Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier
Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet Dextra, som skal bane vejen for nye muligheder inden for industriel 3D-røntgenafbildning.
Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil Dextra-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt inden for fødevareindustrien.
- Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer.
- Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.
Sikre høj produktkvalitet
I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.
Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær. Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.
Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.
Dextra-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.
Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.
Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle "føle" på kødet, som mennesker gør. Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.
Målet med Dextra, som løber frem til udgangen af 2026, er at udvikle en hurtig og effektiv løsning til 3D-afbildning af produkter, der kan integreres med eksisterende industrielle systemer.
I kødindustrien betyder det mere præcise, hurtige og automatiserede udbeningsprocesser, hvilket vil mindske spild og også reducere de arbejdsrelaterede udfordringer forbundet med de fysisk krævende opgaver.
- Dextra repræsenterer ikke kun et betydeligt teknologisk fremskridt for den danske industri, men også en stor international forretningsmulighed for teknologileverandører.
Med et markedspotentiale på tværs af Europa og USA forventes teknologien at kunne implementeres bredt i forskellige industrisektorer, hvor der er behov for en præcis rumlig opmåling af produkter, siger Dennis Brandborg Nielsen.
Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.
-hawin