Nyt center for industriel 3D print på vej

Nyt center for industriel 3D print på vej

Med et nyt produktionscenter vil Teknologisk Institut uddanne virksomheder i industriel 3D-print

Med det første center af sin art i Danmark vil Teknologisk Institut uddanne virksomheder i brugen af 3D-print i industrien.

Centeret, som åbner i slutningen af 2017, skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i metal i produktionen i Danmark. På verdensplan spår Deloitte at markedet for 3D-print vil stige til mere end 20 milliarder dollars i 2020.

- Med centeret vil vi hjælpe virksomhederne med at skabe det industrielle gennembrud for 3D-print i Danmark. Teknologien benyttes allerede nu flere steder til prototyper, men potentialet for at implementere 3D-print i produktionskæden er lige så stor, hvis ikke endnu større, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

I løbet af produktionscenterets første år sigter Teknologisk Institut efter at producere mere end 3.000 3D-printede komponenter samt at uddanne mere end 500 ingeniører, designere og direktører i teknologien. Med industriel 3D-print kan man printe unikke emner i fx metal, og teknologien indeholder en række fordele inden for design, produktionstid og pris, som passer til kundernes stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

En af de første virksomheder, der er parat til at uddanne medarbejderne er Danfoss, der som partner i det nye center ser en række strategiske fordele ved at opkvalificere kompetencerne inden for 3D-print.

- Vi tror på, at 3D-printprocesserne vil blive industrialiserede inden for de nærmeste år. Ved at bruge denne teknologi i produktionen kan vi nedsætte vores omkostninger, og derfor har vi brug for uddannede medarbejdere, der er parate til at eksekvere, siger Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufacturing, Danfoss.

Hos Grundfos har man i flere år arbejdet med 3D-print i metal og ser teknikken som en måde at optimere virksomhedens produktion. Med involveringen i 3D print centeret vil Grundfos gøre metalprint operationelt i virksomhedens produkter.

- Grundfos ser 3D-print som en fremtidig produktionsmetode og for os handler det om at være klar til dette og undersøge de nye muligheder inden for proces og design. Vi forventer, at 3D-print kan skabe radikale forandringer i måden vi producerer som vil bibringe øgede konkurrencefordele siger Thorsten Brorson Otte, Manager for Additive Manufacturing hos Grundfos.

-hawin

 

FAKTA:

Centeret bygges videre på de eksisterende 3D print faciliteter på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle, Aarhus.

Antal maskiner: 5 metalprintere + maskiner til alle omkringliggende processer (hærdeovn, bearbejdningscenter, overfladebehandling o.l.)

Forventet åbning: Slut 2017

I første omgang planlægger Teknologisk Institut at investere ca. 20 mio kr. centeret. Der er indgået aftale med projektpartnerne om yderligere investering.

Centeret skal dels uddanne specialister i industriel 3D print, udføre udviklings- og produktionsopgaver for eksterne kunder samt investere i forskellige forsknings- og udviklingsprojekter.

Teknologisk Institut fik installeret sin første 3D-printer i 1989 og har siden da arbejdet kontinuerligt med teknologien. De sidste ti år har TI også printet i metal, som har et stort potentiale for produktionen i danske virksomheder.

 

15/6 2017
  • Heidelberg skaber udsigt til fortsat lønsomhed for trykkerier

    Heidelberg skaber udsigt til fortsat lønsomhed for trykkerier

    tryk-og-print ›Prinect Touch Free fokuserer på den mest omkostningseffektive produktionsvej, og som leverandør af totalløsninger støtter Heidelberg dermed trykkerier på et teknologineutralt grundlag i hele værdikæden
  • Danske Windelev med i ny Perrier-satsning

    Danske Windelev med i ny Perrier-satsning

    tryk-og-print ›Reproarbejde og trykplader fra Jørgen Windelev i Rødovre var vigtige elementer for emballagen, da sydfranske Perrier tidligere i år indledte en global lancering af en helt ny produktserie, Maison Perrier med mineralvand i en række smagsvarianter
  • Soma præsenterer AI- og automatisering ved åbent hus-arrangement

    Soma præsenterer AI- og automatisering ved åbent hus-arrangement

    tryk-og-print ›Soma, der producerer avancerede flexografiske trykmaskiner, følger den store succes på Drupa op med et åbent hus-arrangement den 20. november 2024 på sit hovedkontor i Landskroun, Tjekkiet. Her vil der være fokus på automatisering, anilox-håndtering og tryk på rørfolier 
  • 3D-print baner vejen for yderligere vækst hos Carmo

    3D-print baner vejen for yderligere vækst hos Carmo

    tryk-og-print ›Med et udviklingsforløb hos Dansk AM Hub bag sig går Carmo styrket mod fremtiden. Implementering af Additive Manufacturing (AM) supplerer plastvirksomhedens grundydelser og åbner nye strategiske døre
  • Routing er temaet for BASF's farvetrends til bilindustrien 2024/25

    Routing er temaet for BASF's farvetrends til bilindustrien 2024/25

    tryk-og-print ›Hvert år skaber BASF Coatings en ny farvekollektion for at inspirere bildesignere over hele verden. Farvetendenserne for 2024/25 har temaet Routing, som er inspireret af kommunikationsteknologi, hvor farverne domineres af rød, sort, metallic og meget mere
  • Første Pantone-validering for dybtrykpresse

    Første Pantone-validering for dybtrykpresse

    tryk-og-print ›BOBST har fået 'det ultimative kvalitetsstempel' med en validering for virksomhedens udvidede farveskala. Det sker efter en omfattende test på BOBSTs egen MASTER RS 6003-trykpresse, som viser, at ægte farvekonsistens på dybtryk endelig er opnået
  • Mød eksperterne hos ScanTeco

    Mød eksperterne hos ScanTeco

    tryk-og-print ›Leverandøren af udstyr til tryk, konvertering og recycling, ScanTeco byder velkommen på standen, når ScanPack åbner dørene for besøgende på Svenska Mässan i Göteborg
  • Fujifilm etablerer europæisk, cirkulært produktionscenter

    Fujifilm etablerer europæisk, cirkulært produktionscenter

    tryk-og-print ›På virksomhedens afdeling i Holland vil FUJIFILM Business Innovation fremme cirkulation af produkter og ressourcer på det europæiske marked. Første opgave for det nye center er at indsamle brugte tonerkassetter fra printere og genfremstille dem til nye