Folketing sender 285 mio. kroner ind i kampen mod skadelig kemi
Alle Folketingets partier er blevet enige om en ny kemiindsats 2018-2021, der særligt har fokus på at beskytte sårbare grupper såsom ufødte, børn og unge mod skadelig kemi i både produkter og fødevarer.
Forbrugerne skal føle sig trygge, når de køber fødevarer og produkter. Og det er helt nødvendigt med en fortsat stærk beskyttelse af sårbare grupper og kommende generationer. Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, der står bag den nye kemiindsats på tværs af miljø- og fødevareområdet, enige om.
- Danmark er allerede en front-runner på kemiområdet. Med den nye kemiindsats sætter vi ambitionsniveauet endnu højere op. Skadelig kemi skal ud af produkter og fødevarer. Det skal det, så vi kan beskytte navnlig de ufødte, børn og unge mest muligt. Derfor jeg glad for, at det er et enigt Folketing, som er klar til at sende knap 285 mio. kroner ind i kampen mod skadelig kemi. Vi har lavet en rigtig god aftale, som sikrer, at vi fortsat er ambitiøse omkring kemi, også i EU-sammenhæng, hvor regeringen vil arbejde for også at lægge et højt ambitionsniveau, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Med den nye kemiindsats styrkes midlerne til at forebygge allergi, mens midlerne til en styrket og sammenhængende information om kemi i produkter, biocider og fødevarer, herunder udbredelse af miljømærker, mere end firdobles. Derudover sættes der 34,3 mio. kroner af til at styrke vidensopbygningen og forskningen i hormonforstyrrende stoffer, mens importkontrollen af kemi i fødevarer, biocider og forbrugerprodukter øges.
Skærpede sanktioner styrket og forskning
Aftalekredsen bag den nye kemiindsats udtaler:
- Socialdemokratiet er gået til forhandlingerne med det klare mål at få skærpet sanktionerne for de virksomheder, der overtræder reglerne. Vi skal særligt sætte hårdt ind for de virksomheder, som gentagne gange bliver snuppet af myndighederne. Derfor er jeg rigtig tilfreds med, at vi har fået ind i indsatsen, at der skal kigges på at skærpe sanktionerne. Desuden er vi tilfredse med, at vi styrker forskningen i farlig kemi, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).
- Vi er meget tilfredse med, at vi med aftalen får sat ekstra midler af til en styrket regulering af allergifremkaldende stoffer. Rigtig mange danskere lider af allergi. Nu sender vi et signal om, at vi skal have de værste allergifremkaldende stoffer ud af produkterne, så vi kan forhindre, at kurven med allergiramte danskere fortsætter opad, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).
- Flere og flere danskere køber produkter direkte på nettet. Derfor er det afgørende, at vi både arbejder for at sikre, at produkter med skadelig kemi slet ikke når Danmark eller EU fra tredjelande, og at vi har en stærk og effektiv kontrol af de varer, der kommer ind i Danmark. Jeg er også meget glad for, at vi prioriterer forskning i hormonforstyrrende stoffer, så vi kan tage højde for de skadelige effekter, der kan være, siger fødevareordfører Lise Bech (DF).
Fokus på miljømærkninger
- Jeg er rigtig glad for, at miljømærkningsordningen nu styrkes. Miljømærkerne gør det let for danskerne at se hvilke produkter i supermarkedet, der er fri for skadelig kemi. Enhedslisten vil fortsætte arbejdet for, at forbrugerne, selv ved den mindste mistanke om skadelig kemi, advares, siger miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL).
- Det har været afgørende for Liberal Alliance, at vi både beskytter forbrugerne samtidig med, at de danske virksomheder får fair vilkår. Derfor har vi lagt vægt på, at kemiindsatsen skal fremme EU-regler, som beskytter forbrugerne og giver gode muligheder for vækst i danske virksomheder. Det arbejde, synes jeg, at vi har skabt et godt grundlag for at fortsætte, siger miljøordfører Carsten Bach (LA).
- For Alternativet er det centralt, at vi har et klart fokus på at undgå, at kemiske produkter er til skade for miljøet. Vi skal forsøge at skifte potentielt skadelige stoffer ud med grønnere alternativer, og sørge for at erhvervet bliver bedre til at genanvende materialer, så vi belaster miljøet mindst muligt, siger miljøordfører Christian Poll (Å).
- Jeg er glad for, at vi med den nye indsats prioriterer miljømærkerne Svanen og Blomsten samt en særskilt indsats for at få mindre PVC i forbrugerprodukter. Det er afgørende, at forældre har et grønt alternativ og kan være trygge ved at putte deres børn i regntøj. Samtidig skal vi skabe større incitament for virksomheder til at udvikle en mere cirkulær økonomi, siger miljøordfører Ida Auken (R).
- Jeg er rigtig glad for, at vi under forhandlingerne fandt midler til at styrke forskningen i hormonforstyrrende stoffer. Vi har en rigtig stor viden i Danmark, men der er stadig rigtig meget, hvor vi ikke ved. Blandt andet hvordan stoffer, som måske ikke er hormonforstyrrende i sig selv, kan blive det i kombination med andre stoffer. Udfordringen er klar – pigerne går for tidligt i puberteten, mænds sædkvalitet er faldende mv.. Det skal vi have vendt, siger formand for SF Pia Olsen Dyhr.
- Det er afgørende, at forbrugerne altid kan finde information om skadelige kemiske stoffer. Derfor er vi i Det Konservative Folkeparti glade for, at vi med indsatsen styrker informationsindsatsen og gør det nemmere for forbrugerne at træffe valg på et oplyst grundlag, siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).
- Venstre har et meget stort fokus på at beskytte forbrugerne mod skadelig kemi – både i produkter og fødevarer. Derfor er jeg tilfreds med, at vi prioriterer mere information til forbrugerne og mere forskning i blandt andet hormonforstyrrende stoffer. På den måde er vi hele tiden klar til at sætte ekstra ind, siger miljøordfører Erling Bonnesen (V).
-lipe