
Villum Fonden støtter forskning i genanvendelse af plast
Kemiker og professor i organisak kemi på Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup, er en af 11 topforskere, som modtager 30 millioner kroner fra fonden. De skal bruges på et projekt om Kemisk genanvendelse af svært nedbrydelige plasttyper
Villum Fonden har netop uddelt sine Villum Investigator bevillinger, der gives til teknisk og naturvidenskabelig forskning og typisk er på 30 mio. kr. over en seks-årig periode.
En af årets modtagere er 64-årige Troels Skrydstrup, som siden 2015 har været centerleder på Interdisciplinary Nanoscience Center, Institut for Kemi på AU.
De kommende år kan han gå i dybden med sit forskningsprojekt, som bliver beskrevet således:
"Størstedelen af plast ender med at samle sig på lossepladser eller blive forbrændt, hvilket er skadeligt for miljøet. Dette projekt vil udvikle og udforske kemiske teknologier til genanvendelse af udtjente plastmaterialer.
Dette vil blive opnået ved at spalte vigtige kemiske bindinger i plasten for at generere deres individuelle kemiske byggesten. Disse byggeklodser kan vi føre tilbage til den kemiske reaktor og producere det samme, men nye plastmateriale, der lukker kredsløbet."
Kemiker og professor i organisak kemi på Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup. Foto: Aarhus Universitet
Troels Skrydstrup siger om bevillingen:
- Den giver mig en sjælden mulighed for at fordybe mig i et af de helt store miljøproblemer i vores tid – plastaffald – og udvikle nye kemiske metoder, der kan ændre den måde, vi genanvender plast på i industrien.
Nogle af de øvrige bevillinger er uddelt til projekter om f.eks. deformation og brud i 4D, udvikling af næste generations grønne bioproceøser, teoretisk forskning i relation mellem menneske og computer og matematikken bag kvanteprocesser.
Yderligere information om alle de 11 modtagere kan ses her.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), deltog i uddelingen af projektstøtten fra Villum Fonden, og udtaler:
- I en tid, hvor fakta og evidens er under pres, er det af afgørende betydning, at vi har forskere i verdensklasse. De er kuren mod misinformation, og de er med til at rykke vores samfund og løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Jeg ser derfor også frem til at følge den forskning, som de 11 topforskere udfører, og ønsker dem et kæmpe stort tillykke med bevillingerne.
Om Villum Investigator-programmet
Villum Fonden uddelte de første Villum Investigator-bevillinger i 2017.
Programmet er målrettet erfarne og anerkendte forskere med base på danske universiteter.
Bevillingerne gives til teknisk og naturvidenskabelig forskning og er på typisk 30 mio. kr. over seks år.
Villum Fonden har siden programmets start uddelt knap 1,8 milliarder kroner til 51 forskellige Investigators.
Målet er at give forskere langvarig og fleksibel støtte til at udforske komplekse videnskabelige problemstillinger med stort samfundsmæssigt potentiale.
-lipe