Noter fra FEFCO 2019

Noter fra FEFCO 2019

Mogens Lindström rapporterer fra den europæiske bølgepapforening, FEFCO’s tekniske møde. Bæredygtighed og smarte løsninger var på programmet

Af Mogens Lindström

FEFCO, European Corrugated Packaging Association, afholder et teknisk møde hvert andet år. I år var mødet henlagt til Palexpo den 9. – 11. oktober i Geneve. Det tekniske møde samler over 1000 delegerede fra stort set hele verden.

Bølgepapbranchen har kronede dage nu med den hidsige debat omkring emballage og genanvendelse. Udover nogle generelle foredrag om branchens udfordringer har man noget, som mange delegerede sætter stor pris på, nemlig Spotlight Sessions, hvor hver indlægsholder har maksimalt seks minutter til at fremføre sit budskab. Det betyder, at man får nogle relevante input uden for meget udenomssnak.

Batterier af papir

Der var flere spændende indlæg på spotlightsessionen. Den første taler var Lars Sandberg fra Billerud Korsnäs. Lars Sandberg er projekt manager i virksomhedens innovationafdeling, hvor man er i gang med at lave batterier af papir. Han fortalte, at Billerud Korsnäs sammen med forskere på Uppsala Universitet har taget et stort skridt frem mod nye muligheder med batterier.

Man har tilsammen lavet en grundforskning baseret på ren cellulose af alger og udviklet den til at fungere med samme type af fibre, som Billerud Korsnäs normalt anvender for at lave papir og emballage. Små papirbatterier kan sammen med sensorer muliggøre emballager, som kan spores hele vejen gennem transportkæden. Det åbner også muligheder for smarte og mere holdbare emballager.

Smarte emballager kan eksempelvis måle temperaturer og konstatere, om varen er frisk. Det skaber grundlag for emballage løsninger, som på en endnu bedre måde kan sikre kvaliteten af de produkter igennem vareforsyningen. Energilagring i papir i stedet for metal muliggør biobaserede batterier, som kan indgå i cirkulære systemer. Med elektroder baserede på cellulose fra træfibre er ambitionen, at batteriet fremover kan genanvendes sammen med emballagen.

Borfri lim

Norske Borregård præsenterede også flere miljøvenlige tiltag. Blandt andet en borfri lim, som giver mange fordele og ikke belaster miljøet med bor. Man har lavet et projekt sammen med norske Glomma Papp, hvor man har produceret over 70 mio. m2 bølgepap med den borfri lim og har opnået imponerende resultater.

I det hele taget er det befriende at se og høre, hvor meget emballageindustrien engagerer sig i cirkulær økonomi og søger at overholde FN’s 17 klimamål.

Fra skandinavisk side var der deltagere fra DS Smiths danske og svenske afdelinger, Stora Ensos svenske og finske afdelinger, ligesom flere skandinaviske Smurfit Kappa enheder var repræsenteret. Den eneste uafhængige bølgepapfabrik i Skandinavien, Glomma Papp, var repræsenteret med en stor delegation med ejeren Nina Iversen i spidsen.

 

-hawin

8/1 2020