Pioner får pris for at sætte tal på madspild

Pioner får pris for at sætte tal på madspild

Klaus Jørgensen fra Landbrug & Fødevarer var den første, som for 13 år siden fik sat fokus på omfanget af danskernes madspild. Nu belønnes talknuseren belønnes med en prisen 'Stræberen' for sin mangeårige indsats

Områdechef i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, var den første herhjemme, der satte fokus på madspildets omfang. Allerede i 2006 gennemførte Klaus Jørgensen de første beregninger om husholdningernes madspild, hvilket gav startskuddet til en årelang kamp mod madspild.

Lige siden har Klaus Jørgensen og Landbrug & Fødevarer haft fokus på madspild i form af undersøgelser, analyser, oplysningskampagner og stærke samarbejder med flere organisationer og aktører i hele værdikæden fra jord til bord.

På fødevarebranchens store branchedag, Fødevaredagen, fik Klaus Jørgensen tildelt prisen 'Stræberen' for sin 13 år lange indsats mod madspild. 'Stræberen' er indstiftet af organisationen De Samvirkende Købmænd og gives til en person, der har udmærket sig i kampen mod madspild.

Årets prismodtager, Klaus Jørgensen, glæder sig over prisen:
- I begyndelsen var det svært at få omverdenen med på vigtigheden af at reducere madspild. Dengang i 2006 var konjunkturen på sit højeste, og der var ingen, der tænkte på at mindske madspild. Men for mig har det altid været vigtigt, at god, sund mad spises og ikke spildes. Der er fortsat et stort arbejde, der kan gøres for at mindske madspildet, så arbejdet slutter ikke her. Vi har gang i mange spændende projekter, der kan reducere madspildet endnu mere.

Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, mener, at kampen mod madspild helt og aldeles er afhængig af, at Selina Juuls engagement som ildsjæl og ambassadør for sagen har fået et solidt fundament i form af faktiske tal:

- I købmandens verden gælder det om at finde en balance mellem følelser og facts. Og det er gået op i en højere enhed i et tæt samarbejde mellem bl.a. Stop Spild Af Mad, Landbrug & Fødevarer og købmændene, siger han.

Klaus Jørgensen, Selina Juul og John Wagner

Sidste års modtager af 'Stræberen' stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, Selina Juul, glæder sig over, at Klaus Jørgensen modtager 'Stræberen' i år:

- Jeg ser meget op til Klaus Jørgensens eminente, faglige indsats, der altid har været i verdensklasse. Det er netop Klaus Jørgensens beregning af danskernes madspild, jeg så omtalt i medierne, der i juli 2008 gav mig inspiration til at danne forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Lige siden har vi haft et godt og tæt samarbejde. Klaus Jørgensen fortjener ros for sin mangeårige og fremragende indsats i kampen mod madspild.

Modtageren beholder 'Stræberen' i et år, hvorefter De Samvirkende Købmænd, den nuværende og tidligere modtager af 'Stræberen' tildeler prisen til en ny, værdig modtager, der har udmærket sig i kampen mod madspild.

Sidste år under Folkemødet modtog stif ter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul 'Stræberen', der er en skulptur på 26 kg. og er udført af den nu afdøde billedhugger, Torben Bøgh Hansen, i 2008.

-lipe

25/9 2019
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret