Det meste fødevareaffald bliver genanvendt
Fødevareindustrien er god til at anvende fødevareaffald på forskellige måder, så dét, der rent faktisk går til spilde, er begrænset. Det gælder især for animalske produkter, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.
Mislykkede grønsager kan bruges til produktion af biogas, knækkede æg kan indgå i minkfoder og spildemælk kan bruges til kalvefoder.
I Danmark er fødevareindustrien god til at undgå fødevareaffald ved at anvende kasserede produkter til andre formål - helt i tråd med ånden i den cirkulære bioøkonomi.
- I forhold til mængden der produceres, er det kun små procenter i både primærproduktionen og fødevareindustrien, der går til spilde på årsbasis i Danmark, siger videnskabelig assistent Anna Borum fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.
Sammen med kollegaer fra Institut for Fødevarer og Institut for Agroøkologi har hun på foranledning af Miljø- og Fødevareministeriet kortlagt madspild i fødevareindustrien i Danmark.
Resultaterne fremgår af en rapport udgivet af DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
Kun lidt går til spilde
Produktion af fødevarer er en af de menneskelige aktiviteter, der bidrager væsentligst til udledning af drivhusgasser og udnyttelse af diverse begrænsede ressourcer som vand, jord og mineraler. Med dette in mente er det ekstra ærgerligt, hvis fødevarerne ikke bliver spist, men blot går til spilde.
Ifølge FN's sundhedsorganisation FAO går over en tredjedel af den producerede mad til spilde på globalt plan.
Forskerne på Aarhus Universitet har set på både primærproduktionen og fødevareindustrien og undersøgt fødevarer i fem kategorier:
Kød- og kødprodukter, herunder fisk
Mælk og mejeriprodukter
Æg og fjerkræ
Korn og bageriprodukter
Frugt og grønt, herunder kartofler
Undersøgelserne viste, at det er minimalt, hvor meget af vores fødevarer, der går til spilde i primærproduktionen og fødevareindustrien, da mange af affaldsprodukterne bliver brugt til produktion af biogas, husdyrfoder, markgødning eller farmaceutisk produkter.
Uspiselige produkter kan brændes og bruges til varmeproduktion. Affaldsprodukter, der anvendes til foder, kan erstatte behovet for produktion af andet foder. Endelig bliver nogle affaldsprodukter anvendt til højværdiprodukter som fiskeolie eller fiskemel, der kan bruges i produktion af fødevarer eller foder.
Størsteparten af vores madspild opstår længere ud i kæden, det vil sige fra detailleddet og frem til forbrugerne. Det anslås, at i
industrialiserede lande udgør spild hos forbrugerne cirka 40 procent af den totale madspild.
-lipe