Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal - Vi vil vise, at producentansvaret på emballage kan gå hånd i hånd med højere kvalitet og bedre miljøresultater, siger adm. dir. i VANA, Marianne Roed Jakobsen

Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal

Danmarks største kollektiv ordning, VANA, har netop udvalgt og indgået aftaler med de sorterings- og genanvendelsesanlæg, som fremover skal behandle danskernes glas- og metalemballage. Aftalerne stiller ambitiøse krav, og forventningen er, at de kan understøtte et bredt investerings- og kvalitetsløft til hele branchen

Ca. 7000 virksomheder bliver omfattet, når det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft i Danmark den 1. oktober.

Det ansvar får de løst gennem et lovpligtigt medlemskab af en kollektiv ordning, og Danmarks støtte, VANA har nu indgået aftaler med en række fremtidige samarbejdspartnere.

- Vi har ønsket at tage et stort skridt i den grønne retning og vise, at producentansvaret på emballage kan gå hånd i hånd med højere kvalitet og bedre miljøresultater. Derfor sætter de nye aftaler meget høje standarder.

- Med dem kan vi garantere, at virksomhedernes glas- og metalemballage kommer til de absolut bedste sorterings- og genanvendelsesanlæg - for lige netop de materialer – og så bliver de endda i Danmark,siger Marianne Roed Jakobsen, der er administrerende direktør i VANA.

Højt genbrug af glas
I forhold til det kubeindsamlede glas - fra f.eks. flaskecontainere - har VANA bl.a. etableret en aftale med Kroghs Flaskegenbrug A/S.

Den sikrer, at op mod 50 procent af alle de kubeindsamlede flasker i Danmark vil blive sorteret, og flasker går til genbrug. CO2-belastningen ved genbrug af flasker er ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) ca. halvt så stor som ved omsmeltning.

For resten af Sjælland samt i Midtjylland og i Nordjylland bliver det Reiling, der skal sikre en ambitiøs genanvendelse af det kubeindsamlede glas. På Fyn og i Sønderjylland har Marius Pedersen A/S fået opgaven.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, om husstandenes emballageglas indsamles sammen med metal eller ej. I de kommuner, hvor glasset indsamles separat, bliver det Reiling, der får ansvaret.

Nye sorteringsanlæg og anvendelsesmuligheder for knust glas
I de andre kommuner bliver det hhv. Reiling (Sjælland), Marius Pedersen A/S (Fyn), Ribe Flaskecentral A/S (Sønderjylland) og Meldgaard A/S (Midtjylland), der træder til. Helt overordnet sikrer VANAs aftaler, at mere end 95 pct. af alle de flasker og glas, som kollektivordningen får ansvaret for, enten vil blive genbrugt eller genanvendt.

-Vi har store forventninger til vores aftalepartnere, og det glæder os at se, hvordan f.eks. Meldgaard A/S allerede har investeret i nye sorteringsteknologier, som sikrer en mere skånsom sortering med minimal knusning. Det er også meget positivt, at Meldgaard A/S formår at bruge knust glas, som ikke er egnet til nyt glas, til en lokal produktion afblæsemiddel. Det bruges f.eks. til fjernelse af maling, korrosion og beton fra stål samt rengøring af murværk, puds og stenarbejde, siger Marianne Roed Jakobsen.

Alt bliver i Danmark
På metalområdet har VANA indgået aftaler med hhv. Posibi A/S og Denova ApS. De to virksomheder deler Hovedstadsområdet imellem sig, mens Posibi A/S tager sig af resten af Danmark.

Ligesom med flasker og glas skal sorteringen også ske på danske anlæg, hvilket nedbringer CO2-forbruget, når materialerne skal transporteres videre fra indsamling til sortering. Valget af Posibi A/S og Denova Aps sikrer en mere skånsom sortering af alt husstandsindsamlet metal.

-Det betyder bl.a., at aluminimumsdåser udsorteres som en ren dåsefraktion, hvilket muliggør cirkulær genanvendelse til nye dåser. I det hele taget vil der stort set ikke ske tab af metaller, da jern, messing, kobber osv. udsorteres uden at blive slået i stykker. Det betyder, at det kun er en meget lille sorteringsrest, som vil gå til forbrænding, siger Marianne Roed Jakobsen.

Rygstød til glasklyngen
Reiling i Næstved sorterer allerede store mængder af de danske husstandes emballageglas.

Virksomhedens forholdsvis nyopførte anlæg er bl.a. blandt de bedste i Europa til at sikre en høj udnyttelse af det glas, der er blevet sorteret sammen med metal. Det er desuden en klar fordel, at der er kort afstand til Ardagh Holmegaard Glas i Fensmark få kilometer fra Næstved.

Her bliver der hvert eneste år produceret ca. 800 mio. flasker og husholdningsglas af genanvendt glas. Produktionen giver efterfølgende en overskudsvarme, som går til den lokale fjernvarmecentral.

-Vi er stolte af at være en del af glasklyngen i Næstved, og det glæder os, at VANA vælger at bakke op om den kvalitetsinfrastruktur, der allerede er blevet etableret i Danmark. Det sender et stærkt signal til os og andre med ambitioner om at løfte miljøresultaterne i genbrug og genanvendelse mod nye højder, siger Kim Lykke, som er afdelingsleder i Reiling Glass Recycling.

-lipe

30/4 2025
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage