De store slag om bæredygtighed venter forude
(Foto: Louise Jensen)

De store slag om bæredygtighed venter forude

NorthSide har netop præsenteret bæredygtighedsrapporten for 2018, og ligesom tidligere år vidner rapporten om et intensivt og ambitiøst arbejde med klima- og miljømålsætninger. Men selvom festivalen er tæt på en decideret plastfri profil, er målet langt fra nået. I fremtiden venter store udfordringer

NorthSide bryster sig af at de er den eneste festival i Danmark som  samarbejder med en officiel og ekstern partner om en decideret bæredygtighedsrapport. WorldPerfect er folkene bag det dokument, der hvert år sætter konkrete tal på, om NorthSide lever op til sin egen vision om at reducere den belastning, en festival på NorthSides størrelse er for miljøet:

- Bæredygtighed ikke en værdi, vi har tildelt NorthSide for at brande os i en bestemt retning. Det er et livsvilkår for NorthSide. Vores bæredygtighedsrapport for 2018 vidner om, at vi gør en suveræn indsats med 100 % økologi, FSC-mærket træ, LED-belysning og et tårnhøjt engagement fra vores gæster. Det skal vi være stolte af, men samtidig anerkender vi også, at der venter store slag i horisonten, siger Brian Nielsen, direktør i Down The Drain Group, der står bag blandt andet NorthSide.

Et af de slag tager NorthSide fat på allerede i år, når genanvendelige og vaskbare plastglas erstatter engangskrus. Målet er at blive plastfri festival, og derfor stopper festivalen samtidig kildevand på flaske:

- Vi opfordrer vores gæster til at tage drikkedunke med hjemmefra eller købe en på pladsen. Samtidig sætter vi endnu flere vandposter op, så der er fri og nem adgang til drikkevand. Også vores kunstnere får udleveret drikkedunke, og så forsvinder al engangsplastservice fra vores backstageområde, siger Brian Nielsen.

Mængden af sugerør mindskes markant, og de få sugerør, der er på pladsen, er produceret i et nedbrydeligt materiale.

- Det er selvfølgelig en udgift for os, at vi stopper salget af kildevand. Det er det også, når vi sælger økologisk øl til samme pris som en konventionel, fordi indkøbsprisen er langt højere. Men det er vigtigt for os at vise vejen, og vi kan se, at det virker. Sidste år deltog 77 % af vores gæster aktivt i affaldssorteringen, og det er vi stolte af. Deres engagement og bidrag er en vigtig del af vores arbejde med bærdygtighed, og vi er taknemmelige for, at de flytter sig sammen med os år for år, siger Brian Nielsen.

Eskelund skal være endnu grønnere
Sideløbende med den konstante optimering af festivalen i Ådalen, arbejder NorthSide på en forbedret energiprofil, når festivalen flytter til Eskelund i 2020:

- Selvom vi ligger i front på bæredygtighed, er vi konstant på jagt efter steder, vi kan optimere. Flytningen til Eskelund giver mulighed for at omlægge til grøn energi, og vi er lige nu i dialog med potentielle samarbejdspartnere om konkrete tiltag. Herudover ligger udfasning af plast øverst på vores dagsorden, siger han.

Brian Nielsen åbner desuden op for, at festivalen på sigt vil arbejde med at minimere yderligere på det CO2-aftryk, tilrejsende kunstnere sætter i forbindelse med optræden på festivalen, men han understreger, at det kræver et tværgående samarbejde i hele branchen:

- Skal vi minimere flyrejser, skal vi samarbejde med andre festivaler om at få kunsterne til Europa. Der er lang vej, men vi anerkender behovet for action, siger han.

Sikrer fristed for socialt udsatte

Siden 2016 har NorthSide støttet flere tiltag, der støtter op om den social bæredygtighed i Aarhus. Et af de projekter, der ligger NorthSide særligt på hjerte, er Sidesporet - er et fristed for mennesker på kant med samfundets normer. Indtil nu har Sidesporet hold til i tre containere ved Godsbanen, men nye midler fra NorthSide sikrer, at projektet kan flytte til egne og bedre omgivelser på Håbets Allé:


- Sidesporet gør en håndgribelig og mærkbar forskel for borgere i Aarhus, som ellers falder mellem to stole i vores samfund. Det er et vigtigt projekt, hvor der bliver gjort en kæmpe indsats for at skabe en bedre tilværelse og nedbringe ensomhed hos udsatte aarhusianere, og vi ser frem til et gensidigt samarbejde mange år frem, siger Brian Nielsen.

NorthSide siden begyndelsen støttet en række sociale projekter herunder Sidesporet, der har modtaget donationer siden 2017.

Yderligere målsætninger for NorthSide 2019:

  • -Minimum 80 % af alt affald sorteres og genanvendes
  • -100 % af al træ skal være FSC-certificeret og 70 % spise-emballage skal være organisk nedbrydeligt
  • -Observere og registrere plastikforbruget under festivalen for at kunne planlægge konkrete 2020-indsatser, der skal føre til en plan for at opnå 100 % organisk nedbrydeligt engangsservice og udfase sugerør

Den samlede bæredygtighedsrapport kan læses nu på NorthSide.dk.

NorthSide 2019 afvikles i Ådalen ved Aarhus i dagene 6.-8. juni 2019, og billetter kan købes via NorthSide.dk.

3/6 2019