Der er tryk på til DM i Skills
Industriens Uddannelser varmer op til DM i Skills i Høng med en stribe portrætter af industriens konkurrencedeltagere. Vi bringer portrættet af Oliver Thornqvist, som er i lære på uddannelsen til grafisk tekniker
10 unge talenter skal repræsentere de grafiske uddannelser til DM i Skills 2022. Konkurrencerne finder sted i Høng i Kalundborg fra den 28.-30. april 2022.
Oliver Thornqvist brænder for sit fag. Han elsker at nørde trykprocessen fra idé til slutprodukt. Oliver Thornqvists fokus på detaljen og glæde ved faget gør, at han d. 28. – 30. april skal dyste om titlen som Danmarks bedste grafiske tekniker ved DM i Skills i Høng.
Her fortæller lærlingen, som går på TechCollege i Aalborg, og som er i lære hos virksomheden Ccl Label, bl.a. hvorfor han valgte uddannelsen, hvordan han forbereder sig til konkurrencen, og hvordan den grønne omstilling spiller ind i hans fag.
Hvad går dit fag ud på?
- Som grafisk tekniker samarbejder og gennemfører jeg opgaver for kunder, når der fx skal laves etiketter. Jeg skal i arbejdet som grafisk tekniker kunne løfte ansvaret for at producere, planlægge og klargøre et produkt på tryk.
Hvordan hørte du om uddannelsen?
- Jeg kendte lidt til branchen fra min far og farfar, som var kartonnagearbejdere. Men jeg hørte først om selve uddannelsen gennem et familiemedlem, som kendte en hos Ccl Label, hvor jeg er i lære i dag.
Hvorfor valgte du lige grafisk tekniker?
- Det er en blanding af, at jeg synes, at håndværket i faget er spændende, og at man skal være en smule perfektionistisk. Man skal nørde meget og arbejde helt ned i detaljen for at lave et godt slutprodukt.
Hvad er det bedste ved dit fag?
- Det bedste ved mit fag er det ansvar jeg får, når jeg følger en trykproces fra start til slut. Når jeg gør mit ypperste for at udarbejde et godt slutprodukt. Jeg har også altid godt kunne lide at være kreativ, sidde med tingene selv og være min egen lykkes smed. Det gør man meget som grafisk tekniker.
Hvad har du lavet, inden du startede på uddannelsen?
- I min fritid har jeg beskæftiget mig lidt med bogbinding, og ellers har jeg arbejdet i militæret efter gymnasiet.
Hvorfor tror du, at du er blevet udvalgt til DM i Skills?
- Jeg engagerer mig og yder lige det ekstra. Jeg vil gerne specialisere mig, også i min fritid. For mig hjælper det, at jeg finder faget interessant, og derfor falder det mig meget naturligt at gøre en ekstra indsats for at blive god til det.
Hvordan forbereder du dig til DM?
- Jeg søger råd hos erfarne trykkere, jeg kommer ud og ser, hvordan andre virksomheder arbejder og så bruger jeg internettet til at lære endnu mere. Jeg ser bl.a. youtube-videoer med trykkere fra andre lande for at se, hvordan de gør det. Jeg lærer også meget af at få konstruktiv kritik og fifs fra andre i branchen, som eksempelvis mine lærere og kollegaer.
Hvad siger din familie og venner til, at du skal til DM?
- De er helt bestemt stolte og lige så spændte, som jeg er. Jeg tager det som en oplevelse, det er nemlig fedt at være en del af danmarksmesterskaberne. Min familie kender godt til min arbejdsmoral, jeg går 100% ind i tingene, så de håbede, jeg skulle med til DM. Jeg gør i hvert fald mit for at blive en af de bedste til mit fag.
Hvad skal publikum særligt glæde sig til at opleve ved konkurrencen?
- De skal glæde sig til at se processen fra start til slut og på den måde opleve faget. Det handler jo om håndværk, og det gør konkurrencen spændende at følge.
Hvordan bidrager dit fag til den grønne omstilling?
- Vi er meget opmærksomme på at indtænke bæredygtighed i processen fra start til slut. Vi bruger fx genanvendelige materialer og genanvender selv de materialer, vi ikke får brugt.
-hawin