Genanvendte råstoffer beskytter designermøblerne

Genanvendte råstoffer beskytter designermøblerne

Nyt projektet bidrager til virksomheders bæredygtighedsstrategi ved at anvende beskyttelsesemballage produceret med kemisk genanvendt plastaffald

Fra november 2021 bruger den norske producent af high-end designmøbler, Ekornes, ekspanderbart polystyren, EPS, af genanvendt materiale til beskyttelsesemballage til sine møbler. 

De fossile råstoffer til produktion af EPS er simpelthen erstattet af genanvendte råstoffer i starten af produktionen. Det genanvendte materiale har lavere CO2-udledning end 'virgin' EPS-materiale, men har de samme egenskaber.

- Vi er virkelig stolte over at være den første virksomhed, der lancerer dette projekt, sammen med Vartdal Plast og BASF inden for designmøbler. Vi bestræber os altid på at have den bedste emballageløsning til at beskytte vores kvalitetsmøbler, og Styropor Ccycled tilbyder præcis, hvad vi efterspørger: de samme egenskaber som EPS-materiale, der udelukkende er produceret med fossile råstoffer, men som samtidig opfylder behovet for at reducere vores CO2-aftryk. Det passer perfekt ind i vores bæredygtighedsstrategi, siger Solveig Gaundal, Compliance- og CSR-chef hos Ekornes.

Samme kvalitet – men mindre CO2-aftryk
På grund af fremstillingsprocessen har Styropor Ccycled de samme egenskaber som konventionel Styropor. Det bibeholder gode emballageegenskaber som enestående stødabsorbering, hvilket er afgørende for at beskytte designmøbler.

I produktionen af emballagematerialet, der er blevet temmelig kendt gennem de sidste 70 år, erstatter pyrolyseolie de fossile råstoffer.

BASF køber olien fra teknologipartnere, som bruger en termokemisk proces, der hedder pyrolyse, til at omdanne plastaffald, som ellers ville blive brugt til energiproduktion eller ende på en losseplads.

BASF bruger olien helt i begyndelsen af produktionsprocessen til at fremstille ny plast og andre produkter.

Senere blandes de genanvendte og fossile råstoffer i produktionen og kan ikke skelnes fra hinanden. Den genanvendte del allokeres til Styropor Ccycled ved hjælp af en mass balance-metode.

Både allokeringsprocessen og selve produktet er blevet certificeret af en uafhængig auditør. Sammenlignet med konventionel Styropor spares der, ifølge BASF, mindst 50 procent CO2 i produktionen af Styropor Ccycled.

Bevarer ressourcerne og beskytter miljøet
For Vartdal Plast, der omdanner EPS-perler fra BASF til formstøbte dele til Stressless-møbler, giver Styropor Ccycled en række fordele, da produktet er identisk med virgin EPS-materiale.

Produktionsprocessen behøver således ikke blive justeret. Virksomheden og deres produkter er certificeret i henhold til ecoloop-certificeringsprogrammet, hvilket bekræfter, at produkterne er lavet af 100 % genanvendt materiale.

- Vi er begejstrede for at arbejde sammen med BASF og Ekornes om dette projekt. Projektet er et vidnesbyrd om vores gensidige forpligtelse mod en mere bæredygtig fremtid, siger Mounir El'Mourabit, product manager hos Vartdal Plast.

- Nuværende miljøpolitikker fokuserer på at reducere udledningen af drivhusgasser, bevare fossile råvarer og undgå affald eller genbruge det. Ved at bruge produkter fra vores ChemCycling-projekt bidrager vores partner Ekornes aktivt til genanvendelse af plastaffald, og at få den brugte plast ind i cirkulært kredsløb, siger Klaus Ries, leder af BASFs Styrene-forretning i Europa.

-Hawin

 

5/11 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage