- Tag udgangspunkt i de strengeste kravstillere
Den svenske håndbog ’Åbn dig’! opfordrer og anviser emballageindustrien til nytænkning af designprocesserne
Af Lisbeth Petersen
’Det, som er nødvendigt for 10 procent af befolkningen, er ofte bekvemt for alle’. Sådan lyder et svensk ordsprog, som også er en del af forordet til bogen ’Öppna dig!’ – Åben dig! – skrevet af Lena Lorentzen. Hun er professor i industridesign på Mittuniversitet i Sundsvall, hvor hun forsker og underviser i Design for Alle og Design af let-håndterbare emballager.
I studietiden arbejdede Lena Lorentzen for et medicinalfirma på et projekt om indpakning af gigtmedicin og fik ad den vej kontakt med det svenske gigtforbund. Det blev bl.a. til udvikling af en speciel tang, kaldet Greppet, og et samarbejde, der har stået på lige siden. Og det er bl.a. erfaringerne fra de mangeårige projekter , Lena Lorentzen nu deler ud af.
I ’Öppna dig!’ refererer hun bl.a. til en svensk undersøgelse, som viser, at 75 procent af befolkningen ser det som et irritationsmoment ikke at kunne åbne en emballage. Desuden fortæller ni ud af 10 personer, at de har oplevet at komme til skade på grund af en emballage, der var svær at åbne.
Fingre, syn og kognitive evner
Med en række konkrete eksempler på emballager som poser, dåser, plast- og glasflasker, æsker, kartonner m.fl. giver forfatteren gode råd og anvisninger på, hvad problemerne for forbrugerne ofte er, og hvordan de kan undgås. Og det er ikke alene fingrenes udfordringer med eksempelvis for stramme låg, dåseringe, der er umulige at få løsnet, eller usynlige plastsnipper på banderoler, Lena Lorentzen fokuserer på. Ud over ’grebsformåen’ bliver det menneskelige syn og kognitive evner også taget i betragtning, og designprofessoren understreger vigtigheden af, at emballageudviklere altid fremstiller modeller i tre dimensioner.
- I traditionel designproces spørger man typisk mennesker omkring sig, hvad de synes og de ideer, man har. Man tænker måske også; så skal min model udformes, så jeg selv kan håndtere den, og dog alligevel justeres til dem, som er lidt svagere. Men når man tager udgangspunkt i tolerante kravstillere, bliver resultatet oftest et redesign af gamle løsninger. Hvis man i stedet tager udgangspunkt i de strengeste kravstillere, kan du skabe nye, innovative produkter, som gør alle glade, skriver Lena Lorentzen og understreger, at ’de strengeste’ både er personer med nedsat funktion i hænderne, nedsat syn eller kognitiv formåen.
Pladesaks til åbning af blisterpakning
- Skal emballagen bruges af børn, bør man have repræsentanter fra de yngste aldre med i processen, tilføjer forfatteren og pointerer også vigtigheden af at hjælpe forbrugerne med at forstå, hvordan en emballage skal åbnes.
- Blisterpakninger er nok den emballagetype, som folk oplever som allersværest at åbne. Derfor bruger mange forskelligt ’værktøj’ som knive, sakse eller sågar en metalpladesaks, som jeg i et tilfælde har oplevet, fortæller Lena Lorentzen og råder producenterne til, både med grafisk design, tekst og formgivning, at markere tydeligt, hvor og hvordan emballagen er tænkt til at blive åbnet.
Og hun minder producenterne om, at en god, håndterbar emballage er med til at styrke virksomhedens image og bidrager til kundernes positive oplevelse:
- En utilfreds kunde fortæller om sine negative oplevelser, en tilfreds kunde vender tilbage. Og desuden stiger markedsandelen for produkter, hvor emballagen kan håndteres af en større målgruppe.