Eksport driver væksten i dansk pallevender-virksomhedLasse Rieks Jensen startede Rieks Construction for fem år siden og har fået Kristian Egede med som medejer. I dag beskæftiger virksomheden fem ansatte. Foto: Rieks Construction

Eksport driver væksten i dansk pallevender-virksomhed

Med hjælp fra EU-projektet Zealand International har Rieks Construction på Midtsjælland fået styr på salget til udlandet. - Uden eksport havde vi måske slet ikke eksisteret, siger de to ejere, som nu regner med at øge eksporten med 50 procent i år

Lasse Rieks Jensen og Kristian Egede, der ejer og driver virksomheden Rieks Construction i Dalmose ved Slagelse, har lært meget om eksport i løbet af det seneste år. Blandt andet har de fundet ud af, at det kan være en rigtig god idé at bede om hjælp til det, man ikke selv har tiden eller kompetencerne til.

Ejerne stod med et akut behov for at få hjælp til at strikke en eksportstrategi sammen for salg af virksomhedens unikke pallevender – og valgte derfor at række ud til Erhvervshus Sjælland og EU-projektet Zealand International.

-Det har gjort en kæmpeforskel. Eksport driver nu væksten for os, og havde vi ikke fået hjælp og rådgivning til internationalisering, tror jeg ikke, at vi havde eksisteret i dag, siger Lasse Rieks Jensen.

Den salgsansvarlige gik på pension
Lasse Rieks Jensen og Kristian Egede havde inden Zealand International selv lagt en eksportplan. Rieks Construction skulle som en lille, fleksibel leverandør placere sig som alternativ til to store, dominerende producenter i Italien og Storbritannien.

 Rieks Consstructions pallevendere fås i forskellige modeller, som alle er designet og fremstillet i Danmark

-Vi er en nichevirksomhed, og vores hjemmemarked er ganske enkelt for lille til at drive den vækst, vi ønsker. Derfor skal vi eksportere, og vi havde set et hul mellem de store, forklarer Lasse Rieks Jensen.

Imidlertid gik virksomhedens salgsansvarlige på pension midt i processen, og dermed stod ejerparret med en stor udfordring.

-Jeg er konstruktøren og iværksætteren i virksomheden, og hverken Kristian eller jeg havde stor erfaring med salg og kunder. Derfor gik vi til Zealand International, og det var guld værd, siger Lasse Rieks Jensen.

Projektleder: Stort eksportpotentiale på Sjælland
Zealand International er finansieret af EU’s Regionalfond og har siden 2018 og frem til årsskiftet hjulpet virksomheder i Region Sjælland med at finde deres ben på eksportmarkederne. Målet er at skabe øget omsætning og flere arbejdspladser via eksport, og projektet har præsteret langt over forventning:

89 virksomheder har deltaget og fået en international vækstplan, og der er en forventning om, at 51 af virksomhederne udnytter den nye viden til at blive egentlige vækstvirksomheder.
Ud fra de internationale vækstplaner vurderer virksomhederne, at der i de kommende år skabes mere end 700 nye arbejdspladser og genereres knap 2,8 mia. kr. i ekstra omsætning.

Erhvervshus Sjællands projektleder for Zealand International, Marie Brabrand Petersen, konkluderer efter næsten fire års arbejde med virksomheder Sjælland:

-Der er så meget potentiale for eksport i virksomheder på Sjælland. De skal bare hjælpes, så kommer de ekstra arbejdspladser og meromsætningen.

I Zealand International fik alle virksomheder tilknyttet en forretningsudvikler, som fulgte og sparrede med virksomheden i hele forløbet. Desuden valgte mange virksomheder en Basal Eksport-workshop over to dage, hvor der ses på strategier inden for fx go-to-market, partnerskaber, internationale salgskanaler, kulturforståelse og value proposition.
Marie Brabrand Petersen, projektleder for Zealand International, uddyber:

-Statistikken viser, at Region Sjælland har en lav grad af internationalisering og har den laveste andel af eksporterende virksomheder. Men den viser også det store potentiale i regionen, og vi har set mange virksomheder i imponerende vækstrejser efter et forløb med en forretningsudvikler, der holder dem til ilden i en travl hverdag.

-Vi troede, Google-annoncer var tilstrækkeligt
Rieks Construction havde stor gavn af rådgivningen fra forretningsudvikler Hendrik Staack fra Erhvervshus Sjælland, som var sparringspartner i hele forløbet. Og Zealand International ydede tilskud til eksterne konsulenter, der hjalp med at knække en hård nød: En skræddersyet partnerskabs-kontraktmodel. Desuden fik virksomheden hjælp til at gå i gang med at etablere partnerskaber på de primære markeder.

Lasse Rieks Jensen:

-Vi troede, at Google-annoncer var tilstrækkeligt, men vi lærte, at hvis man vil eksportere, må man finde partnere på markederne. De kan sproget og kulturen, og de ved, hvor kunderne er.

Virksomhederne i Zealand International havde typisk mellem to og 15 ansatte. Langt de fleste havde ligesom Rieks Construction deltaget i forløb på over to års varighed. Det skyldes, at internationalisering er en langstrakt udviklingsproces, forklarer projektleder Marie Brabrand Petersen:

- Det kan tage nogle år, og nogle virksomheder føler, at det nærmest er som at starte forfra. Derfor har vi meget fokus på tæt sparring, og i hele forløbet har virksomhederne den samme forretningsudvikler tilknyttet.

Nu på det franske, belgiske og polske marked
I dag er der damp på kedlerne hos Rieks Construction i samlehallen i Dalmose. Der er landet en kæmpestor forhandler i Frankrig, som allerede har solgt fem maskiner, og der er taget hul på både det polske og det belgiske marked.

Og Lasse Rieks Jensen ser konkrete tegn på den vækst, han har ønsket sig:

-Med indgangen på det franske marked har vi for alvor fået hul på eksporten. Vi regner med at fordoble omsætningen fra 2021 til 2022, og næste år forventer vi, at omsætningen igen stiger med 50 pct.

FAKTA Om Zealand International
Formålet med Zealand International var at øge produktiviteten og beskæftigelsen i virksomheder i Region Sjælland i en indsats, der skulle skabe nye vækstvirksomheder gennem internationalisering.

Zealand International tilbød virksomheder intensive forretningsudviklingsforløb med øget eksportomsætning og indtjening som hovedmål. Virksomhederne fik en skræddersyet eksportplan med e-eksport, online marketing, kommunikation og forretningsudvikling.

Zealand International startede i marts 2018 og sluttede med udgangen af 2022. Projektet var støttet med i alt 22,3 mio. kr. fra EU’s Regionalfond - 19,2 mio. kr. i 2018 og 3,1 mio. kr. i 2020, da projektet blev udvidet og forlænget til udgangen af 2022.

Zealand International blev drevet af Erhvervshus Sjælland i partnerskab med DTU, Erhvervsakademi Zealand og Dansk Industri.

FAKTA om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierede EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere

-lipe

10/2 2023
  • Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    maskiner ›Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier
  • Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    maskiner ›Kongskilde Industries, der leverer luftdrevne løsninger og materialehåndteringssystemer, annoncerer sit 75-års jubilæum og fejrer en bemærkelsesværdig arv af teknisk ekspertise, brancheinnovation og kundepartnerskaber
  • Fleksibel sizing og batching

    Fleksibel sizing og batching

    maskiner ›Scanvaegt Systems udvider produktprogrammet med en ny serie graders, der i kraft af høj præcision, fleksibilitet og konkurrencedygtig pris optimerer danske fødevareproducenters råvareudnyttelse
  • Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    maskiner ›Producenten Sidel lancerer Hydra Ultrasonic, der kombinerer kemisk- og ultralydsteknologi for at opnå ekstra høj ydeevne. Flaskevaskeren skal både reducere produktionsomkostningerne og miljøaftrykket ved genbrugsflasker
  • Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    maskiner ›Arla Foods Ingredients har gennemført opkøbet af Volacs Whey Nutrition-forretning, efter det tidligere blev godkendt af de britiske konkurrencemyndigheder
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet