En hjælpende arm til fødevarebranchen
De fylder og løfter, pakker og pynter, scanner og steger. Samarbejdende robotter er i fuld gang med at vende op og ned på arbejdsgangene i fødevareindustrien i hele verden
I forlystelsesparken Huis Ten Bosch i Japan står der en UR5-cobot og steger takoyaki. Det er en japansk specialitet, der ligner en æbleskive, men er fyldt med små skiver blækspruttearm.
Robotten hælder først olie og derefter dej i 96 runde fordybninger i bagepladen. Derefter vender robotarmen dem forsigtigt ad flere omgange, til de er stegt jævnt lysebrune på alle sider.
Det er et job, der kræver flere måneders oplæring for en medarbejder, men robotten steger dem fine og ensartede lige fra sin første arbejdsdag og klarer snildt to mands arbejde. Desuden er den takoyaki-stegende robot blevet en publikumsmagnet i parken. Nogle gange er der ligefrem kø for at se robotten forsigtigt vende de runde delikatesser.
Mindre synlige, men ikke mindre effektive, er de stadig flere robotter, der er godt i gang med at forandre den globale fødevareindustri.
Robotter er perfekte til at udføre monotone opgaver, som belaster medarbejdernes helbred, både når fødevarerne skal forarbejdes og pakkes. Samarbejdende robotter, også kaldet cobots, tager effektiviseringen et skridt videre, fordi de kan arbejde side om side med de menneskelige medarbejdere, og der er ikke brug for dyr og pladskrævende sikkerhedsafskærmning.
Derfor anvendes robotarme fra Universal Robots nu i hele verden til en lang række forskellige opgaver i fødevareindustrien til alt fra specifikke pick-and-place opgaver til højt specialiserede procestrin i alle former for fødevarebearbejdning og til pakning og emballering.
Følsomme robothænder
I fødevareindustrien er det vigtigt for kvaliteten, at alle faser af bearbejdning og håndtering foregår ensartet og varsomt. Det kræver varsomhed og præcision at løfte og håndtere pakkede fødevarer og klargøre dem til transport – alt sammen opgaver som samarbejdende robotter er ideelle til at klare.
På den italienske virksomhed Cascina i Spirano Bergamo bliver der pakket mere end 2,5 mio. æg hver eneste dag. Ude på de fire pakkelinjer står UR5 robotter og arbejder side om side med medarbejderne. De luftstyrede gribere løfter varsomt æggebakkerne af transportbåndet og stabler dem omhyggeligt ned i papkasser. De største kasser indeholder 1440 æg.
Tidligere blev pakningen udført med håndkraft, men det var ensformigt og foregik i dårlige arbejdsstillinger. Nu programmerer medarbejderne i stedet robotterne, og her har hver robot fordoblet pakkekapaciteten.
Også på de hjemlige breddegrader har fødevareindustrien fået øjnene op for de mange muligheder, som robotterne giver.
På Odense Marcipans konditori i Hobro eksperimenteres på livet løs med at lade en nyindkøbt robot udføre opgaver som sprøjtning af kransekagemasse, dekoration af cheesecakes eller chokoladeglasur på toscakager. Alt sammen ensidigt gentagne opgaver, som hidtil er blevet varetaget af konditoriets medarbejdere.
Odense Marcipan har endnu ikke deciderede industrirobotter, men fabrikken håndterer op mod 700 varenumre og forventer, at erfaringerne med konditorrobotten kan omsættes til pakkelinjerne, hvor der er behov for meget fleksibilitet.
Afvekslende dage og færre ulykker
Hvad enten de scanner, pakker æg, sprøjter bagværk eller putter mad i pakker, er cobots ofte med i forreste række i den spændende forandring, som processer og logistik i disse år undergår i fødevareindustrien. Robotarme som Universal Robots UR3, UR5 og UR10 er ikke dyre, og den beskedne investering, robotarmenes begrænsede størrelse og vægt og den enkle programmering gør det muligt for virksomhederne at bruge dem til mange forskelligartede opgaver.
På Carlsbergs bryggeri i Fredericia hjælper to robotarme fra Universal Robots bryggerne med at løse de sidste manuelle arbejdsprocesser på den allerede højautomatiserede produktionslinje. Robotterne har frigivet næsten 50 % kapacitet på linjen og bragt Carlsberg et skridt nærmere målet om nul ulykker.
Og på Nordic Sugar AB i Örtofta i Sverige - en af Europas største sukkerfabrikker - har de automatiseret en meget gentagelsespræget opgave:
Tre UR5-robotter scanner stregkoder og plukker beholdere med sukkerprøver.
Det foregår ved hjælp af en pneumatisk griber og en stregkodelæser, der er monteret på robotarmen. På en produktionssæson bliver der håndteret omkring 45.000 beholdere med sukkerroeprøver. Besparelsen af medarbejdertimer ved dette job, der tidligere blev udført manuelt, gør det muligt for de ansatte hos den svenske sukkerproducent at koncentrere sig om procesoptimering og på den måde forbedre den samlede effektivitet.
-lipe