-Vi er meget mere grønne, end folk tror
Danmarks største trykkeri – Dansk AvisTryk - ligger på Sydvestvej i Glostrup. Her finder man de to helt unikke trykkemaskiner Elna og Andrea og et hjerte, der banker for bæredygtig skovdrift
Af Louise S. Strøbech
Det er store tal, mængder og hastigheder, der kommer ud af munden på produktions- og salgsdirektør Flemming Pedersen, når han fortæller om Dansk AvisTryk, hvor han siden september 2001 har været højre hånd for grundlægger, ejer og administrerende direktør Sven Togsverd.
På trykkeriet på Sydvestvej i Glostrup arbejder de to fuldautomatiske trykmaskiner Elna og Andrea nærmest i døgndrift, og der er altid 700-800 ton papir på lager. Seks forskellige kvaliteter i fem forskellige bredder. Papiret kommer i store ruller, og hver dag kører der 50-60 ton papir gennem trykmaskinerne. Dagblade, ugeaviser, reklameproduktioner og alle mulige andre typer tryksager. Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten dagligt, ugeaviser fra Vestegnen og Sjællandske Medier. Og meget andet.
Det økonomisk fornuftige valg
- Målt på tonnage er vi det største trykkeri i Danmark ud af de 12, vi er tilbage. For nylig var vi 13, nu er vi 12, og 25 % af den samlede tonnage kører gennem os, fortæller Flemming Pedersen.
Udover de faste kunders tryksager er der også plads til og mulighed for at køre langt mindre opgaver gennem trykpressen, hvis man ikke lige har en ugeavis, en reklameavis eller et dagblad, man skal have udgivet.
- Vi kan i princippet lave hvad som helst, og vi laver da også masser af ting i mindre oplag. Det kan vi sagtens assistere med. Vi har en både miljøvenlig og prisvenlig produktionsform, dog er vi især det økonomisk fornuftige valg, hvis oplaget er over 5000. Og det behøver ikke ligne en avis – det kan også ligne et magasin, siger Flemming Pedersen.
Segmentering efter big data giver værdi
Ud over at være produktions- og salgsdirektør er Flemming Pedersen også IT-mand, og det er bl.a. ham, der assisterer med ’Segmentering efter big data’, hvor kunder med en stor mængde data om deres kunder kan ramme helt præcist i forhold til den enkelte modtager – også hvis oplaget er stort.
- Hvis kunden har de rette data, kan vi arbejde i ti produktionslinjer, så bladene ligner hinanden udenpå, men hvor de indeni er personaliseret til den specifikke type kunde, der modtager bladet. På den måde bliver annoncerne mere målrettet og får langt større effekt. Det assisterer vi også med, fortæller Flemming Pedersen, der som de andre 53 ansatte i virksomheden er stolt af de store trykmaskiner, som Sven Togsverd tog initiativ til at få fragtet til Danmark i 2008.
Tryktårne i eget design
Sven Togsverd startede virksomheden d. 1. maj 1976 og har altid været villig til at investere i fremtiden. I vanvittige løsninger, som Flemming Pedersen formulerer det.
- De er de største tryktårne, som leverandøren Koenig & Bauer fra Tyskland nogensinde har leveret og er blandt det nyeste udstyr i verden. Der er ikke stillet mange trykpresser op, siden vi fik vores i 2008. Koenig & Bauer er virkelig Rolls Royce’en indenfor trykmaskiner, leverer til hele verden, og mekanikken holder næsten evigt.
Adm. direktør og ejer Sven Togsverd grundlagde Dansk AvisTryk i 1976.
- Elna og Andrea er vores eget design og meget anderledes end andre trykmaskiner. De kan køre papirbaner på op til 2385 mm og udlæggerbåndet håndterer op til 85.000 eksemplarer i timen, hvilket er topfarten på pressen, der kører med 70 km i timen. Det hele er automatiseret, så ud af de 50-60 ton, der kører igennem hver dag, er der ingen medarbejdere, der løfter et kilo, fortæller Flemming Pedersen, der sagtens kunne snakke meget mere om de to unikke tryktårne, der har en levetid på mindst 30 år, når de som hos Dansk AvisTryk bliver vedligeholdt og opgraderet med faste intervaller.
Papiret genbruges syv gange
Men vigtigst for ham er faktisk den grønne profil, som trykkeriet omhyggeligt har opbygget over årene:
- Vi kører en langt mere miljørigtig form for produktion, end de fleste tror. Vi bliver nogen gange beskyldt for at rydde regnskoven, men det er på ingen måde tilfældet. Vi er både FSC-certificeret og certificeret med EU-Blomsten, og det papir vi bruger, kommer fra bæredygtige skove i primært Sverige og i Norge. Og fordi vi er så gode til at genbruge avispapir i Danmark, bliver fibrene genbrugt igen og igen. Gennemsnitsfibrene er brugt syv gange, før de til sidst bliver lavet til f.eks. pap eller varme. Faktisk er det sådan, at al den tid, Stora Enso, som vi køber papiret af, har drevet industriskov i Sverige og Norge, er skovarealet fordoblet, fortæller Flemming Pedersen og tilføjer, at de dele af træet, der bliver lavet til papir, er restprodukter fra produktionen af planker til f.eks. byggeriet. Stammerne bruges til planker, mens trækroner og afskær bruges til papir.
Certificeret til bæredygtige tryksager
Dansk AvisTryk har gennem Den Danske Presses Fællesindkøb – hvor Flemming Pedersen i øvrigt er medlem af bestyrelsen - været FSC-certificeret siden november 2009, men ifølge Flemming Pedersen har kunderne kun taget museskridt i forhold til at blive certificeret og dermed udgive bæredygtige tryksager. Formentlig fordi det koster ekstra at få det lille grønne logo på sine udgivelser, spekulerer han.
- Politiken var det første dagblad, som blev FSC-certificeret for cirka 10 år siden, og generelt var dagbladene hurtige, men de udgør kun en lille del af vores produktion. Der kommer flere og flere med, men selvom det har taget fart indenfor det seneste års tid, så er der kun ca. 50 % af vores kunder, der er FSC-certificerede, siger Flemming Pedersen, der afslutningsvist giver udtryk for en undren:
- EU-Blomsten derimod, som vi også er certificeret under, er der nærmest ingen i Danmark, der interesserer sig for. Vi har Blomsten, fordi vi har kunder i bl.a. Sverige, Holland og Tyskland, og fordi den er smartere at håndtere som produktionsvirksomhed, da alt i produktionen kan blive Blomst-certificeret.