Robotarme giver markant færre sygedage

Robotarme giver markant færre sygedage

Medarbejderne blev taget grundigt med på råd, da tekstiltrykvirksomheden NS System i 2016 stod over for at skulle indføre robotteknologi i produktionen. De ansatte fik lov at bestemme dens arbejdsopgaver – og robotarmen blev så populær, at virksomheden i dag har fire

– Vi investerede ikke i UR-robotterne for at erstatte vores medarbejdere, men for at aflaste dem. Og de sidste to blev faktisk indkøbt på medarbejdernes opfordring, fortæller Niels Rask, administrerende direktør hos NS System.

NS System i Frederikshavn er en af Nordeuropas største leverandører af tekstiltryk og samarbejder blandt andet med nogle af Danmarks største kæder inden for sports- og arbejdstøj. Hovedparten af NS Systems mere end 70 medarbejdere arbejder i produktionen, og siden 2016 er bemandingen blevet forstærket med fire UR-robotter.

Inden den første robot flyttede ind hos NS Systems produktion i starten af 2016, havde virksomheden taget tilløb i et par år – dels for at forberede medarbejderne på en øget automatisering af produktionslinjen, dels for i fællesskab at finde de mest relevante arbejdsopgaver for en robotkollega.

– Vi brugte et par år på at bearbejde projektet lidt med vores medarbejdere ved at fortælle dem om fordelene ved robotteknologi og vise videoer med robotterne i arbejde. Vi ville gerne motivere og engagere medarbejderne, og det var vigtigt for os, at de forstod, at robotten skulle aflaste dem, ikke erstatte dem, fortæller Niels Rask og fortsætter:

– Så vi gennemførte en rundspørge blandt alle medarbejdere og spurgte, hvor de mente en robot ville kunne gøre mest gavn. Herefter lavede vi en top fem over de hyppigst foreslåede opgaver, og i dag er det UR-robotter, der løser tre af dem.

Fire robotkollegaer i produktionen

I dag står der fire samarbejdende robotarme fra Universal Robots i NS Systems produktion i Frederikshavn. Den ene lægger plastfolieark på et transportbånd, den anden samler færdigt udskårne folieark op og stabler dem på et bord, mens de sidste to har overtaget det manuelle arbejde med udtagning af materialer fra to forskellige trykmaskiner.

Den første blev indkøbt til den opgave, der toppede listen over medarbejdernes forslag til opgaver, hvor en robot ville kunne gøre størst nytte: placering af 70 x 100 cm store plastfolieark på et transportbånd, der kører arkene igennem en varmetunnel.

– Tidligere stod der en medarbejder og tog et ark ad gangen og lagde det op på transportbåndet. Nu gør robotten det. Det betyder, at medarbejderen ikke længere slider på især albue- og skulderled ved at udføre det gentagne og ensidige manuelle arbejde, men i stedet arbejder med andre opgaver i produktionen, forklarer Niels Rask.

Færre sygedage og mere varierende opgaver

De seneste to UR-robotter i NS Systems maskinpark blev indkøbt på opfordring fra produktionsmedarbejderne selv og har i dag overtaget det manuelle arbejde med at tage materialer ud af to trykmaskiner.

– Førhen oplevede vi stor slitage hos medarbejderne og mange sygedage omkring trykmaskinerne, og især her har vi fået mærkbart færre sygedage, efter vi har fået robotarmene, fortæller Niels Rask.

Ifølge den nordjyske direktør valgte man UR-robotterne på grund af deres enkle og intuitive brugerbetjening og ikke mindst, fordi de arbejder kollaborativt. Men i høj grad også på grund af deres fleksibilitet og flytbarhed:

– Nu har vi købt to robotter til at tage arkene ud af trykmaskinerne. Det kunne vi også have brugt standardsystemer til, men vi valgte UR-robotterne, fordi de er så fleksible, at vi også kan bruge dem et andet sted, hvis vi for eksempel på et tidspunkt skulle få en fuldautomatiseret trykmaskine.

Vil vækste gennem automatisering

I dag er de fire UR-robotter en helt naturlig del af bemandingen, og ifølge Niels Rask er det langt fra utænkeligt, at der kommer endnu en UR-kollega hos NS System. Han fortæller, at man allerede forbereder både virksomheden og personalet på yderligere automatik og robotteknologi. I den forbindelse har alle medarbejdere for nylig haft en uddannelsesdag på Aalborg Universitet for at blive klogere på robotteknologi og se eksempler på produktionslinjer, hvor der indgår robotteknologi.

– Vi vil gerne vækste gennem automatisering, og vi kan jo se, at det virker. Eksempelvis har vores første UR-robot decideret flyttet totredjedele af det arbejde, medarbejderen førhen udførte, så personen nu har fået mere varierende arbejdsopgaver. Og samtidig var robotten tjent hjem allerede efter halvandet år, lyder det fra direktøren.

-hawin

30/4 2018
  • Heidelberg skaber udsigt til fortsat lønsomhed for trykkerier

    Heidelberg skaber udsigt til fortsat lønsomhed for trykkerier

    tryk-og-print ›Prinect Touch Free fokuserer på den mest omkostningseffektive produktionsvej, og som leverandør af totalløsninger støtter Heidelberg dermed trykkerier på et teknologineutralt grundlag i hele værdikæden
  • Danske Windelev med i ny Perrier-satsning

    Danske Windelev med i ny Perrier-satsning

    tryk-og-print ›Reproarbejde og trykplader fra Jørgen Windelev i Rødovre var vigtige elementer for emballagen, da sydfranske Perrier tidligere i år indledte en global lancering af en helt ny produktserie, Maison Perrier med mineralvand i en række smagsvarianter
  • Soma præsenterer AI- og automatisering ved åbent hus-arrangement

    Soma præsenterer AI- og automatisering ved åbent hus-arrangement

    tryk-og-print ›Soma, der producerer avancerede flexografiske trykmaskiner, følger den store succes på Drupa op med et åbent hus-arrangement den 20. november 2024 på sit hovedkontor i Landskroun, Tjekkiet. Her vil der være fokus på automatisering, anilox-håndtering og tryk på rørfolier 
  • 3D-print baner vejen for yderligere vækst hos Carmo

    3D-print baner vejen for yderligere vækst hos Carmo

    tryk-og-print ›Med et udviklingsforløb hos Dansk AM Hub bag sig går Carmo styrket mod fremtiden. Implementering af Additive Manufacturing (AM) supplerer plastvirksomhedens grundydelser og åbner nye strategiske døre
  • Routing er temaet for BASF's farvetrends til bilindustrien 2024/25

    Routing er temaet for BASF's farvetrends til bilindustrien 2024/25

    tryk-og-print ›Hvert år skaber BASF Coatings en ny farvekollektion for at inspirere bildesignere over hele verden. Farvetendenserne for 2024/25 har temaet Routing, som er inspireret af kommunikationsteknologi, hvor farverne domineres af rød, sort, metallic og meget mere
  • Første Pantone-validering for dybtrykpresse

    Første Pantone-validering for dybtrykpresse

    tryk-og-print ›BOBST har fået 'det ultimative kvalitetsstempel' med en validering for virksomhedens udvidede farveskala. Det sker efter en omfattende test på BOBSTs egen MASTER RS 6003-trykpresse, som viser, at ægte farvekonsistens på dybtryk endelig er opnået
  • Mød eksperterne hos ScanTeco

    Mød eksperterne hos ScanTeco

    tryk-og-print ›Leverandøren af udstyr til tryk, konvertering og recycling, ScanTeco byder velkommen på standen, når ScanPack åbner dørene for besøgende på Svenska Mässan i Göteborg
  • Fujifilm etablerer europæisk, cirkulært produktionscenter

    Fujifilm etablerer europæisk, cirkulært produktionscenter

    tryk-og-print ›På virksomhedens afdeling i Holland vil FUJIFILM Business Innovation fremme cirkulation af produkter og ressourcer på det europæiske marked. Første opgave for det nye center er at indsamle brugte tonerkassetter fra printere og genfremstille dem til nye