
Fem nominerede til Plastprisen 2025
GreenLine – BEWI, Peter Rosenkrands – PROPLAST, ReGlove, CirkEL og Sundolitt er med i slutspurten til Plastprisen, som Plastindustrien uddeler den 15. maj i København
Plastprisen er siden 1987 blevet uddelt af brancheforeningen Plastindustrien til en person, virksomhed eller et projekt, der har gjort en særlig indsats for at fremme plastens udvikling og synlighed i Danmark.
Nu har juryen udvalgt disse fem nominerede, som Plastindustriens medlemmer skal stemme om:
GreenLine – BEWI
GreenLine er en ny generation af EPS-isolering fra BEWI, der består af 100% genanvendt EPS. Produktet bevarer alle de gode tekniske egenskaber og er resultatet af flere års målrettet arbejde med at gøre plast mere cirkulært i byggebranchen. I 2024 indsamlede BEWI 33.000 ton EPS til genanvendelse. Det svarer til ca. 2.000.000 ton færdigvare – eller groft sagt 50 millioner fiskekasser, som nu får nyt liv i form af GreenLine-isolering.
Peter Rosenkrands – PROPLAST
Peter Rosenkrands er nomineret som et forbillede for næste generation af ejerledere i plastbranchen. Han har formået at bringe ny energi og retning ind i en eksisterende virksomhed i forbindelse med et vellykket generationsskifte – og samtidig gjort bæredygtighed til en central del af forretningen. Efter mange år som ansat i det tidligere Knudsen Extrusion overtog Peter ejerskabet og relancerede virksomheden som PROPLAST A/S.
ReGlove
I ReGlove-projektet er industri og videnspartnere gået sammen om at udvikle et unikt genbrugskoncept for de blå nitrilhandsker, der bruges i sundhedssektoren verden over. ReGlove-handsken kan vaskes og genbruges adskillige gange og passer ind i den eksisterende infrastruktur for hospitalsvask.
CirkEL – Genanvendelse af stikkontakter
Under CirkEL-projektet har en række aktører, herunder Schneider Electric, Teknologisk Institut og Ragn-Sells, udviklet en metode til at genanvende plast fra udtjente stikkontakter og bruge det i ny produktion. Det er lykkedes at separere og sortere materialerne, så den genvundne plast kan bruges i sprøjtestøbning af nye produkter.
Sundolitt – BygMedOs-projektet
Sundolitt har i samarbejde med byggebranchen udviklet en ny fundamentsløsning, hvor plastmaterialer som EPS og PP erstatter store mængder beton. Løsningen reducerer CO2-udledningen med op til 54 % og demonstrerer, hvordan plast kan anvendes til at gøre byggeriet mere bæredygtigt.
For fjerde år i træk har en ekstern jury udvalgt de fem nominerede blandt et bredt felt af kvalificerede indstillinger fra hele branchen – herunder både store og små virksomheder, enkeltpersoner, projektsamarbejder og start-ups. Juryen består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Nigel Edmondson, direktør, MADE – Manufacturing Academy of Denmark, og Per Grunddal Jørgensen, CEO, Bogense Plast.
I år uddeles prisen på Plastdagen 2025, som finder sted i Industriens Hus i København d. 15. maj.
-lipe