Præcis og hurtig korn- og nøddehåndtering med multihead-vægt
(Foto: Ishida. Arkiv)

Præcis og hurtig korn- og nøddehåndtering med multihead-vægt

Det schweiziske mejeriselskab Molkerei Biedermann AG, der er medlem af Emmi-koncernen, har installeret en Ishida multihead-vægt til håndtering af nødder og kornprodukter, der pakkes i separate portioner til yoghurt og desserter. Højpræcisionsvejningen og fyldningen giver Molkerei Biedermann gode resultater

Stigende efterspørgsel fik virksomheden til at søge en automatiseret og mere præcis veje- og påfyldningsløsning. Samtidig betyder den nye installation, at mejeriet nu kan bearbejde en bred vifte af produktblandinger og nemmere implementere nye ideer fra marketingafdelingen.

Yoghurt og desserter med separate portioner af ekstra ingredienser bliver stadig mere populære blandt forbrugerne.

For at holde korn eller nødder sprøde og friske, indtil de tilsættes mælk eller yoghurt, skal de pakkes særskilt fra det primære mejeriprodukt.

Molkerei Biedermanns løsning er et dobbeltrumsarrangement, der involverer to gryder stablet oven på hinanden, hvor den mindste gryde også fungerer som låg.

Disse dobbeltrumspakker har vist sig at være ekstremt populære.  Virksomheden fandt dog ud af, at dens eksisterende volumetriske doseringssystem for korn- og nøddeblandingerne ikke længere kunne holde trit med den nødvendige produktionsmængde for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Især resulterede volumetrisk dosering i en meget høj produktforæring på grund af overfyldning.

- Vi oplevede overfyldning på op til 30 %," forklarer driftschef Mario Dux.

- Vi kunne klare det, da mængderne var små, men vores produktionsmængder bliver hele tiden større.

En sofistikeret designløsning
For at sikre, at virksomheden kunne veje sine værdifulde nødder og korn med meget større nøjagtighed, besluttede Molkerei Biedermann at investere i en multihead-vægt.

Det var dog en udfordring at opgradere pakkeprocessen. Den nye multihead-vægt skulle integreres med den eksisterende roterende kopfylder, og der var kun en lille mængde plads til rådighed.

Biedermann lavede forespørgsler hos flere multihead-leverandører, før man valgte en løsning fra Itech AG i Rotkreuz, som repræsenterer Ishida i Schweiz.

Mario Dux forklarer beslutningen og siger:

- Itech AG havde den fremragende idé at placere multihead-vægten en etage oppe i vores lager og forbinde den med pakkelinjen gennem en åbning i gulvet. Dette løste pladsproblemet og gav kun en kort afstand fra vores lager til vægtens materialetilførsel.

Itech installerede en Ishida CCW-SE 10-head-weigher, en ideel begynderløsning til multihead vejeteknologi. SE-serien byder på betydelige fremskridt i hastigheder og nøjagtighed sammenlignet med doseringsmaskiner, lineære vægte eller statiske vejeløsninger.

Mobilt distributionssystem med timing-tragt
Korn- og nøddeblandingerne leveres til multihead-vægten via en lille vibrationsføder.

En vejesensor i spredningstabellen kalibrerer automatisk produkttilførselshastigheden og sikrer, at produkt-flowet til radialføderne er både optimeret og jævnt.

Vibrationen fra hvert radiale fødetrug kan justeres for at optimere mængden af produkt, der tilføres tragtene, som åbnes og lukkes af stepmotorer.

Det tager en brøkdel af et sekund for vægtens mikroprocessor at beregne den ideelle kombination af tragte, der kommer tættest på den ønskede målvægt.

De valgte vejetragte frigiver derefter produktet til en timing-tragt, før det overføres gennem en tragt til den roterende grydefylder.

Kostbar overfyldning hører fortiden til
Molkerei Biedermann bruger i øjeblikket Ishida-multihead til at håndtere fem forskellige produkter med målvægte fra 14 g til 25 g med stor præcision: Standardafvigelsen for en 25 g vægt er for eksempel kun 0,165 g. 

- Ishida-vægten har en sensationel effektivitetsvurdering på 99 %, bekræfter Mario Dux.

Det roterende fylders fyldningshastighed på 25 portioner i minuttet dikterer i øjeblikket linjens hastighed, som ligger et godt stykke under vægtens kapacitet på op til 70 vejninger i minuttet.

Den nye veje- og pakkeløsning tilbyder en række andre fordele. Mens det gamle påfyldningssystem førte til mange linjestop, har Ishida multihead-vægten ikke forårsaget en eneste fejl.

- Det, der plejede at ske, var, at de forskellige produktblandinger ville blive tilstoppet i tragten under doseringen, hvilket afbrød påfyldningsprocessen, siger Mario Dux.

Takket være sin Ishida-multihead-vægt kan Molkerei Biedermann i dag håndtere disse vanskelige produkter uden besvær. Lige så vigtigt har den fleksibilitet, som dette har givet producenten, åbnet muligheder for at implementere nye produktidéer fra marketingafdelingen.

En anden fordel er, at denne nye veje- og påfyldningsløsning har reduceret produktnedbrud markant, da systemet er i stand til at overføre produktet mere skånsomt til gryderne.

Små partier kræver hurtige omstillinger
Molkerei Biedermann fremstiller sine dobbeltrumsprodukter i relativt små partier. For at holde produktet friskt i længere tid stræber virksomheden efter at veje og pakke produktet, lige før det skal leveres til kunderne, hvilket betyder, at produktskift er hyppige.

Med Ishida-vægten har det vist sig at være en værdifuld tidsbesparelse at skifte produkter ved brug af forudindstillinger via et tryk på en knap på touchskærmen.

For at minimere nedetid til rengøring kan alle kontaktdele fjernes og udskiftes uden brug af værktøj.

Noget andet, som kunden fandt bemærkelsesværdigt, var det faktum, at lige så snart det var blevet installeret, kørte hele veje- og påfyldningssystemet allerede problemfrit.

Alt i alt er Mario Dux derfor meget tilfreds med den nye installation og kommenterer, at "automatiseringsniveauet var et stort skridt fremad for os."

I Danmark importerer og forhandlerer Sealing System, Ishidas produkter og løsninger.

-hawin

 

Om Molkerei Biedermann

Molkerei Biedermann AG, der har base i Bischofszell i kantonen Thurgau, er et af Schweiz’ mest innovative mejerier, der forarbejder mælk og fløde og fremstiller yoghurt, kvarkost og smør. Virksomheden fremstiller omkring 500 produkter, herunder egne mærker og nogle fremstillet på licens, og arbejder med en række forskellige mælketyper, herunder konventionelle og økologiske varianter samt fåremælk og gedemælk. Cirka to tredjedele af den mælk, der forarbejdes på mejeriet, er økologisk, og der produceres også et udvalg af veganske produkter fra kokos, lupin og mandel. Større kunder omfatter de schweiziske supermarkedskæder Migros og Coop samt specialiserede, økologiske detailhandlere. Derudover leverer virksomheden til kunder uden for Schweiz.
Molkerei Biedermann blev etableret i 1974 og er nu et datterselskab, som fuldt ud ejes af Emmi-koncernen.

 

 

 

20/12 2021