Vand- og drikkevareproduktion rykker ud i lokalområderne
Hvis drikkevarer produceres der, hvor de drikkes, bliver det CO2-belastende behov for at transportere glas og flasker rundt på kloden markant mindre. Det er princippet i de 100 nye mikrofabrikker, som skal bygges hos Alfa Laval i Søborg
Mikrofabrikkerne skal bruges til både at sikre rent drikkevand i fjernt beliggende områder og til barer i millionbyer. Hver enkelt mikrofabrik kan producere op til 70.000 liter rent drikkevand og spare op til otte tons CO2 om måneden.
Sådan lyder det indledningsvist i en pressemeddelelse fra Alfa Laval.
Videre hedder det, at løsningen, en helt ny mikrofabrik fra Alfa Laval og innovationsvirksomheden Wayout International, bedst kan beskrives som en slags 3D-printer, der kan sikre rent drikkevand og bryg som øl, cider og sodavand så forskellige steder som en nationalpark i Afrika og et luksushotel i en millionby.
Et nyt partnerskab mellem de to virksomheder betyder, at der i løbet af de kommende år skal produceres 100 mikrofabrikker hos Alfa Laval i Søborg, der er koncernens globale center for Food & Water-teknologi og herunder blandt andet bryggeriudstyr.
Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl.
Fabrikkerne kan desuden kobles op på en satellit og levere internet og telefoni til lokalområdet samt sikre fjern-vedligeholdelse af fabrikkerne.
- Øde områder i eksempelvis Afrika langt væk fra en udbygget infrastruktur kan have store udfordringer med at få leveret rent drikkevand på flaske og skal ligeledes kunne håndtere de tomme flasker bagefter. En mikrofabrik har alt nødvendigt pumpe- og renseudstyr og kan kobles direkte på den lokale vandforsyning. Mikrofabrikken kan drives af solpaneler og kan således også fungere i områder uden for elnettet, forklarer John Kyle Dorton, Vice President for bryggerisystemer hos Alfa Laval.
Adgangen til rent drikkevand er udfordret på verdensplan, hvor 3 ud af 10 personer ifølge FN mangler adgang til drikkevand, der er håndteret sikkert og forsvarligt. Det problem kan mikrofabrikkerne være med til at løse.
En enkelt mikrofabrik kan dagligt producere drikkevand til 300 husstande og har en månedlig kapacitet på op til 70.000 liter. Det betyder, ifølge Alfa Laval, samtidig en CO2-besparelse på transport og emballage på op til otte tons om måneden.
Mikrofabrikker opsat i en nationalpark og en hotellobby
Mikrofabrikkerne indeholder blandt andet flowteknisk udstyr og udstyr til væskeoverførsel fra Alfa Laval, mens Wayout International har udviklet selve systemet, som indeholder alt, hvad der er brug for i produktionen af både rent drikkevand og øvrige drikkevarer som øl, cider og sodavand.
- Princippet om at producere der, hvor vi forbruger har et kæmpe potentiale for en mere økonomisk profitabel og ikke mindst bæredygtig produktion og distribution af eksempelvis drikkevarer. Vi eliminerer unødvendig logistik, og hvis vi producerer øl og sodavand lige der, hvor de drikkes – i en hotellobby eller lufthavn fx – kan vi spare op til en kvart million plastikflasker hver måned, fortæller John Kyle Dorton.
Enhver lokal vandkilde kan bruges i mikrofabrikkerne, da vandet bliver komplet neutraliseret gennem blandt andet UV-filtrering og afsaltning. Det rene vand tilsættes mineraler igen efterfølgende og forsegles i sterile letvægtstanke af rustfrit stål.
Den første prototype af mikrofabrikken til øl, sodavand og drikkevand blev installeret og afprøvet på et resort i Serengeti-nationalparken i Tanzania og er stadig i brug samme sted.
Der er desuden en mikrofabrik i brug på et luksushotel i den kenyanske hovedstad Nairobi, og Alfa Laval er i dialog med flere forskellige bryggerikoncerner for at teste markedet yderligere.
Den første mikrofabrik dedikeret til rent drikkevand kommer i brug i løbet af 2022.
-hawin