Rasmus er lige så god som Pasteur

Rasmus er lige så god som Pasteur

Den danskudviklede, energisparende UV-teknologi raslysering er lige så effektiv som pasteurisering når det gælder kvalitet og fødevaresikkerhed i forbindelse med mælkeproduktet valle på flere undersøgte områder. Det viser undersøgelser på Teknologisk Institut virksomheden Lyras' metode, der lige som firmanavnet er opkaldt efter opfinderen, Rasmus Mortensen

Teknologisk Institut har undersøgt raslyserings effekt på valleproteiner med hensyn til protein oxidation og aggregering. Det er sket for at afklare, om produktkvaliteten ved brug af raslysering er på højde med eller bedre end ved traditionel pasteurisering. På baggrund af analyserne vurderes det, at der ikke er statistisk signifikante forskelle i resultatet af de to metoder.

Struktur og smag bibeholdes
Undersøgelserne viser, at proteinstrukturen i vallen bevares på samme niveau ved raslysering som ved traditionel pasteurisering. Når analyserne ikke kun lægger vægt på tilfredsstillende eliminering af bakterier og andre mikroorganismer, men også på proteinstrukturen, er det fordi strukturen er afgørende for kvaliteten af proteinpulver, som produceres af valle og bl.a. bruges til modermælkserstatning.

-Ud fra sensoriske undersøgelser kan vi konkludere, at det ikke er muligt at påvise en forskel i smagen af valle efter behandling af de to forskellige teknikker,  forklarer Benedikte B. Holm, Research Engineer, Lyras.

Sikkerhed påvist ved forskellige mikroorganismer
En anden analyse, som handler om fødevaresikkerhed, viser, at teknologien fra Lyras uskadeliggør bakterier og andre mikroorganismer i valle lige så godt som den langt mere energikrævende traditionelle pasteurisering. Den nye undersøgelse har målt på både det totale kimtal, og på mængden af de forskellige uønskede mikroorganismer som termoresistente bakterier, anaerobe sulfitreducerende bakterier, coliforme bakterier og enterobakterier.

Hvert anlæg sparer CO2 nok til 164 gange rundt om jorden i bil
-Med de nye resultater er vejen åbnet for store energi- og CO2-besparelser på mejerier verden over. Hvis et større mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det baseret på EU gennemsnit udlede mindst 519 tons CO2 mindre om året. Det svarer til energiforbruget ved at køre 164 gange rundt om jorden i en almindelig familiebil. Det er ikke mindst vigtigt for tiden med de aktuelle energipriser. Og valle er jo kun ét af de mange mælkeprodukter og andre flydende fødevarer, som raslysering kan eliminere bakterier i, fortæller Rasmus Mortensen, CEO i og manden bag, Lyras.

Mejerier kan med raslysering spare mellem 60 og 90 procent af den energi og 60 til 80 procent af det vand, som traditionel pasteurisering kræver. Ved traditionel pasteurisering opvarmes og nedkøles produktet for at slå bakterier ihjel. Ved raslysering udsættes produktet i stedet for intensivt UV-lys i et flow, som sikrer, at alle problematiske organismer uskadeliggøres.

Prisbelønnet og efterspurgt i hele verden
Lyras’ teknologi er allerede solgt til virksomheder i USA, Australien, Spanien, Sverige og Danmark. I foråret blev metoden valgt til sikring af et af verdens dyreste mejeriprodukter, nemlig proteinet lactoferrin, som blandt andet bruges i modermælkserstatning til spædbørn. Samtidig vandt Lyras prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact.

Om ordet raslysering
Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur. Lyras' teknologi til at aktivere bakterier og sporer med UV-lys i stedet for energikrævende opvarmning er før blevet kaldt 'koldpasteurisering'. Men fordi ordene 'kold' og 'pasteurisering' er modstridende, bruges nu i stedet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, som er opfinder af teknologien, og ordet 'lys'. 

-lipe

 

16/11 2022
  • Insektfabrik er gået konkurs

    Insektfabrik er gået konkurs

    maskiner ›Den knap to år gamle, midtjyske ENORM Biofactory, som bl.a. samarbejdede med Sealing System under BILA Group, er erklæret konkurs
  • Scan og spis

    Scan og spis

    maskiner ›I Bilkavarehuset i Tilst kan kunderne nu scanne avokadoer, før de bliver lagt i i kurven. Den hollandske teknologi skal forhindre fejlkøb og ødelagte frugter, og testen skal vise, om den skal udbredes til de øvrige kæder
  •  Geekplus lancerer fuldt automatiseret plukkeløsning

    Geekplus lancerer fuldt automatiseret plukkeløsning

    maskiner ›Den nye Robot Arm Picking Station markerer ifølge specialisten inden for lagerrobotter en milepæl i arbejdet mod at opnå helt ubemandet lagerlogistik
  • Robotbrag bliver del af Week of Robotics

    Robotbrag bliver del af Week of Robotics

    maskiner › Under den fælles titel går det traditionelle ROBOTBRAG til næste år sammen med konferencen NextGen Robotics LIVE i et tre dage langt, internationalt robotarrangement på Fyn
  • Genbrugspapir i limløst lukkesystem

    Genbrugspapir i limløst lukkesystem

    maskiner ›Maskinproducenten Schuberts 'Dotlock' teknologi, hvor emballager og låg kan samles uden klæbemidler, er anvendt med Koehler Papers genbrugspapir i vellykket pilotprojekt
  • Danske Scape strømliner produktion i Kina

    Danske Scape strømliner produktion i Kina

    maskiner ›Den højtteknologiske, kinesiske virksomhed, SENEX har med SCAPE's 3D Vision-Guided Robotics opnået en fejlfri, fleksibel og fuldautomatisk produktion af sine differenstryksensorer
  • Kongsberg lancerer halvautomatisk Smart Material Handler

    Kongsberg lancerer halvautomatisk Smart Material Handler

    maskiner ›I den modulære skæremaskine kan operatøren lægge nye materialer på, mens skæremaskinen stadig bearbejder det forrige ark. Det halverer behovet for arbejdskraft
  • To To-i-en'ere fra nye samarbejdspartnere

    To To-i-en'ere fra nye samarbejdspartnere

    maskiner ›Specialisten i emballering og automatisering, MULTIVAC og Provisur, som leverer udstyr til fødevareforarbejdning har slået sig sammen og præsenterer to fuldautomatiske løsninger