
Dansk madspild trækker gennemsnittet ned
Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der netop er blevet offentliggjort. Too Good To Go kalder tallene “et alvorligt wakeup call”
Nye tal fra Eurostat viser at Danmark har et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger.
Eurostat-tallene, der er en opgørelse for EU's samlede madspild i 2023, viser, at Danmark fortsat ligger i bunden af kontinentet, når det gælder mængden af mad, der går til spilde på tværs af fødevarekæden, fra produktionen til supermarkederne, restauranterne og husholdningerne.
Det er den såkaldt "certificerede B Corp social impact-virksomhed", Too Good To Go som er dykket ned i tallen og har præsenteret resultatet i en pressemeddelelse.
Her hedder det at de nye data, ligesom forrige år, placerer Danmark som andetdårligst placerede land i EU, med et gennemsnitligt madspild på 261 kilo pr. person om året, hvoraf 87 kilo stammer fra husholdningerne.
Det er et tal, som ligger markant over det europæiske gennemsnit på 69 kilo. Og til sammenligning har listens førsteplads, Slovenien, kun et samlet madspild på 78 kilo pr. indbygger, hvoraf 34 kilo stammer fra husholdningen.
- Det er helt ærligt bekymrende og et alvorligt wakeup call. Tallene viser, at vi stadig er nødt til at minde hinanden om, at det kræver aktiv handling at nedbringe sit madspild.
- De fleste af os kender grebene til at minimere spildet, men mange mister gejsten, når de står i den konkrete situation og skal vælge mellem at smide maden ud og tænke lidt kreativt for at få den spist, siger Ken Vanhoegaerden, dansk og norsk landedirektør i Too Good To Go.
Svenskerne er foran
Ifølge Eurostat har Sverige et samlet madspild på 122 kilo pr. indbygger, og de svenske husholdninger smider i gennemsnit 60 kilo mad ud pr. person, hvilket svarer til 42% mindre end de danske husholdninger.
- Svenskerne lever under samme forhold som os. De køber den samme mad, bor i det samme klima og handler i mange af de samme kæder. Alligevel smider de markant mindre ud. Det burde være en øjenåbner for os alle og en motivation til at tage skeen i den anden hånd, siger Ken Vanhoegaerden.
På FNs internationale madspildsdag 29. september flagede Too Good To Go med svenske flag i bybilledet og på hovedkontoret for netop at sætte fokus på den dystre forskel mellem Sverige og Danmark.
Bevidsthed uden handling
Et samlet EU har forpligtet sig til at halvere madspild pr. indbygger inden 2030, men de nye tal viser, at Danmark er langt fra målet.
Ken Vanhoegaerden peger på, at danskerne er blandt de mest bevidste forbrugere i Europa, men at bevidstheden ikke bliver omsat til handling:
- Vi taler meget om bæredygtighed, men handlingen halter. Det er i hverdagen, kampen skal vindes, både i køkkenet, i supermarkedet og ved frokostbordet. Vi skal alle tage ansvar for at bruge den mad, vi allerede har, siger Ken Vanhoegaerden.
-hawin
Fakta:
- EU lå samlet set på 130 kg madspild pr. indbygger i 2023, i alt 58,2 mio. ton. Husholdninger står for 53 % af alt madspild svarende til 69 kg pr. indbygger, mens resten fordeler sig i resten af fødevarekæden.
- Danmark har et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvoraf 87 kilo sker i husholdningerne.
Se mere om opgørelsen hos Eurostat HER og tjek de nyeste tal for EU samlet og de enkelte lande HER
Om Too Good To Go
Too Good To Go er en certificeret B Corp social impact-virksomhed med en mission om at inspirere og give alle mulighed for at bekæmpe madspild sammen. Gennem sin markedsplads forbinder Too Good To Gos fællesskab usolgte fødevarer fra en række forretningspartnere, herunder detailhandlere, bagerier, caféer, restauranter og producenter. Siden 2016 har Too Good To Go hjulpet med at redde over 400 mio. måltider fra at gå til spilde, hvilket svarer til 1,1 mio. tons CO2.
Too Good To Go er vokset til over 120 mio. registrerede brugere og 180.000 aktive forretningspartnere på tværs af 20 lande i Europa, Nordamerika og Australien, hvilket gør selskabet til den førende teknologivirksomhed i kampen mod madspild.