Miljøministeren besøger hl-repro i Hedensted
Miljøminister Lea Wermelin har besøgt HL Repro i Hedensted for at høre mere om vandmærketeknologien Digimarc, som meget vel kan blive game changer indenfor cirkulær økonomi.

Miljøministeren besøger hl-repro i Hedensted

Der var affald og genbrug på programmet, da miljøminister Lea Wermelin for nylig besøgte hl-repro i Hedensted. Ministeren skulle høre mere om den unikke Digimarc vandmærketeknologi, der meget vel kan blive en game changer inden for cirkulær økonomi og den måde vi sorterer og genbruger affald på

Den banebrydende teknologi, der indeholder uendelige mængder af data, er udarbejdet af hl-repros amerikanske samarbejdspartner, Digimarc, mens hl-repros opgave er at implementere teknologien på tværs af forsyningskæden, fra produktion til forbrug, så affald kan sorteres og genbruges optimalt, til gavn for samfund, miljø og klima.

- Vi har store forventninger til vandmærke-teknologien, der meget vel kan gå hen og blive en game changer inden for cirkulær økonomi. I dag brændes alt for meget affald, det er store ressourcer vi går glip af, og vi skal have ændret den måde vi tænker affald og genbrug på, udtaler Thomas V. Hartvigsen, CDO hos hl-repro.

hl-repro er en af verdens førende prepress/premedia virksomheder indenfor emballageindustrien, specialiseret i leverancer af digitale løsninger samt højkvalitets trykforme. Og netop hl-repros høje faglige indsigter, ekspertiser indenfor prepress og store innovationsevne, førte til samarbejdet med Digimarc.

Vandmærketeknologien, der er baseret på IoT, er et ikke-synligt, ikke-kemisk dna-vandmærke, der lægges i produktets emballage, på termiske etiketter, tøj hangtags m.m.

Vandmærkerne giver hele forsyningskæden, fra designere, software- & hardwareleverandører, producenter, til distributører, detailhandlere, forbrugere, kommuner, affalds- og genindvindingsindustrier nye måder at agere på da de kan indkode uendelige mængder data i deres produkter og emballage.

Uanset hvor produkterne befinder sig, og uanset deres stand, kan de spores. Teknologien kan også identificere sort plastic, som i dag er en udfordring. Dette skaber mulighed for at sortere affald i rene fraktioner da emballagen kan granuleres op og indgå som (jomfru) ressource i ny produktion.

Nemmere at opfylde producentansvar

Vandmærker giver også mulighed for producenter i forhold til at opfylde deres producentansvar, herunder at reducere C02-forbruget i distributionen bl.a. via mindre transportforbrug og mindre ressourcespild.

- Det handler om meget mere end økonomi. Det handler også om at genanvende ressourcer, om at spare på ressourcer og det handler om CO2 fodaftryk, siger Thomas V. Hartvigsen.

hl-repro er allerede i kontakt med ledende producenter og retailere og brancheorganisationer.

Vandmærketeknologien er testet i HolyGrail projektet, der er faciliteret af Ellen MacArthur Foundation, og vandt i 2019 Packaging Europe Sustainability Awards.

-hawin

14/8 2020