Danske virksomheder får hjælp til at bruge 3D-print i produktionen

Danske virksomheder får hjælp til at bruge 3D-print i produktionen

Teknologisk Institut og de øvrige seks GTS-institutter løbet af de næste fire år i en ny resultatkonktrakt give danske virksomheder unik adgang til både udstyr og rådgivning, der sikrer, at de kan udvikle de nødvendige kompetencer inden for produktion og håndtering af 3D-print

Hos Teknologisk Institut er det en klar målsætning, at flere danske virksomheder får brugt de mange muligheder, 3D-print har. Implementeringen af 3D-print i den danske fremstillingsindustri er et vigtigt element i den globale digitale omstilling, som 3D-print er en naturlig forlængelse af.

For at den danske fremstillingsindustri kan matche den internationale efterspørgsel og det stigende pres fra udenlandske konkurrenter, vil Teknologisk Institut hjælpe mellemstore og mindre danske virksomheder med implementeringen af 3D-print.

- De danske virksomheder er desuden økonomisk udfordrede i brugen af 3D-print – både fordi udstyret er omkostningstungt, og fordi de mangler viden og adgang til pilotproduktion. Det skal selvfølgelig ændres. På Teknologisk Institut har vi derfor et ønske om at fjerne de barrierer, danske virksomheder står over for, så de kan komme i gang med at udnytte de produktionsmæssige fordele: Vi har nemlig allerede det dyre udstyr og dygtige fagfolk inden for 3D-print og printet elektronik, fortæller Mikkel Agerbæk, divisionsdirektør på Teknologisk Institut.

Danske virksomheder skal gribe mulighederne ved 3D-print
- Målsætningen for Teknologisk Institut er, at danske virksomheder griber de mange muligheder, 3D-print har. Bliver mulighederne grebet, vil det stille fremstillingsindustrien i Danmark i en stærkere position i forhold til efterspørgsel på det globale marked – og står den danske fremstillingsindustri stærkere globalt, baner det vej for vækst og udvikling, hvilket fastholder og skaber nye arbejdspladser i Danmark, tilføjer Mikkel Agerbæk.

Overordnet set er det målsætningen hos Teknologisk Institut at give danske virksomheder den oplagte mulighed for at løfte niveauet af fleksibilitet, agilitet og robusthed og derved skubbe fremstillingsindustrien i Danmark i den rigtige retning.

Demo-cases og værdikæden er i fokus
I implementeringen af 3D-print hos de danske virksomheder er democases helt centralt, og forventningen hos Teknologisk Institut er, at over 300 danske virksomheder vil deltage med henblik på at få erfaring med, hvordan man anvender 3D-print på den mest fordelagtige måde.

- Målet er at udbrede anvendelsen af 3D-print generelt, og gennem democasene kan de danske virksomheder få faglig indsigt og viden og på den måde, bliver de bedst muligt klædt på til at stille krav til 3D-printede emner. Det giver tilmed en større sikkerhed for, atemnerne i 3D-print efterlever det, virksomhederne har bestilt, siger Mikkel Agerbæk.

Han påpeger, at democasene er en oplagt mulighed for at få indblik i additive fremstillingsteknologiers mange anvendelsesområder: Industriel 3D-print i metal baseret på Powder Bed-teknologier, tyndfilmsbelægninger baseret på PVD- og acceleratorteknologier samt Inkjet-printteknologier og sensordesign baseret på nye nanomaterialer. Alle disse områder kan bidrage til mere fleksibel og skræddersyet produktion af fx komplekse emner med specielle egenskaber.

Overordnet planlægges der i resultatkontakter et tæt samarbejde med forskellige aktører, såsom Erhvervshusene, MADE Digital, MADE Materialer, de nye netværk som fx Food & Bio Cluster Denmark, CLEAN, national klynge for life science og velfærdsteknologi, Medicon Valley Alliance (MVA), Center for Industri, m.fl.

Ud over democases har Teknologisk Institut fokus på at servicere hele værdikæden fra design, udvikling, pilotproduktion, produktion, kvalitetskontrol til dokumentation og vidensdeling. Hertil stiller Teknologisk Institut op med hjælpemidler til rådighed i form af udstyr og viden fra fagfolk til rådighed, hvilket giver de danske virksomheder de rette kompetencer til at arbejde med 3D-print samt mulighed for at skabe netværk i fremstillingsindustrien.

Format og slutmål
Slutmålet for Teknologisk Institut er i løbet af de fire år at få opbygget en fagligt stærk og udstyrstung Test-, Demonstrations- og Udviklingsfacilitet (TDU), som kan gavne dansk industri og sætte fokus på industrielt anvendte additiver fremstillingsteknologier. Samtidig vil TDU'en lukke et identificeret hul i markedet ved at bygge på mere end 10 års udviklingsaktiviteter, mere end 30 FoU-projekter, en solid markedsindsigt og ikke mindst mere end 100 mio. DKK, som Teknologisk Institut har investeret i strategisk udvalgte state-of-the-art additive teknologier.

Arbejdet med at få danske virksomheder i gang med additive fremstillingsteknologier er en del af resultatkontrakten Additive fremstillingsteknologier – Innovativ værdiskabelse i dansk fremstillingsindustri, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsenog foregår i perioden 2021-2025.

GTS-institutterne
Resultatkontrakter indgås mellem de syv GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut, og Uddannelses- og forskningsministeriet for at styrke innovation og konkurrencekraft i dansk erhvervsliv gennem ny teknologi. GTS står for Godkendt Teknologisk Service og GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.

-lipe

31/3 2022
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet