Mad med mindre kemi

Mad med mindre kemi

Danske forbrugere er usikre og mangler viden om fødevarer og kemiske stoffer. Derfor skal ny kampagne fra Fødevarestyrelsen nu hjælpe forbrugerne med at reducere indtaget af uønsket kemi i maden

SUNDHED En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen, lanceret den 2. september 2013, skal hjælpe forbrugerne med råd og vejledning om, hvordan de kan reducere deres indtag af uønsket kemi i maden. En ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er usikre og mangler viden om, i hvilke fødevarer forskellige kemiske stoffer kan forekomme.

Forbrugerne bombarderes i medierne med oplysninger om, hvad der nu er sundt eller skadeligt at spise. Hvis man ønsker at begrænse kemi i sin mad, kan det være svært at vide, hvad man selv kan gøre. En spørgeskemaundersøgelse, som Fødevareministeriet har bedt Aarhus Universitet om at gennemføre, viser da også, at det kniber med danskernes viden om kemi i mad.

Undersøgelsen viser blandt andet, at danske forbrugere ved mest om pesticidrester i frugt og grønt, men at de er mere usikre, når det gælder andre kemiske stoffer i maden. Rigtig mange af de adspurgte ved ikke, i hvilke fødevarer kemiske stoffer som fx akrylamid og dioxin særligt kan forekomme.

- Danskerne kan være trygge ved deres fødevarer, men den nye undersøgelse viser, at der er behov for mere viden. Forbrugerne skal have let adgang til viden og fakta, inden de lægger varer i indkøbskurven i supermarkedet, eller når de står hjemme og skal lave mad til familien, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Kampagne skal hjælpe forbrugerne
Mandag den 2. september lancerer Fødevarestyrelsen kampagnen ”Mad Med Mindre Kemi”, der skal skabe overblik og vejlede forbrugerne til, hvordan de kan undgå kemi i maden. Det sker via en række lettilgængelige online-guides om blandt andet emballage, naturlige giftstoffer i råvarer og forkert tilberedning af mad. De nye guides viser også alternativer til de fødevarer, forbrugerne kun bør spise i begrænsede mængder. Fx kan man halvere sit indtag af pesticidrester ved at skifte til dansk frugt og grønt. Eller man kan vælge økologiske produkter, som stort set ikke indeholder pesticidrester.

Kampagnen ”Mad Med Mindre Kemi” kan ses på madmedmindrekemi.dk, Fødevarestyrelsen.dk eller via Facebook.com/Mad Med Mindre Kemi. På Facebook er der i kampagneperioden mulighed for at få gode råd fra Fødevarestyrelsens kemieksperter, ligesom der løbende vil blive publiceret nyheder om kemi i mad.

Derudover vil du møde kampagnen på landets togstationer, busstoppesteder, indkøbscentre, på tv og som postkort på cafeer, i fitnesscentre og busser. Kampagnen kører fra 2. september og året ud.

Fødevarestyrelsen har udsendt i alt 19 guides til viden om kemi i indkøb og køkken. De fem første guides er rettet mod valg af emballage, mens de resterende 14 er rettet mod specifikke fødevarer samt E-numre:

Hvilke emballager må bruges til hvilke fødevarer - klik her

Vær opmærksom på bisphenol A fra plastik og dåser - klik her

Sådan undgår du fluoriserende stoffer fra emballage - klik her

Vær opmærksom på phthalater (ftalater) i emballage - klik her.

-jk



Mad med mindre kemi


 


Danske forbrugere er usikre og mangler viden om fødevarer og kemiske stoffer. Derfor skal ny kampagne fra Fødevarestyrelsen nu hjælpe forbrugerne med at reducere deres indtag af uønsket kemi i maden


 


SUNDHED En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen, lanceret den 2. september 2013, skal hjælpe forbrugerne med råd og vejledning om, hvordan de kan reducere deres indtag af uønsket kemi i maden. En ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er usikre og mangler viden om, i hvilke fødevarer forskellige kemiske stoffer kan forekomme.


 


Forbrugerne bombarderes i medierne med oplysninger om, hvad der nu er sundt eller skadeligt at spise. Hvis man ønsker at begrænse kemi i sin mad, kan det være svært at vide, hvad man selv kan gøre. En spørgeskemaundersøgelse, som Fødevareministeriet har bedt Aarhus Universitet om at gennemføre, viser da også, at det kniber med danskernes viden om kemi i mad.


 


Undersøgelsen viser blandt andet, at danske forbrugere ved mest om pesticidrester i frugt og grønt, men at de er mere usikre, når det gælder andre kemiske stoffer i maden. Rigtig mange af de adspurgte ved ikke, i hvilke fødevarer kemiske stoffer som fx akrylamid og dioxin særligt kan forekomme.


 


- Danskerne kan være trygge ved deres fødevarer, men den nye undersøgelse viser, at der er behov for mere viden. Forbrugerne skal have let adgang til viden og fakta, inden de lægger varer i indkøbskurven i supermarkedet, eller når de står hjemme og skal lave mad til familien, siger fødevareminister Karen Hækkerup.


 


Kampagne skal hjælpe forbrugerne


Mandag den 2. september lancerer Fødevarestyrelsen kampagnen ”Mad Med Mindre Kemi”, der skal skabe overblik og vejlede forbrugerne til, hvordan de kan undgå kemi i maden. Det sker via en række lettilgængelige online-guides om blandt andet emballage, naturlige giftstoffer i råvarer og forkert tilberedning af mad. De nye guides viser også alternativer til de fødevarer, forbrugerne kun bør spise i begrænsede mængder. Fx kan man halvere sit indtag af pesticidrester ved at skifte til dansk frugt og grønt. Eller man kan vælge økologiske produkter, som stort set ikke indeholder pesticidrester.


 


Kampagnen ”Mad Med Mindre Kemi” kan ses på madmedmindrekemi.dk, Fødevarestyrelsen.dk eller via Facebook.com/Mad Med Mindre Kemi. På Facebook er der i kampagneperioden mulighed for at få gode råd fra Fødevarestyrelsens kemieksperter, ligesom der løbende vil blive publiceret nyheder om kemi i mad.


 


Derudover vil du møde kampagnen på landets togstationer, busstoppesteder, indkøbscentre, på tv og som postkort på cafeer, i fitnesscentre og busser. Kampagnen kører fra 2. september og året ud.


 


Fødevarestyrelsen har udsendt i alt 19 guides til viden om kemi i indkøb og køkken. De fem første guides er rettet mod valg af emballage, mens de resterende 14 er rettet mod specifikke fødevarer samt E-numre:


 


Hvilke emballager må bruges til hvilke fødevarer


http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/madmedmindrekemi/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fFoedevarer%2fMaterialer_genstande%2fSider%2fHvilken-emballage-maa-bruges-til-hvilke-foedevarer.aspx


 


Vær opmærksom på bisphenol A fra plastik og dåser


http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/madmedmindrekemi/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fFoedevarer%2fMaterialer_genstande%2fSider%2fVaer-opmaerksom-p%C3%A5-bisphenol-A-fra-plastik-og-daaser.aspx


 


Sådan undgår du fluoriserende stoffer fra emballage


http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/madmedmindrekemi/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fFoedevarer%2fMaterialer_genstande%2fSider%2fSaadan-undgaar-du-fluorerede-stoffer-fra-emballage.aspx


 


Vær opmærksom på phthalater (ftalater) i emballage


http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/madmedmindrekemi/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fFoedevarer%2fMaterialer_genstande%2fSider%2fVaer-opmaerksom-paa-phthalater-ftalater-i-emballage.aspx


 


-jk


 


 


2/9 2013