Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktionDEXTRA-projektet kombinerer røntgenteknologi og AI for at skabe 3D-afbildninger af emner, der skal udbenes. Det skal effektivisere slagterirobotter. Foto:Teknologisk Institut.

Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet Dextra, som skal bane vejen for nye muligheder inden for industriel 3D-røntgenafbildning.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil Dextra-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt inden for fødevareindustrien.

- Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer.

- Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Sikre høj produktkvalitet
I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær. Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Dextra-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle "føle" på kødet, som mennesker gør. Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Målet med Dextra, som løber frem til udgangen af 2026, er at udvikle en hurtig og effektiv løsning til 3D-afbildning af produkter, der kan integreres med eksisterende industrielle systemer.

I kødindustrien betyder det mere præcise, hurtige og automatiserede udbeningsprocesser, hvilket vil mindske spild og også reducere de arbejdsrelaterede udfordringer forbundet med de fysisk krævende opgaver.

- Dextra repræsenterer ikke kun et betydeligt teknologisk fremskridt for den danske industri, men også en stor international forretningsmulighed for teknologileverandører.

Med et markedspotentiale på tværs af Europa og USA forventes teknologien at kunne implementeres bredt i forskellige industrisektorer, hvor der er behov for en præcis rumlig opmåling af produkter, siger Dennis Brandborg Nielsen.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

-hawin

 

10/12 2024
  • Millimeterpræcis æggehåndtering

    Millimeterpræcis æggehåndtering

    maskiner ›Automationsvirksomheden RoboTool, har netop leveret et nyt avanceret anlæg til effektiv palletering af æg hos Danæg
  • Distributøraftale på plads i Spanien

    Distributøraftale på plads i Spanien

    maskiner ›Q-Interline har netop indgået en samarbejdsaftale med en ny distributør, Palex, i Spanien, hvilket åbner op for endnu flere muligheder og salgspotentiale i Sydeuropa.
  • Schubert opgraderer sin Care-platform

    Schubert opgraderer sin Care-platform

    maskiner ›I 2022 lancerede Gerhard Schubert sin egenudviklede Care-overvågningsløsning til eksempelvis emballeringsmaskiner og enklere procesoptimering. I år er løsningen så blevet opgraderet
  • Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    maskiner ›Sammen med et hollandsk bryggeri har specialisten i genbrugsemballage udviklet en skræddersyet palle til fadølsankere. Pallerne er fremstillet af 100 procent genbrugsplast fra forbrugeremballage og industriprodukter
  • Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    maskiner ›stabau udvider sin portefølje af redskaber til at gribe, transportere og beskytte store papirruller. De nye klemmer har 180° roterende drev, som sammen med optimeret gribearmsgeometri, og gør dem egnet til brug på tværs af brancher f.eks. i papir- og emballageproduktion, i trykkerier eller til lastning af lastbiler mm.
  • Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    maskiner ›Teknologisk Institut vil på fødevaremessen IFFA-messen i Frankfurt til maj præsentere generation af vision-systemer, der er specielt udviklet til at håndtere industriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed
  • Turbo-tørrende lim til hygiejnisk emballering

    Turbo-tørrende lim til hygiejnisk emballering

    maskiner ›Med en hærdningstid på 0,16 sekund har Henkel udviklet Technomelt Supra PRO 301 Plus. Det nye klæbemiddel smelter med den høje hastighed og er målrettet til højhastighedsmaskiner i den farmaceutiske industri
  • In-line lækagedetektoren giver fuld forseglingssikkerhed

    In-line lækagedetektoren giver fuld forseglingssikkerhed

    maskiner ›Eisberg, som er polsk storleverandør af bl.a. salater og andet frugt og grønt, har med installationen af en Ishida AirScan in-line lækagedetektor opnået hurtig og effektiv kontrol med udslip af CO2 fra modificerede atmosfære-emballager