Arla ØKO-mælk får Hjertemærkets højeste kvalitetsstempel

Arla ØKO-mælk får Hjertemærkets højeste kvalitetsstempel

Nu får al frisk mælk i Arla ØKO-serien tre dyrevelfærdshjerter på kartonen. Det betyder, at en række af Arlas danske økologiske landmænd lever op til det højeste niveau af dyrevelfærd i Fødevarestyrelsens mærkningsordning, Hjertemærket.

77 procent af danskerne går op i dyrevelfærd. Det viser en undersøgelse lavet af YouGov på vegne af Miljø- og Fødevareministeriet. Derfor er mange af os helt sikkert allerede opmærksomme på det grønne Hjertemærke, som i dag findes på mejeriprodukter, gris, oksekød og kylling. Mærket har til formål at gøre det nemmere at gennemskue, hvor høj dyrevelfærd et produkt er produceret under.

Nu skruer en lang række af Arlas økologiske landmænd i Danmark yderligere op for dyrevelfærden ved blandt andet at give køerne ekstra meget plads at boltre sig på. Dermed får Arla tre hjerter på frisk mælk i Arla ØKO-serien, hvilket er ordningens højeste kvalitetsstempel. Det sker blot ét år efter, at Hjertemærket blev introduceret til også at omfatte mejeriprodukter.

- Vi er glade for, at vi nu kan levere frisk mælk, der lever op til kravene for tre hjerter i Hjertemærket. Det er først og fremmest rigtig godt for køerne. Og så giver de nye produkter danskerne mulighed for at vælge mejeriprodukter i supermarkedet, som lever op de højeste kvalitetskrav for dyrevelfærd. Det ved vi, er vigtigt for mange danskere, siger Anne Kjeldsen, kategoridirektør for mælk hos Arla.

Også yoghurt og skyr i Arla ØKO-serien vil overgå til tre hjerter i løbet af året. Og fra august 2025 vil alle Arlas økologiske produkter produceret i Danmark leve op til de tre hjerter.

Dyrevelfærd i verdensklasse

Forskellen fra to til tre hjerter, som har prydet Arla ØKO-mælken det seneste år, er blandt andet et øget pladskrav i staldene fra 6 kvm pr. ko til henholdsvis 6,6 kvm for små racer og 8 kvm pr. ko for store racer. Heraf kan 2 kvm udgøres af udeareal, der er til rådighed til motion. Derudover lever de økologiske landmænd, som leverer mælk med tre hjerter, allerede op til kravene om fx fri bevægelighed for køerne, at køerne kommer på græs i sommerhalvåret samt god hygiejne i staldene. Dette er nemlig også blandt kravene for 2 hjerter i hjertemærkningsordningen.

Det er dog ikke nyt for Arlas landmænd at arbejde med dyrevelfærd. Siden 2003 har Arla haft kvalitetsprogrammet ArlaGården, som understøtter landmændenes arbejde med god dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og mælk af høj kvalitet.

- Arlas landmænd arbejder hver dag på at sikre de bedste rammer for køerne. Det er en af grundene til, at Arla har kvalitetsprogrammet ArlaGården, hvor landmændene i mange år har arbejdet seriøst med dyrevelfærd, siger Anne Kjeldsen og fortsætter:

- De høje standarder i Arla er en streg under, at dyrevelfærd er højt prioriteret blandt Arlas landmænd. Derfor er vi også glade for Hjertemærket, som er med til at synliggøre landmændenes gode arbejde med hele tiden at forbedre køernes trivsel.

Alle Arlas økologiske produkter har siden foråret 2020, da Hjertemærket blev indført på mejeriprodukter, levet op til de to hjerter.

-hawin

 

Faktaark:

  • Danskerne køber årligt ca. 60 millioner kg. Arla ØKO frisk mælk.
  • Arla ØKO frisk mælk får tre hjerter på kartonen fra uge 24.
  • Arla ØKO yoghurt og skyr vil overgå til tre hjerter i løbet af året.
  • Fra august 2025 vil alle Arlas økologiske produkter produceret i Danmark leve op til de tre hjerter.

