Interessen for at genanvende plast stiger
Interessen for at genanvende plastaffald er stigende, men for langt de fleste er det endnu ikke økonomisk rentabelt. En bannerfører på området er Matas, der siden 1995 har taget imod tom emballage i butikkerne
Verdens plasticproduktion er 20-doblet siden 60’erne, og en tredjedel bruges til emballage. Det meste ender i enorme flydende 'plastic-øer', der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika. Nu har den danske detailhandel dog for alvor fået øje på, at der er et stort potentiale netop for genanvendelse af plasticemballage. Med store krav til emballagens kvalitet og renhed skal der dog arbejdes systematisk, før det betaler sig.
– Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte. Der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design, men der er stadig et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, og det er der, vi skal hen, forklarer Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.
50 tons plastemballage returneret i 2016
Én af de danske virksomheder, der arbejder målrettet på at genanvende så meget plast som muligt, er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra varer, der er købt i butikken, og returplasten bliver herefter anvendt til nye plastprodukter – for eksempel fødderne til trafikkegler og tæpperør. I løbet af 2016 returnerede kunderne 19 tons brugt plasticemballage til Matas, som materialisterne sammen med over 31 tons transportplast – i alt mere end 50 tons plastemballage – leverede videre til genanvendelse.
– Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men med Matas Retursystem tilbyder vi vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet, siger Henrik Engberg Johannsen, informations- og miljøchef, Matas.
På kurs mod plasticdyr og CO2-udledning
Ifølge FN ender mere end otte millioner tons plastic i verdenshavene om året, og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov anslås det, at produktionen af plastic i 2050 vil være tre-fire gange højere end i dag. Det vurderes, at 80 procent af det plasticaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land, og det er en udfordring, som for alvor er kommet på dagsordenen i EU, der lancerer en europæisk plaststrategi senere i år.
– Plasticemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og kan gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning, forklarer Marianne Bigum, civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.
-hawin