Hver tredje tager fejl af holdbarhedsdatoer
Selvom der er afgørende forskel, tror én ud af tre danskere, at 'Bedst før' og 'Sidste anvendelsesdato' betyder det samme. To relancerede kampagner skal rydde ud i misforståelserne
Mange danskere er gode til at undersøge madvarer, der har overskredet datomærkningen, inden den ryger i skraldespanden. Det er rigtig positivt for at komme madspild til livs. Men det er vigtigt, at folk er bevidste om, at der er forskel på ’Bedst før’ og ’Sidste anvendelsesdato’, så man har styr på, hvilke madvarer der kan spises efter datoen. Der er behov for en oplysningsindsats, siger miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.
Derfor relancerer ministeriet sammen med Forbrugerrådet Tænk nu 'Tjek Datoen'-kampagnen og samtidig en forbedret version af madspilds-app’en 'For Resten', der nu også fortæller om forskellen på datomærkninger.
Alle kan blive bedre
Forbrugerrådet Tænks formand Anja Philip mener, at vi alle kan blive bedre til at bekæmpe madspild.
En ny version af For Resten app’en kan downloades gratis fra Google Play eller App Store.
Fakta om holdbarhedsdatoer
'Sidste anvendelsesdato' betyder, at maden altid skal smides ud efter denne dato.
'Bedst før' betyder, at maden også kan bruges efter datoen, hvis bare den lugter og smager fint.
Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og bevægelsen Stop Spild af Mad fået gennemført en spørgeundersøgelse blandt 1.180 danskere om holdbarhed og madspild. Undersøgelsen viser blandt andet:
- 32 % svarer, at 'Sidste anvendelsesdato" betyder det samme som "Bedst før' (det gør det ikke).
- 44 % svarer, at 'Bedst før' ikke betyder det samme som 'Mindst holdbar til' (det gør det).
- 55 % svarer, at 'Jeg glemmer at 'rydde op' i køleskabet og i fryseren' er én af de tre største hindringer for, at undgå madspild.
- 85 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom 'Bedst før'-datoen er overskredet.
- 74 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom 'Sidste anvendelsesdato' er overskredet (dette kan udgøre en sundhedsrisiko).