Her er nogle af kravene til Hjertemærket

  • Et hjerte: Mejeriprodukterne stammer fra besætninger, hvor kalvene har fået en længere mælkefodringsperiode og har haft bedre staldforhold end konventionelle kalve. Bindestalde er desuden ikke tilladt, da køerne skal kunne bevæge sig frit.
  • To hjerter: Her er krav om 6 kvm plads pr ko i relation til totalområdet som køerne opholder sig i stalden mellem malkningerne, kalvenes mælkefodringsperiode har været længere, og køerne er på græs om sommeren.
  • Tre hjerter: Alle hundyr over 6 måneder skal have adgang til græs i sommerperioden, der skal være minimum 24 timers samvær mellem kalv og ko inden adskillelse, og pladskravet er yderligere skærpet til minimum 8 kvm pr ko for store racer og 6,6 kvm for små racer.

 

Se den fulde liste over Fødevarestyrelsens krav her

15/6 2021
  • Føtex ønsker ny score-mærkning for fødevarer

    Føtex ønsker ny score-mærkning for fødevarer

    etiketter-og-maerkning ›Med åbningen af sit ombyggede supermarked i Kokkedal markerer føtex samtidig fremtiden for hele kæden, hvor måltider, convenience og sundhed skal være i højsædet. Bl.a. vil føtex arbejde for en ny mærkningsordning for fødevares ernæringsværdi
  • Ny inlineteknik til dobbelt etikettering

    Ny inlineteknik til dobbelt etikettering

    etiketter-og-maerkning ›Herma og Bahmüller introducerer en ny maskine, der for første gang gør det muligt at sætte etiketter på foldeæsker af bølgepap på to sider på samme produktionslinje
  • Orkla vil kalde en plantebøf en plantebøf

    Orkla vil kalde en plantebøf en plantebøf

    etiketter-og-maerkning ›At efterligne saftige, røde oksebøffer med plantebaserede ingredienser er ikke længere vejen frem, når man skal udvikle fremtidens fødevarer. Det siger Nordens største fødevareleverandør til Berlingske
  • Ny version af yndet labelsoftware

    Ny version af yndet labelsoftware

    etiketter-og-maerkning ›Codesoft er en af leverandøren Norris Print-Techs mest populære produkter inden for labelsoftware. Version 2024 byder bl.a. på print via Cloud-service, forbedret grafik- og billedhåndtering og enklere brug af netværkslicenser
  • Nye afvaskelige etiketter til returemballager

    Nye afvaskelige etiketter til returemballager

    etiketter-og-maerkning ›UPM Raflatac udvider sin termiske linerless-serie med lanceringen af en OptiCut WashOff-løsning. Den er specifikt designet til retur- og genanvendelige plastbeholdere til fødevarer
  • Fødevareministeren etablerer madspildsklubben “Klub 12.3

    Fødevareministeren etablerer madspildsklubben “Klub 12.3

    etiketter-og-maerkning ›Hvert år bliver der i Danmark - stadigvæk - smidt over 873 tons mad ud. Og nu bliver pioneren inden for bekæmpelse af madspild. Selina Juul ambassadør for den nye klub, som er oprettet af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V)
  • QR-kode afslører spandens miljøoplysninger

    QR-kode afslører spandens miljøoplysninger

    etiketter-og-maerkning ›Flügger lancerer nye blå spande i genanvendt plast til en lang række produkter. Udover den nye farve og markant højere brug af genanvendt plast vil man kunne scanne en QR-kode med direkte adgang til produktets dokumentation
  • Buchs Labels styrker ejerstrukturen med erfaren profil

    Buchs Labels styrker ejerstrukturen med erfaren profil

    etiketter-og-maerkning ›Buchs Labels fra Randers er inde i en positiv udvikling. Og virksomheden har ambitioner om mere og udvider nu ejerkredsen med Christian Nissen, der kommer med mange års erfaring fra branchen