Sorteringsanlæg skal sikre genanvendelse af 120.000 ton plastaffald

Sorteringsanlæg skal sikre genanvendelse af 120.000 ton plastaffald

Holbæk bliver epicentrum for sortering og genanvendelse af plastik, når en dansk-tysk alliance opfører Sjællands første sorteringsanlæg til plastaffald i kommunen

Med kapacitet til at sortere 120.000 ton plastaffald om året er målet for Nordic Sorting Facilitys nye sorteringsanlæg at øge genanvendelsen i Danmark og reducere mængden af plastaffald, der forbrændes og eksporteres.

Holbæk bliver dermed en af frontløberne i den grønne omstilling.

Det er nemlig her Nordic Sorting Facility opfører Sjællands største storskalaanlæg til plastsortering med henblik på genanvendelse.

Nordic Sorting Facility er et fælles selskab, etableret af den danske miljøvirksomhed Solum og den tyske miljøkoncern PreZero. 

 

Begge virksomheder har lang erfaring med den grønne omstilling inden for sortering og genanvendelse af flere typer affald. 

Sensorer skelner plasttyperne fra hinanden
For nyligt underskrev partnerskabet købsaftalen på den 70.000 m2 store grund i Holbæk Kommune, hvor anlægget skal ligge. 

Det skete ved en seance i Holbæk Kommune. 

Det nye anlæg til sortering af plastaffald er et vigtigt skridt mod en renere fremtid og bidrager til Danmarks og EU's ambitiøse mål om at genanvende 55% af affaldet inden 2030.

I kraft af sine sensorer kan anlægget skelne mellem forskellige typer plast såsom PET, HDPE og PP, som giver mulighed for stor genanvendelse af materialerne.

Investeringen er derfor vigtig for at øge Danmarks ressourceudnyttelse, der ifølge Circularity Gap Report kun er 4 pct. cirkulær og dermed lavere end flere andre europæiske lande. 1)

Revolution af dansk plastsortering
I Danmark genererer vi årligt mere end 350.000 tons plastaffald. 57 % går til forbrænding, og omkring 100.000 tons eller knap 28 % sendes til sorteringsanlæg i Tyskland og Europa 2), hvor det er svært at spore, hvordan og hvor plasten bliver anvendt.

Det skal det nye anlæg i Holbæk lave om på.

- Vi er alle afhængige af plast i vores hverdag, men det tærer på ressourcerne, når det kun anvendes én gang eller hvis det ikke kan indgå i en cirkulær produktion, som er mere klima- og miljøvenlig.

- Derfor giver det god mening, at vi kan bevare plastaffaldet og udnytte det i landet, siger adm. direktør Christian B. S. Christensen fra Solum.

Her er det Stefan Kaiser, direktør, Pre Zero (tv.) sammen med Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) og adm. direktør Christian B. S. Christensen fra Solum.

Gunstigt miljø for plastcirkulær økonomi
PreZero, som er medinvestor i anlægget, driver allerede flere sorteringsanlæg til letvægtsemballage i Europa og bearbejder næsten 700.000 tons emballageaffald med henblik på genanvendelse.

- Vi er meget spændte på at starte vores aktiviteter i Danmark og yderligere bidrage til EU's genanvendelsesmål.

- Med Solum som førende dansk miljøvirksomhed og et udviklingshus for bæredygtige løsninger inden for byggeri og energi supplerer vi hinanden godt i det nye projekt, siger Wolf Tiedemann, CEO for PreZero International.

Sorteringsanlægget kommer til at ligge i nær tilknytning til motorvejen, som letter transporten af plastaffald fra Sjælland og Fyn.

- Holbæk blev desuden udvalgt på grund af kommunens store antal plastikproducerende virksomheder, som sikrer en cirkulær proces for genanvendelsen af plastaffaldet, fremhæver Tiedemann.

Derudover er der grønne arbejdspladser i projektet samtidig med, at parterne regner med at man bliver en en vigtig aktør i opbygningen af viden til brug for den vigtige klima- og miljøindsats. 

Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), er da også begejstret for at kommune kan tiltrække en virksomhed af den karakter til kommunen. 

- Vi skal i langt højere grad genanvende materialerne, så de kan få et længere liv og bidrage til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Det er afgørende for den grønne omstilling og for at bevare klodens ressourcer.

- Derfor repræsenterer det nye anlæg til sortering af plastaffald et markant skridt i den rigtige retning.

- I Holbæk ser vi frem til at kunne blive en aktiv del af denne udvikling og bidrage til realiseringen af Danmarks og EU's ambitiøse målsætning om at genanvende 30 pct. af vores affald i 2030, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Sorteringsanlægget forventes at være klar til drift fra begyndelsen af 2027.

Der er enighed med kommunen, og der arbejdes på at opnå godkendelse gennem udviklingen af en ny lokalplan.

Planlægningsfasen for opførelsen vil være i 2024-2025, og byggearbejdet forventes at begynde i 2025/2026.

-hawin

1) Circularity Gap Report

2) Plastikviden.dk (Tal fra 2016), og https://innovationsfonden.dk  s. 17 

15/4 2024
 • Mikrovirksomheder bliver fritaget for producentansvar

  Mikrovirksomheder bliver fritaget for producentansvar

  emballage ›Efter en opdatering af registerbekendtgørelsen bliver virksomheder med under 10 personer beskæftiget og en årlig omsætning på under 15 mio. kr. nu som udgangspunkt fritaget for producentansvaret på emballage
 • Fødevareemballage designet til genbrug

  Fødevareemballage designet til genbrug

  emballage ›Mondi har designet plastemballagen WalletPack til bl.a. Scan Sveriges Pärsons-mærkevarer som skinke, pølser og plantebaserede pålægsskiver. Det nye materiale erstatter tidligere ikke-genanvendelig plastemballage
 • Barrierepapir i søgelyset

  Barrierepapir i søgelyset

  emballage ›Sappi Europes omfattende nye videoserie behandler 10 spørgsmål om barrierepapir
 • På pubben: Komposterbar chipspose med mentale sundhedsråd

  På pubben: Komposterbar chipspose med mentale sundhedsråd

  emballage ›Et noget utraditionelt emballagesamarbejde finder i øjeblikket vej til en række engelske pubber. Under sloganet "Open Up" opfordres stamgæsterne til at ledsage pints og chedderships med samtaler om deres psykiske velbefindende
 • Internationale bud på efterspurgte, grønne løsninger til sundhedssektoren

  Internationale bud på efterspurgte, grønne løsninger til sundhedssektoren

  emballage ›Virksomhederne Innovative Bottles og Luminy® PLA har sammen udviklet en række miljøvenlige hætteglas og medicinsk udstyr, der kan reducere affald i den store, medicinske engangsindustri
 • Red Bull og Cabka i samarbejde om genanvendelige plastpaller

  Red Bull og Cabka i samarbejde om genanvendelige plastpaller

  emballage ›Med introduktionen af BigBag S5-pallen fra Cabka skaber Red Bull et effektivt lukket kredsløb mellem sine faciliteter i Europa og USA. Pallen optimerer effektivitet og bæredygtighed og sparer på 20 % på containertransporter
 • Fiberkræfter til lakridserne

  Fiberkræfter til lakridserne

  emballage ›Danske LAKRIDS BY BÜLOW er seneste samarbejdspartner for svenske PulPac som er specialist indenfor udvikling af miljøvenlige emballager af Dry Molded Fiber
 • Hidtil usete lovkrav for CSR under lup i EmballageForum

  Hidtil usete lovkrav for CSR under lup i EmballageForum

  emballage ›Grafiske virksomheder har god grund til at forberede sig på de nye EU-krav til ESG-rapporteringer om virksomheder bæredygtighed. GRAKOMs EmballageForum holder derfor møde om direktivet den 30. maj