Plastic Change: Danmark presser på i EU, men sover i timen herhjemme
Sammen med Østrig, Luxembourg, Holland og Sverige lægger Danmark pres på for at Europa-Kommissionen indfører 'obligatoriske genbrugsmål for specifikke produktgrupper' i sin kommende fornyelse af EU's regler for bæredygtig emballage. Målet er at sikre, at al emballage på EU-markedet kan genopfyldes og/eller genanvendes inden 2030 og sikre en klar prioriteringen af genbrug frem for genanvendelse
De fem lande sendte i sidste uge et fælles brev til Frans Timmermans vicepræsident for Europakommisionen og EUs miljøkommisær, Virginijus Sinkevicius, hvor landene understreger vigtigheden af at følge EU's affaldshieraki i den snart kommende revision af emballagedirektivet.
-Det er meget positivt, at Danmark nu skubber på for at få genbrugsmål på EU-plan. Det har vi i Plastic Change kæmpet for i årevis. Danmark er Europamestre i at generere affald med 844 kg per indbygger per år og den kurve kan vi kun knække ved at introducere genbrugsmål, der vil markere et skifte fra at fokusere på affaldshåndtering til at prioritere reduktion og forebyggelse. Lige nu pågår forhandlingerne om implementeringen af det udvidede producentansvar på emballage i Danmark. Der er derfor en gylden mulighed for Danmark til at introducere nationale genbrugsmål, så vi kan komme i gang med at knække affaldskurven allerede nu. Det har de blandt andet gjort i Frankrig, hvor vi lige nu ser markedet og de nye forretningsmodeller rykker. Hvis vi gerne vil være et grønt foregangsland skal vi gribe chancen, og ikke vente på genbrugsmål fra EU, som kan have lange udsigter,siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change.
Fælles anbefalinger fra organisationer
Plastic Change har sammen med Danmarks Naturfredningsforening, WWF, Rådet for Grøn Omstilling og Oceana udarbejdet et fælles anbefalingspapir til en ambitiøs dansk implementering der netop inkluderer genbrugsmål for specifikke produktgrupper.
Fælles anbefalinger til konkrete reduktions- og genbrugsmål på emballage i forbindelse med implementeringen af det udvidet producentansvar i Danmark.
- Emballageaffald skal reduceres med 25 % i 2025 og 50 % i 2030
- Genbrugsmål for al markedsført emballage på 10 % i 2025, 15 % i 2027 og 50 % i 2030
- 80 % af alle drikke- og fødevarebeholdere, der sættes på markedet i Danmark i 2030 skal være genbrugelige
-lipe