforarbejdnings- og emballeringsmaskiner for at etablere og udvide produktionskapaciteten.
Ifølge foreløbige data importerede de nordeuropæiske og baltiske lande fødevareforarbejdnings- og emballeringsmaskiner til en værdi af 1.474 mio. euro i 2021, hvilket er en stigning på 3 % i forhold til året før. Tyskland, Italien og Holland var de tre største leverandørlande til fødevareforarbejdnings- og emballeringsmaskiner. Tyskland tegnede sig for en fjerdedel af leverancerne af maskiner og udstyr (370 mio.euro, et fald på 1,8 %). Italien stod for 21 % af leverancerne (312 mio. euro, en stigning på 3,8 %) og Holland for 12 % (176 mio. euro, en stigning på 10,5 %).
-hawin