Fremtidens robotteknologi kan opleves i Odense

Fremtidens robotteknologi kan opleves i Odense

Omkring 900 forskere og industriledere fra 30 lande mødes til Europas største robotkonference, European Robotics Forum 2023 d. 14 til 16. marts 2023 i Odense. I år er der særligt fokus på Odenses udvikling fra Danmarks femtestørste by til en robothovedstad på linje med München, Silicon Valley og Boston

Hvordan har Odense på blot 10 år positioneret sig som en af verdens førende robothovedstæder? Og hvordan kommer fremtiden inden for kollaborative robotter, automation og droner til at se ud?

Disse spørgsmål og mange flere kan man få svaret på, når konferencen European Robotics Forum, kaldet ERF2023, efter 10 år i andre europæiske lande vender tilbage til et transformeret Odense under overskriften: Odense Revisited-how to build a community for commercial successes.

Bag konferencen, som blandt andet gæstes af CEO i den amerikanske automationsvirksomhed Teradyne, Greg Smith, står euRobotics og Syddansk Universitets Mærsk Mc-Kinney Møller Institut med professor og vært Christian Schlette i spidsen. Han fremhæver særligt to grunde til at besøge konferencen:

- Man skal besøge konferencen, hvis man vil vide, hvordan forskningen og robotteknologien kommer til at præge industrien og vores hverdag de kommende 10 år. Og så skal man komme, hvis man vide, hvordan det egentlig er lykkes at gøre Odense til en robothovedstad på blot 10 år, siger professor Christian Schlette fra SDU.

ERF2023 finder sted i Odenses musik- og konferencehus ODEON d. 14.-16. marts 2023, hvor værterne fra SDU afholder arrangementet i samarbejde med euRobotics, Teknologisk Institut, den nationale robotklynge Odense Robotics, Invest in Odense, Odense Kommune og en række af de største robotvirksomheder herhjemme.

Fremtiden ser lovende ud i klyngen
Danmark er hjemsted for nogle af de mest succesfulde robotvirksomheder i verden, og noget af det, man særligt bemærker i omverdenen, er tempoet hvormed nye virksomheder etableres, densiteten i klyngen, og evnen til at udvikle applikationer som også kan benyttes uden for fremstillingsindustrien. Det siger CEO i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen.

 Mikkel Christoffersen

- Grunden til, at Odense i dag er i samme liga som andre globale robothotspots som München, Silicon Valley og Boston er netop evnen til at skabe succesfulde startups. Odense har et unikt økosystem, som hjælper startups med at innovere og vækste – og beviset ses tydeligt i byens verdensledende virksomheder og den høje koncentration af innovative startups, siger Mikkel Christoffersen.

- Med så mange stærke startups født her i Odense ser det meget lovende ud for den danske robotindustri i fremtiden.

Den danske robot-, drone- og automationsbranche beskæftiger cirka 15.000 medarbejdere fordelt på i alt 418 virksomheder.

Robotteknologi skal løfte grøn omstilling
European Robotics Forum kaldes et forum, fordi der er tale om mere end en konference eller en messe, som man kender det fra andre industrier. Robotteknologi er i gang med at ændre vores samfund helt fundamentalt, og et af de allermest aktuelle områder, hvor det sker, er selvfølgelig i forhold til bæredygtighed, fortæller Christian Schlette:

- Robotteknologi og kunstig intelligens har styrken til at ændre vores samfund helt grundlæggende til det bedre, men det sker ikke af sig selv. Det er vigtigt, at vi bliver meget konkrete i forhold til, hvor vi kan opnå de største gevinster inden for bæredygtighed med disse teknologier.

Christian Schlette giver et aktuelt eksempel på, hvordan robtotteknologi kan hjælpe med at drive bæredygtigheden frem:

- Hos SDU's Center for Large Structure Production (LSP) arbejder vi tæt sammen med lokale industrivirksomheder i de tidligere værftsbygninger på havnen. Her undersøger vi, hvordan man kan sætte endnu mere fart på produktionen til den grønne omstilling i f.eks. vindmølleindustrien, som i dag er meget afhængig af manuel arbejdskraft.

Et andet område, der forskes meget i og forventes meget af, er droneområdet. Droner kan f.eks. servicere og inspicere vindmøller, hvilket i dag er meget besværligt. De kan også transportere medicin og tests mellem patienter og hospitaler, ligesom de kan blive vigtige inden for fremtidens landbrug og transportsektor.

Fakta om ERF2023
European Robotics Forum 2023: European Robotics Forum 2023 er en internationalt anerkendt europæisk forskningskonference inden for robotteknologi, som tiltrækker førende forskere, industriledere og beslutningstagere fra hele verden. Konferencens fokus er fremtidens robotteknologi, men i 2023 er der et særligt fokus på Odenses udvikling fra Danmarks femtestørste by til en robothovedstad på linje med München, Silicon Valley og Boston. Det er Odense Kommunes erklærede mål at være verdens bedste robotby i 2023.

-lipe

22/2 2023
  •  Fem nominerede til Plastprisen 2025

    Fem nominerede til Plastprisen 2025

    maskiner ›GreenLine – BEWI, Peter Rosenkrands – PROPLAST, ReGlove, CirkEL og Sundolitt er med i slutspurten til Plastprisen, som Plastindustrien uddeler den 15. maj i København
  • Tysk startup vil revolutionere intralogistikken

    Tysk startup vil revolutionere intralogistikken

    maskiner ›Filics Unit er navnet på de autonome, samarbejdende truckgafler, som kan køre operere selv på snævre områder og reducere både plads- og personalebehovet på lageret og i produktionshallen. Opfindelsen er bl.a. nomineret til en IFOY-pris
  • Millimeterpræcis æggehåndtering

    Millimeterpræcis æggehåndtering

    maskiner ›Automationsvirksomheden RoboTool, har netop leveret et nyt avanceret anlæg til effektiv palletering af æg hos Danæg
  • Distributøraftale på plads i Spanien

    Distributøraftale på plads i Spanien

    maskiner ›Q-Interline har netop indgået en samarbejdsaftale med en ny distributør, Palex, i Spanien, hvilket åbner op for endnu flere muligheder og salgspotentiale i Sydeuropa.
  • Schubert opgraderer sin Care-platform

    Schubert opgraderer sin Care-platform

    maskiner ›I 2022 lancerede Gerhard Schubert sin egenudviklede Care-overvågningsløsning til eksempelvis emballeringsmaskiner og enklere procesoptimering. I år er løsningen så blevet opgraderet
  • Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    maskiner ›Sammen med et hollandsk bryggeri har specialisten i genbrugsemballage udviklet en skræddersyet palle til fadølsankere. Pallerne er fremstillet af 100 procent genbrugsplast fra forbrugeremballage og industriprodukter
  • Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    maskiner ›stabau udvider sin portefølje af redskaber til at gribe, transportere og beskytte store papirruller. De nye klemmer har 180° roterende drev, som sammen med optimeret gribearmsgeometri, og gør dem egnet til brug på tværs af brancher f.eks. i papir- og emballageproduktion, i trykkerier eller til lastning af lastbiler mm.
  • Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    maskiner ›Teknologisk Institut vil på fødevaremessen IFFA-messen i Frankfurt til maj præsentere generation af vision-systemer, der er specielt udviklet til at håndtere industriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed